• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Eğitim camiasının sorunları bu dönem çözülmelidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

9 Eylül Pazartesi günü Türkiye genelinde, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve bir milyonu aşkın eğitim çalışanı, 2019-2020 eğitim öğretim yılına başlayacak. Eğitim öğretimin başlamasıyla birlikte yaşanacak sorunlara dikkat çeken uzmanlar, iyi neslin ve eğitimin sağlanması adına, var olan sorunların çözülmesi gerektiğini belirtiyorlar.

2019-2020 eğitim-öğretim yılının, bir yandan geleceğe yönelik hedeflerin çizildiği, diğer yandan ise bu hedefleri gerçekleştirmesi istenilen eğitim çalışanlarının sorunlarının çözüm beklediği bir ortamda başlayacağına dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Bitlis Şube Başkanı Cabir Durak, bu sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığının 2023 eğitim vizyonu ile eğitimde değişim ve dönüşümü hedeflediğini hatırlatan Durak, “Söz konusu hedeflerin gerçekleştirilebilmesi, köklü sorunlara kalıcı çözümler getirilebilmesi, Bakanlığın sürdürülebilir politikaları hayata geçirebilmesine bağlıdır. Değişim ve dönüşüm adımları sahadaki tecrübelerle, paydaşların görüşleriyle olgunlaştırılmadıkça, meşruiyet tartışmasına maruz kalacak, isabet oranı yara alacaktır.” dedi.

Çözüm bekleyen sorunlar

Kılık ve kıyafet özgürlüğünün, darbe kalıntısı yönetmeliğin boyunduruğundan kurtarılarak gerçekleştirilmesi gereğinin altını çizen Durak, şunları söyledi,

“Darbe ürünü ve insan haklarına aykırı kılık ve kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesi için ilk adımı atmak Milli Eğitim Bakanlığına düşmektedir. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda görev yapanlar, mesai saatleri içinde ve resmi görevlerinin ifasında, mevcut yönetmelik hükümlerine bağlı kalmaksızın, toplumca genel kabul görmüş esaslara göre kılık ve kıyafetlerini serbestçe seçebilmelidir. Bu konuda başlattığımız sivil itaatsizlik eylemi, talebimiz karşılanıncaya kadar devam edecektir.”

Çözüm bekleyen sorunlara da dikkat çeken Durak, “3600 ek gösterge vaadi, tüm eğitim çalışanlarını kapsayacak şekilde yerine getirilmelidir. Öğretmen istihdamında farklı modellerden vazgeçilmeli, atamalar kadrolu yapılmalıdır. İstihdamda güçlük çekilen yerlerde teşvik sistemi hayata geçirilmelidir. Öğretmen atama ve yer değiştirme sistemi mağduriyet oluşturmayacak şekilde düzenlenmelidir. Ek ders esaslarındaki adaletsizlikler giderilmeli, ders ücretleri artırılmalıdır. Eğitim kurumu yöneticiliği liyakate dayalı, sürdürülebilir bir sisteme kavuşturulmalıdır. Öğretmenlik Meslek Kanunu bir an önce çıkarılmalıdır. Eğitimcilere yönelik şiddet engellenmeli, caydırıcı tedbirler alınmalıdır. Okulların ödenek ihtiyacı karşılanmalı, yöneticiler velilerle karşı karşıya getirilmemelidir.” diye konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir