• DOLAR 34.573
  • EURO 36.091
  • ALTIN 3008.601
  • ...
Sağlığımıza zarar veren 10 küçük alışkanlık
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir zararı olmayacağını düşündüğümüz ve günlük alışkanlık haline getirdiğimiz sağlığa zararlı birçok küçük alışkanlık bulunuyor.

Yavaşça ve sessizce sağlığımıza zarar veren en yaygın 10 günlük alışkanlığı derledik.

1. Elektronik cihazları yanınıza almak
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, yatmadan önce elektronik cihazların kullanılmasının uykumuzdan çaldığını ve uyku kalitemizi düşürdüğünü göstermiştir. Yapılan araştırmalar yetişkinlerin yüzde 89'unun ve çocukların yüzde 75'inin yatak odasında en az bir elektronik cihaza sahip olduğunu gösteriyor.

Eelektronik cihazlar, uyku kalitesini düşürmekle kalmaz aynı zamanda kilo almamıza ve gündüz yorgunluğuna neden olur. Ayrıca verimlilik seviyemizi, öğrenme kapasitemizi ve stres seviyemizi de etkiler. Yatmadan önce en az bir saat kendinizi elektronik cihazlardan izole etmek uyku kalitenizi büyük ölçüde artırabilir ve sağlığınızı koruyabilir.

2. Ellerinizi sıcak suyla yıkamak
Çeşitli çalışmalar, sıcak ve soğuk suyun mikrop öldürmede ve bakterileri elimizden çıkarmada eşit derecede etkili olduğunu doğrulamıştır. Bu çalışmalara göre, ister 38°C, ister 16°C olsun, su sıcaklığı bakterilerin azaltılmasında hayati bir rol oynamamaktadır. Ayrıca, soğuk suyun aslında ellerimiz için sıcak sudan daha sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır.

Sıcak suyun bakterileri öldürdüğü bilinmesine rağmen, bunun hakkında yanlış bir algı var. Kaynar su bakterileri öldürebilir, bu yüzden tıbbi cihazların sterilize edilmesi için kaynatılması gerekir. Ellerinizi kaynar suyla yıkamanın bir seçenek olmadığı göz önüne alındığında, soğuk su kullanmak çok daha iyi bir alternatif. Neden mi? Çünkü ellerinizi ılık suyla yıkamak cildinizi yumuşatacak ve ellerinizi mikroplara karşı daha savunmasız hale getirecektir

3. Plastik şişeleri kullanmak
Plastik şişelerden su içmenin güvenli ve sağlıklı bir şey olduğunu varsaymak mantıklı olacaktır. Ancak, tüm malzemeler eşit derecede güvenli ve çevre dostu değildir. Plastik şişeler, yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında saldıkları kimyasal maddeler için bir tehdit oluşturur.

Örneğin, şişeyi sıcak bir günde arabanızda bırakırsanız, plastiğin yüzeysel katmanları, içtiğiniz suyu kirletebilecek toksik bir kimyasal (bisfenol A) açığa çıkarabilir. Bu kimyasal endokrin sisteminizi etkileyebilir ve endometriozis ve meme kanseri riskinizi artırabilir.

4. Yiyecekleri çok hızlı bir şekilde tüketmek
Çok sayıda çalışma, hızlı yemenin ve yiyecekleri çok hızlı çiğnemenin birçok sağlık sorununa yol açabileceğini göstermiştir. Hızlı yemek, besinleri tam olarak parçalamanızı engelleyebilir ve hatta kalp hastalığı, diyabet ve felç riskinizi artırabilir.

Hızlı yiyenlerin fazla yemesi de daha muhtemeldir, çünkü beyniniz için yemeğe başladığınız andan itibaren doyma sinyallerini iletmek yaklaşık 20 dakika sürer. Öyleyse, doymuş olabilir ve yemeye devam edebilirsiniz, ancak beyninizin doymuş olduğunu anlamak ve tepki vermek için yeterli zamanı olmadığından bunu bilemeyebilirsiniz.

5. Yedikten hemen sonra diş fırçalamak
Bazılarımız yemek yedikten hemen sonra dişlerimizi fırçalama eğiliminde olsa da, çoklu çalışmalara göre, fırçalama işlemi, yedikten en az 30 dakika sonra yapılmalıdır. Dişlerimiz emaye ile korunur ve farklı yiyeceklerin oluşturduğu asitler bu koruyucu emayeyi yıpratır, bu da dişlerimizin yedikten hemen sonra en zayıf durumda oldukları anlamına gelir.

Neyse ki, vücudumuz tükürüğümüzün yardımıyla yüksek asit seviyelerini dengeleme yöntemine sahiptir, ancak bu zaman alır. Bu nedenle, yemekten hemen sonra dişlerinizi fırçalamak, yumuşak bir diş fırçası kullanıyor olsanız bile dişlerinize saldırdığınız anlamına gelir. Dişlerinizi fırçalamadan önce tükürüğün işini yapması ve yüksek asit seviyelerini dengelemesi en iyisidir. En iyi alternatif, beklerken ağzınızı su ile çalkalamak veya şekersiz sakız çiğnemek olacaktır.

6. Kulaklarınızı pamuklu çubuklarla temizlemek
Kulaklarınızı pamuklu çubuklarla temizlemek yarardan çok zarar verir. Bir araştırmaya göre, kulaklarınızı pamuklu çubuklarla temizlemek kulak kirini kulak kanalına doğru iter. Aynı zamanda enfeksiyonlara, kulak zarı delinmesine, etkilenmiş kulak kiri ve kulak çınlamasına yol açabilir.

Aslında kulak kirini yalnız bırakmanız ve doğal olarak düşmesine izin vermeniz önerilir. Bunlar, kulak kanalı için bir filtre gibi çalışır, içine toz ve kir girmesini önler. Kulaklarınızı pamuklu çubuklarla temizlemek, kulakları kirlenmeye karşı hassas hale getirir. Yine de, kulaklarınızı temizlemeniz gerektiğini düşünüyorsanız, bir havluyla temizlemek yeterli olacaktır.

7. El kurutma makinesi kullanmak
El kurutucular, kağıt havlulardan daha çevre dostu bir çözüm olabilir, ancak kesinlikle bizim için daha sağlıklı değillerdir. Bir araştırma, halka açık tuvaletlerdeki el kurutma makinelerinin dışkı mikroplarını ellerinize yaydığını göstermektedir. El kurutucularının havayı üfleyerek kullandıkları mekanizma genellikle bakterilerin tuvalet havasına aktarılmasına eğilimlidir.

Bu çalışma patojenler dahil birçok bakteri türlerinin elleriniz üzerine transfer edilebilir olduğunu göstermektedir. En iyisi el kurutma makinesi kullanmaktan kaçınmak ve ellerinizi eski moda bir şekilde bir kağıt havlu kullanarak kurutmaktır.

8. Çok fazla meyve suyu içmek
Portakal suyunun C vitamini, B vitamini ve çeşitli antioksidanlar açısından zengin olduğu bilinen bir gerçektir. Aslında, meyve suyu içmek sağlıklı bir alışkanlık olarak kabul edilir. Bununla birlikte, çok fazla içmek sağlığımıza zarar verebilir, çünkü diş çürümesine, tip 2 diyabet ve obeziteye neden olabilir.

Çok fazla meyve suyu içmenin bizim için zararlı olmasının nedeni yüksek seviyede fruktoz içermesidir. Ne tür meyve suyu içtiğiniz önemli değildir, çünkü en kaliteli meyve suları bile önemli miktarda şeker içerir.

9. Çok fazla tuz tüketmek
Tuz, ihtiyaç duyulan bir tat takviyesi ekleyerek yemeğimizi daha iyi hale getirse de, sağlığımız için iyi değildir. Tükettiğiniz tuzun sağlığınız üzerinde doğrudan etkisi vardır ve yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve mide kanseri gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir.

Fazla tuz tüketimi ortaya hayati sonuçlar çıkarabilir. Yüksek tansiyon; kalbinizi, atardamarlarınızı ve böbreklerinizi zorlayabilir.

10. Çok fazla uyumak
Uyku, vücudun kendini toparlayıp onardığı bir zamandır. Ancak daha fazla uyku daha fazla dinlenmek değildir. Araştırmalar, fazla uykunun beraberinde birkaç sağlık tehlikesi getirdiğini kanıtlamıştır.

Doğru uyku miktarı kişiden kişiye değişir, ancak iyi uykunun genel ölçütü 7-9 saat arasındadır. Bunu en uygun uyku düzeni olarak düşünün. Düzenli olarak çok fazla uyku, daha yüksek ölüm oranları, depresyon, kalp hastalığı, obezite ve bozulmuş beyin fonksiyonlarıyla ilişkilendirilmiştir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir