RTÜK şiddet konusu ele alındı
İstanbul'da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katılımıyla düzenlenen "RTÜK Medya Buluşmaları" programında kadına şiddet konusu ele alındı.
Toplumun taleplerine doğru cevap vermek amacıyla medya kuruluşu yetkilileriyle yapılan "RTÜK Medya Buluşmaları"nın ikincisi Dolmabahçe Sarayı Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde gerçekleşti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla gerçekleşen programa, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin ve çok sayıda medya kuruluşunun yetkilisi de katıldı.
Programda yapılan konuşmalarda, kadına şiddet başta olmak üzere aile yapısına uygun olmayan, çocukların, gençlerin üzerinde olumsuz etki bırakan dizilere değinildi.
"Kadına karşı şiddetle ilgili çok hassasiyet göstermenizi istiyorum"
Bütün dizilerde kadına karşı şiddet olarak görülen bütün olgular sebebiyle kadına karşı şiddetin bitmediğini belirten RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, "Kadına karşı şiddet, aileden başlayan eğitimle, devletin her kademesiyle asla taviz vermeden topyekûn mücadeleyle bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. Diziler bu kadar güçlüyken, insanlar üzerinde bu kadar etkiye sahipken, turizmde patlama yapabilecekken olumlu ya da olmuşuz etkileri olmaması düşünülemez. O yüzden sizden samimi bir istirhamım bu gibi olumsuzluklar olmadan önce kadına karşı şiddetle ilgili çok hassasiyet göstermenizi istiyorum. Bazen reyting kaygılarıyla bu tür sahnelerle karşılaşıyoruz. Bunların hepsini takip ediyoruz. Başta söylediğim gibi cezalandırma yönteminin en son çare olduğunu, karşılıklı ilişkilerle bu sorun çözülmediği takdirde cezalandırmaya gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu duruma düşmemek için görüşmeleri devam ettireceğiz." diye konuştu.
"Çocuklarımızı ve gençlerimiz etkileyici buldukları karakterlere özenerek kötü alışkanlıklar ediniyor"
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, olumlu olan projeleri destekleyeceklerini söyleyerek "Gerçek şu ki bu ülkenin en büyük paydaşı millettir. Milletimizin isteği, önerileri ve şikâyetlerini kimse görmezden gelemez. RTÜK'e gelen sayısız telefon ile iletilen tüm konu başlıkları günümüzde birinci faktör oluyor. Bunun yanında kamu araştırmaları yapılmaktadır. Halkımızın bu konudaki bakış açısı en değer verdiğimiz aile yapımız ve kültürümüz noktasında da çok kıymetlidir. Sektörün gelişmesi noktasında da çok etkilidir. Bu araştırmalar milli ve manevi değerlerimiz, Türkçenin doğru kullanılması telif haklarının olması, ihracatın desteklenmesi ve özellikle doğu-güneydoğu, Asya ülkeleriyle ortak yapımın gerçekleşmesine kadar çok kapsamlı veriler içermektedir. Bizim sorumluluğumuz bunları dikkate alarak üzerimize düşeni yapmaktır. Çocuklarımızı ve gençlerimiz etkileyici buldukları karakterlere özenerek kötü alışkanlıklardan madde bağımlılığına, konuşma tarzından şiddet eğilimine kadar bulaşabilmektedir. Aynı zamanda kadına şiddet konusunda da son derece hassas olunması gerekirken tam tersine maalesef yoğun şekilde olumsuz örnek içeren görüntüler var. Tüm bunların kurgu ve gerçeklik açısından insanlar üzerinde zihinsel bir etki bırakıyor. Bunlara asla izin veremeyiz, müsamaha da gösteremeyiz." dedi. (Nizamettin Aşkın- İLKHA)