Arakanlılara yardım eden kuruluşlara Bangladeş'ten yasak!
Arakanlı Müslümanların zorla Myanmar'a geri gönderilmesine karşı yapılan eylemleri destekledikleri bahanesiyle Bangladeş devleti 41 insan hakları kuruluşuna yasak getirdi.
Bangladeş hükümetinin, Arakanlı Müslümanların göç etmek zorunda kaldıkları Myanmar'a zorla geri gönderilmesine karşı çıkan eylemleri destekledikleri ve eylemleri finanse ettikleri bahanesiyle 41 insan hakları kuruluşuna yasak getirmesi, Arakanlı Müslümanları zor durumda bıraktı.
Bangladeş hükümetinin bankalardan da söz konusu derneklerin tüm işlemlerini durdurmasını istediği öğrenilirken, kamplardaki yardım faaliyetlerinin ve telefon kullanımının yasaklaması mültecileri büsbütün çaresizliğe sevketti.
Myanmar'dan, yapılan zulümler ve katliamlar nedeniyle kaçtıklarını dile getiren Rohingyalı Müslümanlar, geri gönderilmeleri halinde aynı zulüm ve katliamların devam edeceğini belirttiler.
Bu gerçekleri bilen Bangladeş hükümeti, buna rağmen Rohingyalı Müslümanları geri göndermek için harekete geçmiş durumda. Arakanlıları geri dönmeye zorlayan uygulamalar başlatan Bangladeş hükümeti, mülteci kamplarındaki yardım kuruluşlarının faaliyetlerini yasaklamakla alan daraltmaya devam ediyor.
Myanmar'a geri dönmek istemeyen Arakanlı Müslüman mülteciler, 25 Ağustos günü Bangladeş hükümetinin kararına karşı büyük bir gösteri düzenlemiş, hükümet de bu eylem organizasyonundan kamplardaki yardım kuruluşlarını sorumlu olarak işaret etmişti.
Gösteri düzenleyen Rohingyalı Müslümanları kışkırttığını öne süren Bangladeş hükümeti, 41 yardım kuruluşunun faaliyetlerini yasaklayarak mülteciler için zaten zor olan yaşamı daha da çekilmez kılmaya başladı.
2017 yılında Myanmar ordusu ve Budist çetelerin, Rohingyalı Müslümanlara yönelik zulüm, baskı ve katliamları nedeniyle 700 binden fazla Arakanlı Bangladeş'e sığınmak zorunda kalmıştı. Yaşanan zulümlere rağmen Bangladeş hükümetinin 22 binden fazla Arakanlı'yı Myanmar'a geri göndermesi, yeni katliamların yaşanabileceği kaygısını arttırıyor.
Arakanlı Müslümanlar, her ne kadar Bangladeş'teki mülteci kamplarında zor şartlarda yaşamlarını sürdürüyor olsalar da yeni katliamlara uğrama riski nedeniyle Myanmar'a geri dönmek istemiyor.
Myanmar'daki kamplarda ve köylerde kapalı tutulan yüz binlerce Arakanlı Müslümana vatandaşlık verilmediği gibi seyahat özgürlükleri de kısıtlanıyor. (İLKHA)