“Bizim işimizde ‘pardon’ yoktur”
Öğrenci servis işinin çok dikkat isteyen bir iş olduğunu belirten Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, “Bizim işimizde 'pardon' yoktur.” diyerek öğrenci servisi taşımacılığının önemine dikkat çekti.
2019-2020 eğitim ve öğretim yılı 9 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Türkiye genelinde ilkokul, anaokulu ve ortaokul ile lise öğrencileri, 9 Eylül’de uzun bir aradan sonra ders başı yapacak. Öğrenciler, okullarına başlayacak olmanın mutluluğunu yaşarken aileler için ise durum öyle değil. Kırtasiye ürünlerine gelen zamlarla zor duruma düşen veliler, öğrenci servis fiyatlarına da geçen yıla oranla daha yüksek ücret ödeyecek.
Önümüzdeki hafta başlayacak olan 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı öğrenci servisi fiyatları belli oldu. Gaziantep’te servis fiyatları yüzde 16 oranında zamlandı. Öğrenci velileri bu yıl en yakın mesafe için aylık 175 TL ödeyecek.
Servis taşımacılığı, ücretleri ve yönetmelikler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, velilerin okul servisi seçme konusunda dikkatli ve duyarlı olmasını, korsan servis olarak nitelendirilen araçlardan uzak durmalarını, belgesiz, yetkisiz kişilere çocuklarını asla emanet etmemelerini istedi.
Öğrenci servis sürücülerinin diğer sürücülerden farklı olduklarını ve servis sürücülerinin Türkiye’nin geleceği olan en kıymetli varlıklarımız olan çocuklarımızı taşıdıklarını belirten Özcan, “Öncelikle yaptığımız işin farkındayız. Biz canların canını taşıyoruz. Dünyanın en önemli varlıklarını biz taşıyoruz ve yaptığımız işin öneminin farkındayız.” dedi.
“Bu yıl biraz daha rahatız”
Yönetmelikler konusunda geçen yıla oranla daha rahat olduklarını belirten Özcan, “Bu yıl biraz daha rahatız, geçen yıl bir yönetmelik çıkmıştı. O yönetmelik, bir yıl ertelendi. Çünkü o yönetmeliğin alt yapısı yoktu. Yönetmelikte koltuk sensörü, araç kamerası talimatları vardı ve bu yönetmelik bir yıl daha ertelendi. Araçlarımız servise hazır. Türkiye’nin hiçbir yerinde bunlar mevcut değil. İçişleri Bakanımız ile bir görüşme yaptık, bizi anlayışla karşıladılar. Bu yönetmeliğin altyapısının olmadığını izah ettik. Biz, koltuk sensörü ve kameradan kaçmıyoruz. Biz sadece kaliteli malzeme istiyoruz. Bizim araçlarımızın en eskisi 2007 model, çünkü araçlarda 12 yaş sınırı var. Yani 11 yaşındaki araca masraf ettikten sonra tekrar yenilememiz gerekiyordu, böylece araç atıl duruma düşecekti. Bununla ilgili bakanlık şu an bir çalışma yapıyor.” ifadelerini kullandı.
“Sürücülerimize 11 ana dalda eğitim verdik”
Yeni eğitim öğretim sezonu için hazır olduklarını ifade eden Özcan, “Gaziantep genelinde bizim hiçbir sıkıntımız yoktur. Araçlarımız yeni, sürücülerimiz eğitimli ve bütün sertifikalarımız tamam. Türkiye'de başka ilde olmayan bir eğitimi sürücülerimize verdik. Sürücülerimize 11 ana dalda eğitim verdik ve bu eğitimin geri dönüşümünü de aldık. Şu an ekiplerimiz, araçlarımız, hosteslerimiz ve sürücülerimiz yeni eğitim sezonuna hazır.” şeklinde konuştu.
Bu sene maliyetlerden dolayı servis ücretlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını da ifade eden Özcan, büyükşehirler arasında en ucuz taşımacılığın Gaziantep’te yapıldığını söyledi.
Özcan, geçen sene en yakın mesafe için 150 TL ödeyen velilerin, bu sene aynı mesafe için 175 TL, uzak mesafe için ise 185 ve 195 TL ödeyeceklerini belirterek, 20 kilometre üzeri mesafe için her kilometre başına 3 TL ödeyeceklerini aktardı.
Gaziantep'te bin 300 öğrenci servisinin, 2 bin 100 adet personel servisi olduğunu belirten Özcan, işçi ve öğrenci servis taşımacılığının ayrı olduğunu belirtti.
“Korsan servislere dikkat”
Velilerin okul servisi seçme konusunda dikkatli ve duyarlı olmasını isteyen Özcan, öğrenci velilerinin, aracın okul taşıtı olup olmadığını ‘S’ plakasından anlayabileceklerini belirterek, şunları söyledi,
“Biz, yaptığımız işin bilincinde olduğumuz halde bazı velilerimiz maalesef bu konuda çokta duyarlı değil. Velilerden ricamız ve isteğimiz, mutlaka servis sürücüsü ile tanısınlar, birbirlerine telefonlarını alıp versinler ve araçları mutlaka kontrol etsinler. Araçlar S plaka mı ve özel izin belgesi var mı, bunları kontrol etsinler. Eğer bunlardan bir tanesi yoksa o araç güvenli değildir. Ama bunlar mevcutsa, o araç güvenlidir. Çünkü bizim sürücülerimizin GBT’sinde en ufak bir sorun varsa servis sürücüsü olamazlar. Polis ve zabıta sürekli denetim yapıyor. Sürücülerin GBT’sini kontrol ediyor. Bu konuda da çok hassas davranılıyor. En ufak pürüzü olan bir insan servis sürücüsü olamaz. Bu dönemki kriter, izin belgesinde sürücünün adı yazıyor mu buna dikkat etsinler. Eğer bunlar varsa hiçbir sıkıntı yoktur. Özellikle korsan araçlardan uzak dursunlar. Korsan araçlar S plakalı değil. Korsan araçlarda çocuklar güvenli bir şekilde taşınmaz.”
“Bizim işimizde ‘pardon’ yoktur”
Çocuklar konusunda gösterdikleri hassasiyeti her geçen gün daha da arttırdıklarını ifade eden Özcan, “Sürücülerimizi çocuklarımıza yardımcı olmaları, yüksek ses müzik dinlememeleri ve hız konusunda uyarıyoruz. Bu yıl okul saatlerinde düzenleme yapıldı, bu da bizim için çok iyi oldu. Geçen yıl okul çıkış saatlerinde zaman farkı vardı, ister istemez de sorun oluyordu. Ama bu yıl okul çıkış saatlerine yeteri mesafe konuldu. Vatandaşlarımız rahat olsunlar, biz yaptığımız işin bilincindeyiz. Çünkü bizim işimizde ‘pardon’ yoktur, bunun bilincindeyiz. Araçlarımız zaten sürekli denetleniyor. Zaten en çok denetlenen araçlar bizim araçlarımızdır. Biz ayda mutlaka bir defa araçlarımızı kontrol ettiririz.” diye konuştu. (İLKHA)