• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Zilsiz okul projesi pilot uygulaması hayata geçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2019-2020 eylem planında, okulların olmazsa olmazı ve eğitimin sembolü haline gelmiş olan zil uygulamasına son verileceği yer alıyor.

2019-2020 eğitim öğretim yılının daha verimli geçirmek amacıyla Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 5 önemli maddeden oluşan eylem planı hazırlandı. Hazırlanan eylem planının duyurulması, kamuoyuyla paylaşılması amacıyla İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Feysel Taşçıer, basın mensuplarıyla düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi.

Merkez Yenişehir ilçesi Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlenen kahvaltı programında, 2019-2020 eylem planı hakkında bilgi veren Taşçıer, "Eğitimin planlı, programlı olması gerektiği düşüncesiyle Diyarbakır'da tespit ettiğimiz sorunlarla ilgili eylem planı hazırlığımızı yaptık. Diyarbakır eğitim eylem planında bir takım aksaklıkların olduğunu gördük. Bununla ilgili güncellemelerimiz devam edecek ve yolumuza daha disiplinli devam edeceğiz." dedi.

Türkiye geneli yapılan sınavlarda Diyarbakır'ın başarı oranını değerlendiren Taşçıer, "Yarışma sınavlarında Diyarbakır hak etmediği bir yerdedir. Bu, bugünün sorunu değil, son 10 yılın, problemin ve birikiminin yansımasıdır. Diyarbakır, Yarışma ve Akademik sınavlarında 20 yıl önce daha iyi bir noktadaydı. Bugün geldiğimiz noktada ise, arzuladığımız, hak ettiğimiz yerde değiliz. Onun için bir takım yarışma ve akademik ortamın genel düzenlemeleriyle ilgili çalışma yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye ortalaması olarak arzuladığımız bir yerde değiliz"

Taşçıer, "LGS için bir düzenleme yaptık. Geçen yıl 33 bin civarında öğrencimiz adaydı ve 26 bin kişiyle sınava girdik. Bu sene 49 bin öğrencimiz sınava adaydır. Türkiye ortalaması olarak arzuladığımız bir yerde değiliz. Bakanlığımız bünyesinde destekleme ve yetiştirme kurslarımız var. O kurslarımızı daha etkili, sonuç alıcı ve daha verimli kılmamız gerekiyor. Bunun için Destekleme Yetiştirme Kursları (DYK) yönetmeliğine uyacak bir takım düzenlemeler yaptık." şeklinde konuştu.

Okul denetimlerinin artacağına dikkat çeken Taşçıer, "Okul müdürlerimizin denetim ayağını organize edeceğiz. Ders takibini yapacağız. Öğretmenlerimizin raporlamalarını dikkatli ve titiz bir şekilde yapmasını isteyeceğiz. Başarmak ve gerçekleştirmek istediğimiz diğer düzenlemelerin valimizin katkı ve önerileriyle il geneli, birinci dönem bir veya 2, ikinci dönem 2 deneme sınavı yapacağız. Buna yönelik tedbirimizi önceden alabilirsek, geliştirebileceğimiz adımlarımız olacak. Böylece süreç takibini yapabileceğiz. LGS eylem planında hafta sonu kurslarımızın, okullarımızda müdürlerimizin kontrolü, il müdürlüğümüzün yardımıyla çok sıkı takip edeceğiz." diye belirtti.

"Her yöneticiye 20 okul zimmetlenecek"

Temizlik ve bakım konusunda yöneticilere zimmet uygulamasına gittiklerini belirten Taşçıer, "Diyarbakır'da her yöneticimize 20 okulumuzu zimmetliyoruz. Her yöneticimiz; 20 okulun birinci dönem 2, ikinci dönem 2 olmak üzere hazırladığımız rehberlik ve izleme yönergesi doğrultusunda raporlayacak. Sınıfa gidecek; lavabosundan öğretmenler odasına kadar bütün denetimleri yapacak. Eğitim-öğretimin önceden duyurulmaksızın herhangi bir zaman aralığında yapacak. Bir denetlemenin sağlıklı olabilmesi için ortamı doğal haliyle görmemiz ve denetlememiz gerekir." ifadelerini kullandı.

"İnsan kaynakları sisteminde yaşadığımız liyakat ve mesleki gelişim sorunlarımız var"

İnsan kaynaklı problemlerinin olduğu açıklayan Taşçıer, "Eğitim bir ekosistemdir. Bu ekosistemde müdür, öğretmen, öğrenci ve veli var. Bu insan kaynakları sisteminde yaşadığımız liyakat ve mesleki gelişim sorunlarımız var. Gözlemlediğimiz bu aksaklıklar noktasında çok çeşitli eğitimler yapacağız. İnsan kaynaklarında yaşadığımız problemi İŞ-KUR müdürümüzle konuştuk özellikle Diyarbakır'da her okulumuzun bu ihtiyaçlarını giderip sorunların tespitini izleyeceğiz." dedi.

Mesleki teknik liselerde üretim yapılacak

Mesleki teknik liselerinde üretim ve mesleki eğitime yönelik çalışmaları aktaran Taşçıer, "Mesleki ve teknik liselerimiz var. Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bu sene sıvı sabundan deterjana ve çamaşır suyuna kadar 17 kalemde üretime geçti. Döner sermaye katkısı yaratırsak kamu kurumlarıyla alışverişini sağlamaya çalışacağız. Aynı zamanda Kocaköy Çok Programlı Anadolu Lisesi Endüsriyel çorap örme atölyesinde 12 adet bilgisayarlı elektronik çorap örme makinası ile günde ortalama iki bin çift çorap üretimi sağlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Blok ders ve öğretmen zili uygulamasına son

Taşçıer, "Öğretmenler Kurulu kararıyla alınan blok ders kararı uygulamasına son veriyoruz. Bu uygulamayı akademik gelişim ve performans açısından öldürücü buluyoruz. Çocuğun gün içerisinde 6, 7, 8 saat blok ders uygulaması ile eğitim alması kesinlikle kabul edilemez." diye belirtti.

Ders aralarında 'içeri zili' ve 'öğretmen zili' uygulamalarının kaldırılması gerektiğini söyleyen Taşçıer, öğretmenin zil ile ikaz edilmesinin kabul edilemeyeceğini, bunun öz disiplinle sağlanması gereken bir durum olduğunu söyledi. Öğretmen ve öğrencilerin zil saatlerini birlikte belirleyeceğini kaydetti.

Taşçıer, "Okullarda hatırlatma amaçlı uygulanan zil sesine son veriyor, yerine 17 ilçede pilot uygulama ile tek zil okul projesi geliştiriyoruz. Okullarda telefon kullanımını tümüyle sonlandırıyoruz. Öğrenci ile ebeveynler arasındaki diyaloğu sınıf öğretmenleri ve okul yöneticileri sağlayacak." şeklinde konuştu. (Ramazan Zeren-İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir