• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, TÜİK tarafından açıklanan ve ikinci çeyrekte yüzde 1.5 daralan büyüme oranına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İkinci çeyrekte ekonomimiz yüzde 1.5 daraldı. Bu gerileme beklentilerimiz doğrultusunda geldi. Ekonomide üç çeyrek üst üste küçülme yaşadık. Büyümenin baz etkisi ile ancak dördüncü çeyrekte pozitife geçebileceğini düşünüyoruz.” dedi.

“Mal ve hizmet ihracatı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8.1 arttı. Aynı dönem ithalatın ise büyümeye yüzde 16.9 negatif etkisi oldu.” diyen Zeytinoğlu,

“Tarım hariç her sektörde gerileme olduğunu görüyoruz. Tarım sektörünün toplam katma değeri yüzde 3.4 artarken, sanayi sektörü yüzde 2.7, imalat sanayi yüzde 3.3, inşaat sektörü yüzde 12.7, hizmetler sektörü ise yüzde 0.3 azaldı. Bizi en çok endişelendiren ise son dört çeyrekte gayri sabit sermaye oluşumundaki daralma oldu.

Bu daralmada makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 22.8’lik gerileme dikkat çekiyor. Ülkenin geleceğine yönelik sanayicinin yaptığı makine ve teçhizat yatırımlarının azalıyor olması düşündürücü. Bu verileri üst üste koyduğumuzda toparlanmanın uzayabileceği karşımıza çıkıyor. Çünkü yatırım yapılmadan ülkenin tekrar büyümeye geçmesi maalesef çok olası değil.” dedi.

“DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ RESESYONUN BİZİM TİCARETİMİZE DE OLUMSUZ ETKİSİ OLACAKTIR”

Ekonomik büyümenin tekrar pozitife dönerek ivme yapmasının yatırımların çekilmesi yoluyla mümkün olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, “Ülkemiz 2004-2005 yıllarında önemli ve kritik reformlar yaparak, yatırım olarak yabancı sermaye girişlerini 28 misli arttırma fırsatı olmuştu. En büyük partnerimiz olan Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerimizi daha da arttırmak ve oradan yatırım çekebilmemiz için yatırım ikliminin reformlarla iyileştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Geçmiş yıllarda başarmış olduğumuz işleri, benzer adımlar atarak tekrar yapabileceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Merkez Bankası tarafından yapılan faiz indirimlerinin yatırımlar için önemli olduğunu ancak tek başına yeterli olmadığını belirten Zeytinoğlu, “Faiz indirimleri yerli yatırımcı için hakikaten çok önemli ve değerli. Ancak yatırımların çekilmesi için yatırım ortamının toplu bir şekilde iyileşmesi gerekiyor. Bunun bir adımı da tabi ki faizlerin indirilmesi. Ama tek başına yeterli olmayacaktır.” dedi.

Küresel ekonomide küçülmeler olması ve ticaret savaşlarının etkilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Bizim en büyük pazarımız Avrupa Birliği. Dolayısıyla oradaki yavaşlamanın bizi etkileme ihtimali var. Ancak bizim Avrupa’ya ihracatımız lüks diyebileceğimiz ürünler olmadığı için Avrupa’daki yavaşlamanın bizi çok fazla etkilemeyeceğini düşünüyoruz. Tabi bizim büyüme rekorları kırdığımız dönemlere baktığımızda, dünyanın da hızlı büyüdüğü dönemler olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bugün dünya ekonomisindeki resesyonun bizim ticaretimize de olumsuz etkisi olacaktır. Umarız bir an önce tekrar alıştığımız büyüme oranlarına, azalan işsizlik rakamlarına ulaşırız.” dedi.