• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
SON DAKİKA
Tarihi bir cami ama abdest alınacak yeri yok!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ahlat Sahil Kalesi’nde, 1584 yılında, Ahlat Taşı kullanılarak yaptırılan İskender Paşa Camii, Vakıflar Bölge Müdürlüğünün 2006 yılında yaptırdığı restorasyon sonucu yeniden ibadete açıldı.

İbadete açılan ve önemli tarihi eserler arasında yer alan İskender Paşa Camisi’nde, WC ve abdest alınacak bir yerin olmayışı, yerli ve yabancı turistlerin tepkisine neden oluyor. Birinci derecede sit alanı olduğu gerekçesiyle Anıtlar Kurulu tarafından abdest alınacak yerin yapılmasına izin verilmiyor.

Van Gölü sahilindeki iç kalede yer alan tarihi dokuya sahip cami, Osmanlı Padişahlarından Yavuz Sultan Selim tarafından yaptırıldığı ve Osmanlı’nın Ahlat’ta yaptırdığı ilk camii olarak biliniyor.

Birçok yönüyle farklı özellikleri olan tarihi İskender Paşa Camii'nin 3 tane kitabesi bulunuyor. Birinci kitabesinde caminin yapılış tarihinden, 2’nci kitabesinde caminin mimarından bahsediliyor. 3’ncü kitabede ise cami minaresinin yapımından bahsediliyor.

Mimar Sinan tarafından Türkiye’de yapılan 5 camiden biri olarak bilinen İskender Paşa Cami, günde yüzlerce ziyaretçisini ağırlıyor. 600 kişi kapasiteli camiye, abdest alınacak yerin olmayışı nedeniyle insanlar sadece turistlik amacıyla uğruyor.

“435 yıllık tarihi camide abdest alınacak yer ve WC yok”

Caminin en büyük sorununun WC ve abdest alınacak bir yerin olmadığını belirten cami imam hatibi Fahrettin Gültekin, ziyarete gelen yerli ve yabancı insanların bu durumdan sitem ettiğini söyledi.

Birinci derecede sit alanı olduğu gerekçesiyle Anıtlar Kurulu tarafından, WC ve abdest alınacak yerin yapılmasına müsaade edilmediğini dile getiren Gültekin, “Cami, 1564’te İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın Türkiye’de yaptığı 5 camiden biridir. Diğer camiler ise Diyarbakır, İstanbul, Van ve biri de Karadeniz’de bulunuyor. Buraya WC ve çeşmenin yapılması için Vakıflar Bölge Müdürlüğüne başvuruda bulunduk. Başvurumuz kabul edildi. Bölge müdürlüğü de Anıtlar Kuruluna iletti. Anıtlar Kurulu, birinci derecede sit alanı olduğu gerekçesiyle kabul etmedi. Bunun bir an önce kabul edilmesini istiyoruz. Camiye gelen vatandaşlar, ‘Böylesi tarihi bir camide bu tür eksikler nasıl olur?’ diye tepki gösteriyorlar. Kur’an dersi almaya gelen öğrencilerimiz var. Çocuklar ise su ihtiyaçlarını, caminin yanında bulunan bir vatandaşın bahçesindeki su hortumuyla karşılıyorlar.” dedi.

Vatandaşlar, abdest alınacak yer istiyor

Namaz vakti olduğu için camiye gelen ve camide abdest alınacak yerin olmadığını öğrenen vatandaşlardan Taha Çınar, bir an önce camiye abdest alınacak bir yer ve WC’nin yapılması gerektiğini söyledi.

Tarihi camide abdest alınacak yerin olmayışına tepki gösteren vatandaşlardan Edip Tunahan Çınar ise şunları söyledi:

“Bu mahallede oturmasam da Ahlat’ın yerlilerindenim. Önemli bir kültür değeri olan bu camimize çeşme ve WC yapılmasını ben de istiyorum. Buraya gelen yerli ve yabancı turistler abdest alamıyor ve ihtiyacını gideremiyor. Camide abdest alınacak bir yerin olmaması gerçekten çok kötü bir durum. Bu tarihi camimize bir an önce abdest alınacak bir yerin yapılmasını talep ediyoruz.” (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir