Holokost anıtı Fas'ta tartışmalara neden oldu
Faslı aktivistler, Alman kuruluşun Holokost anıtı inşa etme niyetini "tehlikeli ve eşi benzeri görülmemiş türde bir normalleşme süreci" olarak değerlendirdi
Fas makamları, geçtiğimiz pazartesi günü, Marakeş'in el-Havz banliyösünde Nazi dönemi kurbanları (Holokost) için yapımı devam eden anıtın, siyonist "İsrail’le normalleşme süreci" olarak adlandırılmasının ardından başlayan büyük tartışmalardan sonra, çalışmaların durdurulması ve anıtın yıkılması kararı aldı.
Fas İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Havz bölgesinin Ait Faska kasabasındaki yerel makamlara, yabancı uyruklu bir finansman tarafından, Holokost kurbanları adına bir anıtın yanı sıra müze ve çeşitli tesisler kurulması için inşaat izni verildiği şeklindeki iddialar yalanlandı.
Sosyal medyada yayılan haberin, herhangi bir temele dayanmadığı belirtilen açıklamada, bölgedeki yetkili makamların, böyle bir projeye ruhsat vermediğinin altı çizildi.
Alman kuruluş Pixel Helper, Marakeş’e 26 kilometre uzaklıkta ve Varzazat şehri yönünde bulunan Ait Faska kasabasında, Kuzey Afrika’nın ilk ve en büyük Holokost anıtını inşa etmeye hazırlanıyordu.
Faslı gazeteler ve haber sitelerinin dün yayınladığı haberlere göre Pixel Helper’in kurucusu ve başkanı Oliver Benkovsky, Facebook hesabından projeyi yıkmak için müdahale eden yetkilileri gösteren videolar yayınladı.
Benkovsky, İşgalci "İsrail 24" adlı haber sitesine yaptığı açıklamada, “Projeyi ben yönetiyorum. Eylül 2018’den bu yana üzerinde kar amacı gütmeyen bir Alman sivil toplum kuruluşu olarak bu proje üzerinde çalışıyoruz. Projenin fotoğraflarını internet sitesinde yayınladık. Kuzey Afrika'daki ilk Holokost anıtı olması planlanan Ait Faska projesi, Nazi döneminde ölen ve yerlerinden edilen insanları onurlandırmayı hedefliyor. Anıtın üzerinde insanların soykırım vahşetini anlamalarını sağlamak için videolar, ses kayıtları ve fotoğraflar olması planlanıyor. Umarız bu anıt, Müslüman ülkelerle Yahudiler arasındaki dostluk bağını güçlendirir” ifadelerini kullandı.
Ancak buna karşın Faslı aktivistler ve insan hakları savunucuları, Alman kuruluşun Holokost anıtı inşa etme niyetini ‘tehlikeli ve eşi benzeri görülmemiş türde bir normalleşme süreci’ olarak değerlendirerek kınadılar
kaynak: şarkü-l avsat