• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, bir dizi temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu, Demir Yolları Genel Müdürü Ali İhsan Uygun ve beraberindeki heyet ile birlikte Mardin’e geldi. 

Bakan Turhan ve beraberindeki heyeti, Mardin Havalimanında, milletvekilleri Cengiz Demirkaya ile Şehmuz Dinçel, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Yaman, ilçe Kaymakamları ve protokol üyeleri karşıladı.

Turhan, beraberinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ile birlikte 1.2 milyar dolarla bölgenin en büyük yatırımı olan Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisini yerinde inceledi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun en büyük yatırımı olan tesiste Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz ile bir araya gelen heyet, bölgeye yapılacak yatırım ve tesisteki üretim hakkında bilgi aldı.

Bakan Turhan, ülke ekonomisine büyük döviz girdisi sağlayacak olan yatırımla ilgili mamullerin bölgeye taşınması konusunda demiryolu altyapısının önümüzdeki yılsonu hizmete gireceğini belirtti.

“Atık maddeler gübreye dönüşüyor”

Tesiste yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Turhan, “Mardin ilimizin ziyaretinde bakanlığımızla ilgili projeleri yerinde denetlemek ve Mardin ilinde önemli bir yatırım olan Mazıdağı gübre fabrikasını inceledik. Bu gübre fabrikası sadece Mazıdağı’ndan çıkan fosfat madeninin değerlendirilmesi ile değil aynı zamanda ülkemizin farklı yerlerinde madenlerde çıkan atık maddelerinde kullanılarak çevreye zarar vermesini önlemek ve bunları tarımda kullanılan gübre haline getirmek için bir entegre tesis.” dedi. 

“Ülke ekonomisine milyonlarca dolarlık girdi sağlayacak”

Bakan Turhan, “Bu fabrika çıkan bakır Samsun’daki bakır işleme tesislerinde işlendikten sonra atık maddesi buraya getirilip, içerisinde bulunan diğer metallerinde çevreye atılmadan, sanayimize ve pazarımıza kazandırılması sağlanıyor. Özetle bu tesiste ülkemizdeki gübre ihtiyacını karşılayan yaklaşık dışarıdan ithal ettiğimiz gübrenin yüzde ellisi bu tesiste üretilecek. Bunun değeri yaklaşık 360 milyon dolar.” diye konuştu.

“Demiryolu altyapımız önümüzdeki yılsonu hizmete girecek”

Demiryolu müjdesi veren Bakan Turhan, şunları söyledi:

“Diğer tesislerde atık olan malzemenin bir kısmı burada gübrenin hammaddesi olmakla birlikte içindeki bakır, kobalt, gümüş, demir gibi önemli metallerin de bu tesiste sanayiye kazandırılması yapılıyor. Bununda değeri yıllık yaklaşık 270 milyon dolar seviyesinde. Biz bu metalleri de yine ithal ederek yurtdışından alıyoruz. Bu tesis ülkemize yılda 600 milyon doların üzerinde bir ithal mamulü kazandırmış oluyor. Döviz girdisini sağlıyor. Bir diğer yandan da atık olarak çevreye her türlü bu ürünü işleyerek mamul hale getiriyoruz. Ben bu entegre yatırımı burada yapan yatırımcımız Mehmet Cengiz Bey’e teşekkür ediyorum. Yine bizim bu tesise bu mamulü taşıyacak olan demiryolu altyapımızda inşallah önümüzdeki yılsonu hizmete girdiğinde bu tesisin ihtiyacı olan diğer tesislerdeki atık malzemelerin naklinde önemli bir hizmet ifa etmiş olacak.”

Bakan Turhan, yaptığı açıklamanın ardından Midyat ilçesine geçti. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız