• DOLAR 32.579
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2462.58
  • ...
Uzayda Türkiye-Rusya işbirliği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Sputnik’e konuşan Rusya Uzay Politikası Enstitüsü Başkanı İvan Moiseyev, “Roscosmos Başkanı Dmitry Rogozin’in bugün MAKS Fuarı’nda söylediği gibi, Rusya ve Türkiye farklı alanlarda işbirliği geliştiriyor. Türkiye, Rusya’nın kozmonot eğitim merkezinin yardımıyla UUİ’ye kendi kozmonotunu gönderebilir. Roscosmos ayrıca Türkiye uydularını gerekirse Rus uzay üslerinden fırlatabilir. Bu standart bir süreç, burada zor bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Bunun sadece bir başlangıç ve iki ülkenin uzay alanındaki işbirliğinin temel seçenekleri olduğunu söyleyen Moiseyev, “Detaylar ve daha derin işbirliği, bu alandaki diğer olası projeler, Türkiye’nin uzay endüstrisini geliştirme hedeflerine özel olarak değerlendirilmeli. Türkiye’nin ortak uydu geliştirmeye özel ilgi göstereceğini düşünüyorum, misal Rusya ve Belarus’un yaptığı gibi. Rusya’nın bu konuda büyük deneyimi var ve Türkiye bu deneyimden yararlanabilir” dedi.

Uzay ajanslarının oluşturulmasının, dünya çapında bir eğilim olduğunu söyleyen Moiseyev, “Türkiye de uzay ajansı açtığına göre, Roscosmos ile ortak anlaşmalar imzalanabilir. Uzay alanında faaliyet gösteren kurumlar ve üniversiteler arasında anlaşma sağlanabilir. Bu yönde karşılıklı yarar sağlayacak işbirliği fırsatı doğuyor” diye ekledi.

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitry Rogozin, Rusya’nın Türkiye ile uzay teknolojilerini paylaşmaya hazır olduğunu açıklamıştı.

RUSYA TÜRKİYE İLE UZAY TEKNOLOJİLERİNİ PAYLAŞMAYA HAZIR

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitry Rogozin, Rusya’nın Türkiye ile uzay teknolojilerini paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.

Jukovskiy Uluslararası Havaalanı'nda düzenlenen MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarı kapsamında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dmitry Rogozin, Rusya’nın Türkiye ile uzay teknolojilerini paylaşmaya hazır olduğunu kaydetti.

 “Türkiye, bu tüdren hevesleri olan bir ülke, Rusya’nınsa hevesleri ve teknolojileri var. Bu teknolojileri paylaşmaya hazırız” diyen Rogozin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye ile uzay alanındaki ilişkilerimizin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Şu anda savunma, güvenlik gibi çok hassas olanlar da dâhil olmak üzere çeşitli alanlardaki işbirliğimizi geliştiriyoruz. Bu tür ilişkiler uzay araştırmaları alanında da geliştirilmeli.”

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Roscosmos'un Cumhuriyet'in 100. yılında uzaya Türkiyeli astronot gönderme önerisini kabul etmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir