• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
“Madde kullanım oranında ciddi artış var”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yeşilay Batman Şube Başkanı Şehmus Yılmaz, Batman’da uyuşturucu kullanımı, uyuşturucuyla nasıl mücadele edilmesi gerektiği, okul çevrelerinde kümeleşen torbacıların çalışma şekilleri ve ailelerin bu tehlikeye karşı neler yapması gerektiği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Madde kullanım oranında her geçen artış yaşandığını, bu durumun korkutucu olduğunu vurgulayan Yılmaz, önemli uyarılarda bulundu. Madde kullanımıyla topyekûn mücadele edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, yetkililer, ebeveynler başta olmak üzere bu konuda herkese önemli görevlerin düştüğünü kaydetti.

Madde kullanım yaşının çok küçük yaşlara kadar indiğini aktaran Yılmaz, “Batman’da madde bağımlılığı ve alkol bağımlılığı artıyor. Aldığımız verilere göre madde kullanımı çok küçük yaşlara düşmüş durumdadır. Bununla ilgili Emniyetin ve Valiliğin bazı çalışmalarını takdir ediyoruz. Vali beyin uyuşturucu ile mücadele toplantıları oluyor. Bu konuya çok iyi değiniyor. Bununla ilgili bizim de çalışmalarımız var.” dedi.

“Madde kullanım oranı çok yüksek”

Kentte madde kullanımının yaygınlaştığını belirten Yılmaz, “Batman’daki istatistiklere göre madde kullanım oranı çok yükselmiş durumda. Madde kullanımı 10-11 yaşlara kadar düşmüş durumda. Emniyet ve Sağlık İl Müdürlüğünde bu konuyla ilgili veriler var. Onunla ilgili topyekûn mücadele etmemiz lazım. Maddeye müptela olan gençler, bizim gençlerimiz, bu gençlerimizi kazanmamız gerekiyor. Bu gençleri güzel yerlere, Batman’ın lokomotifi yapmak için aileler ve kurum amirlerimiz hep birlikte mücadele içine girmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Topyekûn mücadele gerekir”

Madde kullanım durumunun vahim boyutlarda olduğuna işaret eden Yılmaz şöyle konuştu,

“Diğer illere göre nüfus oranı farklı olabilir ama yaptığım görüşmelerde diğer illerde mücadelenin içinde esnaf, şoför, işadamları gibi her kesimden insan var. Batman’da maalesef böyle topyekûn bir mücadele görmüyorum. Herkes kabuğuna çekilmiş gibi gözüküyor. Maddeyle mücadele, topyekûn olmalıdır. Gençlerimize yazıktır, sahip çıkmalıyız. Bu konuda emniyetin çok güzel çalışmaları olduğunu söyleyebilirim. Geçtiğimiz günlerde bir tona yakın esrar, ayrıca 2 kiloya yakın kristal dediğimiz metamfetamin yakalandı. Konuyla ilgili emniyet çalışmalarını yapıyor.”

“Okul etrafındaki kümeleri dağıtmamız gerekir”

Madde bağımlılığıyla mücadelede okul aile birliklerine çok iş düştüğünü aktaran Yılmaz, “Okul aile birliklerine çok iş düşüyor. İçişleri Bakanlığının yapmış olduğu okullardaki özel güvenlik uygulamasının devam etmesini istiyoruz. Bu uygulamanın bir caydırıcılığı vardır. Okul etrafındaki kümeleri dağıtmamız gerekir. Mahalle sakinleri ve esnaf topyekûn bu işe el atmaları lazım. Batman’da halkı bilinçlendirme kapsamında stant çalışmalarımız oldu. Okullarda Milli Eğitim ve TBMM ile ortak çalışmalarımız var. Okul aile birliklerimizle de yoğun çalışmalar yaptık. Madde kullanımıyla mücadele işi en çok okul aile birliklerine, yani anne babalara düşüyor. Onunla ilgili çok çalışmalar yaptık. Ailelerin çocuklarını takip etmeleri için çalışmalar yaptık.” dedi.

“Ailelere büyük görevler düşüyor”

Konuşmasında ailelere tavsiyelerde bulunan Yılmaz, şunları söyledi:

“Aileler çocuklarının okul gidiş gelişlerini takip etmelidir. Çocukların boş zamanlarda ne yaptıklarını, nerelere gittiklerini ve kimlere takıldıklarını bilmelidir. Aileler, çocuklarının arkadaşlarını iyi tanımalıdırlar. Haftada en az bir iki defa okul hocalarından çocuklarının durumunu sormalıdır. Bu mücadelenin ilk ayağı aileden başlar. Çocuk boşluk bulup eve geç saatlerde geldiği zaman, ailesinin kendisini sormadığını hissettiğinde başıboş insanlarla takılıp maddeye bulaşabilir. Madde satıcıları dediğimiz ‘torbacılar’ bu tür başıboş, aile sevgisinden yoksul, sorulmayan çocukları bulduğu anda kendi ağına düşürebiliyor.”

“Yeşilay Danışma Merkezi açıldı”

Batman’da Yeşilay Danışma Merkezi açtıklarını, madde kullanıcılarının burada tedavi olabileceklerini belirten Yılmaz, “Merkezimiz, 19 Ağustostan bu yana faaliyete girmiştir. 116 şubenin 27’nci şubesini biz Batman’da açtık. 2 psikolog, sosyal hizmetler uzmanı, halkla ilişkiler ve 7 çalışanla beraber Batman’da hizmet etmekteyiz. Randevu sistemiyle çalışıyoruz. 444 79 75 telefonlar üzerinden bize gelen 9 kaydımız var. Psikologlarımız belirli günlerde tedavi yapıyor. Tedavi olmak isteyen insanlarımızın deşifre olma riski yok. Yeşilay Danışma Merkezine gelen ve tedavi olmak isteyen insanların kayıtları gizli tutuluyor. Hiçbir şekilde hiç kimseyle paylaşılmıyor. Kişi tedavi edildikten sonra eğer topluma kazandırılması gereken istihdam edilmesi gereken bir konuysa, İŞKUR ve diğer kurumlarımızla işbirliği içinde bu konuya çözüm bulmaya çalışıyoruz. Yerelde; Belediye, Emniyet, İl Sağlık Müdürlüğü ve tüm kurumlarımıza iş düşüyor. Bu konuda topyekûn bir çalışma içerisinde olacağız.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Fatih Akgül – İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir