"Kaliteli eğitim için imam hatipler tercih edilmeli"
Katsayı adaletsizliğinin kalkması ve orta kısımlarının yeniden açılmasının ardından imam hatip liselerinin başarısı her geçen gün artıyor.
İmam hatip liseleri, katsayı adaletsizliğinin kalkması ve orta kısımlarının yeniden açılmasından sonra başarısı her geçen gün artan okulların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden ÖNDER Batman Şube Başkanı Mehmet Nezir Ceylan, kaliteli eğitim için imam hatiplerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Üniversite giriş sınavlarında önemli başarılara imza atan imam hatip liselerinde okuyan öğrenciler, YKS'den aldıkları puanlarla da dikkatleri üzerlerine çektiğini ifade eden Ceylan, özellikle 2014 yılında eğitim ve öğretime başlayan proje imam hatip liselerinin ilk mezunlarını vermesi de bu başarıda önemli bir rol oynadığını belirti.
İmam hatip okullarındaki eğitim kalitesinin her geçen gün artığına dikkat çeken Ceylan, başarılara imza atan ve proje okulu seçilen Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi ile TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, mesleki derslerinin yanında fen ve sosyal bilimler dersleri de verilerek eğitim kalitesinin arttığını ifade etti.
Batman başta olmak üzere Türkiye genelinde halkın imam hatiplere olan ilgisinin arttığını vurgulayan Ceylan, bunun sevindirici bir gelişme olduğunu kaydetti.
"İHL öğrencisi Batman'da sayısal puanda 5'inci oldu"
İmam hatiplerle ilgili olumsuz algıların olduğuna değinen Ceylan, "İmam hatiplerle ilgili, 'imam hatipler üniversiteye gidemiyor' ve 'imam hatiplerin başarısı düşüktür' diye olumsuz algılar oluşturuluyor. Bu algılar yanlıştır. Söylenilen bu algıları çürütecek bir sürü argümanımız var. Batman Merkez Kız Anadolu İmam Hatip Lisemizde bu sene, bizim bir kızımız Türkiye geneli ilk 2 bine sayısal puandan girerek Batman Fen Lisesinden mezun olan 120 öğrencinin 116'sını geçerek Batman'da sayısal puanda 5'inci oldu. Bu öğrencimiz İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'ne yerleşti. Bu öğrencimizin bize gelirken ki puanı ortalama bir puandı. Fen ve Anadolu Liselerini kazanacak bir puanı yoktu. Ancak imam hatipte okuyarak üstün başarı elde etti." dedi.
"İmam hatipli öğrenciler 'üniversiteyi kazanamıyorlar' diye bir şey yok"
Ceylan, "Bir başka öğrencimiz Türkiye'de sayısal puanda ilk 13 bine girerek Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne yerleşti. TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi proje okulumuzdan iki öğrencimiz tıp fakültesini kazandı. Bunlara bezer diğer çeşitli dallarda ve bölümlerde öğrencilerimiz üniversitelere yerleşmiş. Demek ki imam hatip lisesi öğrencileri, kamuoyundaki kötü algılar gibi 'üniversiteyi kazanamıyorlar' diye bir şey yok. Verdiğim bilgilere göre imam hatip öğrencileri diğer öğrencilerimiz gibi yarışa katılıp üniversiteyi kazanabiliyorlar. Öğrencilerimiz nice diğer bölümlerde hemşirelikten tutun mimarlığa, diyetisyenliğe kadar bu tür bölümlere giren öğrencilerimiz var. İslami ilimlere, ilahiyat fakültesine giren öğrencilerimiz var." ifadelerini kullandı.
"Türkiye geneli sözel 2'ncisi imam hatip öğrencisidir"
Türkiye geneli imam hatiplerin büyük başarılara imza attığını belirten Ceylan, "Türkiye geneli sözel 2'ncisi imam hatip öğrencisidir. İmam hatip lisesinden gelen öğrencilerimiz diğer öğrenciler gibi başarabiliyor. Kamuoyunda, 'Anadolu lisesine göndereceğim çocuğum üniversiteyi kazanacak.' gibi bir algı yanlıştır. Anadolu lisesinin yüzde 100'nün ya da yüzde 50'sinin üniversiteye gittiği gibi bir başarı hikâyeleri yok. Takip ettiğim kadarıyla Batman'daki sınırlı sayıdaki okullarında üniversiteyi kazanan öğrenciler var. İmam hatip okullarından gelen öğrencilerin karma eğitim görmedikleri için avantajları var. Sınıf mevcutlarımız ortalamanın altında olduğundan velilerimiz rahatlıkla öğrencilerini gönderebilirler. Kız öğrencilerini kız imam hatiplere gönderdikleri zaman sadece kız öğrencilerin okudukları sınıflarda ders görecekler. Erkek öğrencilerimiz yine sadece erkeklerin olduğu sınıflarda eğitim görüyorlar. Karma eğitimin olumsuz bir takım fonksiyonlarda olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla bu bizim için bir faydadır." şeklinde konuştu.
"Kontenjanlar bitmeden aileler acele etmelidir"
İmam hatiplilerin ekstra dini dersler olarak Kur'an-ı Kerim ve Arapça derslerini gördüklerini söyleyen Ceylan, "İmam hatip öğrencileri diğer akademik ve kültürel derslerden de geri kalmıyor. Diğer okullarda bu dersler kaç saatse o kadar saat işleniyor. Örneğin edebiyat dersi 9'ncu sınıfta 5 saat ise imam hatip okullarında da 5 saattir. İmam hatipler sadece ekstradan dini ilimler olarak Arapça ve Kur'an-ı Kerim dersleri görüyor. Bu dersler de temelden verildiğinden öğrencilerimiz hiç zorlanmıyorlar. Velilerimiz rahat bir şekilde çocuklarını bu okullara kaydedebilirler. Bu okullarımızda çok iyi ortam, idare ve öğrenciler var. İmam hatiplerde kızlarda abla-kardeş, erkelerde de abi-kardeş ilişkisine dayalı birebir akran eğitimi dediğimiz eğitim de yer almaktadır. Bire bir soru çözümleri yer alıyor. Batmanlı değerli vatandaşların, imam hatipler hakkında olumsuz algılara aldanmamalarını istiyoruz. Çocuklarını rahat bir şekilde imam hatiplere göndermeleri gerekir ve daha kayıt dönemi bitmeden kayıtlarını yaptırmaları gerekir. Kontenjanlar bitmeden aileler acele etmelidir." tavsiyesinde bulundu.
"Öğrenci velisi dilekçesiyle imam hatip liselerini tercih edebilir"
Son olarak Ceylan, şunları aktardı:
"İlkokuldan imam hatibe gelmek için hemen hemen her mahallede ortaokullarımız var. Veli sadece ortaokula gidip dilekçe verecek. İdarecilerimiz, çocuğun T.C. kimlik numarasını girip çekecek. Liselerde ise proje okullarımıza puanla yerleşiliyor. Erkek öğrencilerimiz için Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi ve kız öğrencilerimiz için de TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, puan ile alım yapıyor. Öğrenci eğer yeteri puan aldıysa ve yerleşememiş ise eylül ayı itibarıyla yerleştikleri okullarda nakil isteğinde bulunabilir. Tabi nakil işlemi, eğer boşluk olursa olur. Öğrenci eğer hiçbir şekilde yerleşmediyse Milli Eğitim Müdürlüğünde Nakil Komisyonu üzerinden dilekçe veriliyor. Dilekçe ile adreslerine yakın bir liseye yerleştiriliyor. Eğer düz liseye yerleşmiş ve imam hatibe gelmek istiyorsa eylül ayında kendi okulundan velisinin de dilekçesiyle imam hatip liselerimizi tercih edebilirler."
"İmam hatipler hızla ivme kazanıp yükselmiş durumdadır"
Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu ve Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğrencisi Yunus Erik, "Hem Batman'da hem de Türkiye'de imam hatipler hızla ivme kazanıp yükselmiş durumdadır. Anadolu Üniversitesi öğrencilerinin yüzde 60'ı üniversiteye yerleşebilirken, şu an imam hatip liselerinin proje okullarıyla beraber yüzde 80'lerde bir yerleşme söz konusudur. Ayrıca okullarda meslek dersleri dışında aynı düzeyde Anadolu seviyesinde fen ve matematik dersler de aksatılmadan verilmektedir. Batman'da 2 tane olmak üzere Zeynel Bey Erkek Anadolu İmam Hatip Lisesi ile TP Fatıma Zehra Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi fen ve sosyal bilimler proje okullarımız bulunmaktadır. Bu okullarda fen ve sosyal bilimler müfredatından dersler verilmektedir. İmam hatip mezunu olarak ailelere önerim; çocuklarını gönül rahatlığıyla imam hatiplere göndermeleridir. Şu an imam hatipler karma eğitimden arındırılmış bir şekildedir. Bu konuda öğrenci kardeşlerime tavsiyem şudur: Gelin Fen ve Anadolu liselerindeki aynı dersleri imam hatipte görün." dedi. (Mehmet Sait Çelik–İLKHA)