• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye büyük bir ekonomik krizin içinde… İstihdam yok gibi. Yatırım durma noktasında… Ekonomik durum gün geçtikçe daha da kötüleşiyor. Ekonomik krizin üretimi, istihdamı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Ekonomist Sait Ortaç, bunun en önemli nedeninin yüksek faiz oranları olduğunu söyledi.

Çoğu yatırımcının sermayesini yatırım yerine bankaya, yüksek faize yatırıp kolaya kaçtığını vurgulayan Ortaç, bu durumun yatırımı bitirdiğini, yeni istihdam alanlarının oluşmasını engelleyip işsizliği artırdığını belirtti.

Faize karşı hükümetin önlem alması gerektiğini dile getiren Ortaç, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını peyderpey düşürüp sıfırlaması gerektiğini söyledi. Halkın, özellikle de bölge halkının çok ciddi ekonomik sıkıntı çektiğini aktaran Ortaç, hükümetin bölgedeki yatırımcıya teşvik vermesi gerektiğini kaydetti.

"Ekonomik krizle karşı karşıyayız"

Ortaç, "Ülke olarak son bir kaç yıldır ciddi anlamda bir ekonomik krizle karşı karşıyayız ve bu bağlamda vatandaşlarımız çok büyük sıkıntı çekmektedir. Özellikle son bir yıldır bu ekonomik kriz kendini bayağı gösterdi. Hayatın her alanında ciddi anlamda sıkıntılarla karşı karşıyayız. 'Bu duruma nasıl gelindi?' diye sorulduğu zaman da bunun temel nedenlerinden biri olarak hükümetin uygulamış olduğu faiz politikasını gösterebiliriz. Ana nedenlerinden bir tanesi budur." dedi.

"Faiz politikasıyla ülke kalkınmaz"

Faiz politikalarıyla ülkenin kalkınmasının mümkün olamayacağını ifade eden Ortaç, "Dünya üzerindeki ülkelere baktığımız zaman ülkemizdeki faiz oranlarıyla dünya ülkeleri karşılaştırıldığında arada onlarca kat fark olduğunu görebiliyoruz. israilde yüzde 0,25'lik bir faiz oranı var. İngiltere'de 0,75'lik bir faiz oranı var. ABD'de yüzde 2,25'lik faiz oranı, Çin'de 4,35, biz de ise şu anki uygulamayla yüzde 19,75'lik bir faiz oranı var. Bu belli başlı ülkelerin en az 10 katı üzerinde olan bir faiz politikasıyla ülkenin kalkınması, yatırımcı çekmesi düşünülemez." diye konuştu.

"Yatırımcılar paralarını faize yatırıyor"

Faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle yatırımcıların yatırım yapmaktan kaçındığını söyleyen Ortaç, "Bir yatırımcı niye yatırım yapar? Yaptığı yatırımın karşılığında gelecek olan bir getiriyi hesaplayarak yatırım yapmayı düşünür. Oysaki faiz oranlarının çok yüksek olduğu ülkelerde yatırımcı bunu düşünmez, riski göze almaktansa tamamıyla parasını bankaya faize yatırıp rahat bir para kazanma yoluna gider. Ülkemizdeki yaklaşık yüzde 20 faiz oranları nedeniyle İslami hassasiyeti olmayan yatırımcılar, yatırımdaki riskleri göze almayarak parasını faize yatırıp rahat bir şekilde kâr elde ediyor." ifadelerini kullandı.

"Faiz asla kabul edilebilir bir sistem değildir"

Ülkedeki yatırımın önünü engelleyen temel faktörü faiz oranlarının çok yüksek olmasına bağlayan ve bu hususun altını önemle çizen Ortaç, şunları söyledi;

"Bu ülkemizin önünü maalesef kesmektedir. İstihdam oranlarının düşmesinin önündeki temel etkenlerden bir tanesi de bu yüksek faiz oranlarıdır. Yatırımcı artık yatırım yapmaz hale geldi. Hükümetin acil olarak ilk etapta faiz oranlarını yüzde 10'un altına düşürmesi lazım. Yatırımcının yatırım yapabileceği pozisyona düşürülmesi gerekir. Faiz asla kabul edilebilir bir sistem değildir. Mutlaka faizin sıfırlanması lazım ama belki ilk etapta bunu sıfırlayamazsak bile en azından minimize edebilecek politikalar üretmemiz lazım. Merkez Bankası'nın da bir an önce faizi ilk etapta yüzde 10'un altına, ondan sonra sıfırlama yoluna gitmesi lazım."

"Faiz yatırımcıyı yatırım yapmaktan alıkoyuyor"

Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da son 2 yıldır yatırımın yok denecek kadar az olduğunu belirten Ortaç, "İnşaat sektöründen tutun diğer sektörlere kadar şu anda 'yaprak kıpırdamıyor' desek yeridir. Bunun en temel nedenlerinden bir tanesi de faiz olgusudur. Aldığım duyumlara göre, Batman'da bankalardaki mevduat oranı milyar TL'nin üzerindedir. Bu paranın yatırıma dönüşmesi durumunda Batman'da istihdam oranı artacak, bu para yatırıma dönüşecek ve aynı zamanda Batman'ın kalkınmasına da etki edecektir. Maalesef bu parayı biz yatırıma dönüştüremiyoruz. Bunun için hükümetin çok acil tedbirler alması lazım. Bölge için teşvik paketleri çıkarması ve esnafa faizsiz kredi olanağı sunması lazım. Devlet yatırımcıya, esnafa faizsiz kredi sağlarsa inanıyoruz ki Batman'da üretim, istihdam artacak, imalat sektörü canlanacak." şeklinde konuştu.

"Faiz sarmalı içinde bir ekonomiyle karşı karşıyayız"

Faizi sıfırlayacak politikalar üretilmesi gerektiğini aktaran Ortaç, "İstihdamın, yatırımların olması için hükümet, Merkez Bankası'yla ortak bir hedef doğrultusunda faizi mutlak suretle indirecek, temel nihayetinde de sıfıra indirecek politika uygulaması lazım. Şu anda yüksek faiz sarmalı içinde bir ekonomiyle karşı karşıyayız. Ekonominin durağanlaşmasının temel nedenlerinden bir tanesi üretimin olmamasıdır. Üretimin önündeki en temel etkenlerden bir tanesi de, yatırımcının finansman kaynağı bulamamasıdır. Yatırımcılar parasal desteği bankalardan temin etme yoluna gittiğinde yüzde 20 gibi bir faiz oranıyla karşılaştığı zaman yatırım yapmaz. Bu sefer yatırımcı parasını bankaya yatırıp parasının faizini alma yoluna gidiyor. Bu döngüyü bizim kırmamız lazım. Bu faiz sarmalından mutlaka çıkmamız lazım." dedi.

"Faiz ülkelerin lehine olsaydı Avrupa'daki ülkeler 30-40'lı bir faiz politikası uygulardı"

Hükümetin faizsiz kredi teşvik programlarını devreye koyması gerektiğini söyleyen Ortaç, sözlerini şöyle sürdürdü; "Faiz eğer ülkelerin lehine olsaydı Avrupa'daki ülkeler yüzde sıfırlı, birli rakamlarla bir faiz politikası uygulamaz, onlar da yüzde 30-40'lı bir faiz politikası uygularlardı. Biz onların 20 kat üzerinde faiz oranıyla politika yürütüyoruz. Maalesef halkımız bunun çok büyük eziyetini çekiyor. Almanya hükümeti ekonomisinin durgunluğa girmesinden endişe ederek bütün üreticilere, yatırımcılara bir teşvik paketi hazırlığı içinde ve uygulamaya koydu. Hükümetimizin de bu konuda elini çabuk tutup mutlak suretle imalat, üretim sektörüne, esnaflarımıza yönelik faizsiz kredi teşvik uygulamasını yürürlüğe koyması gerekir." (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız