• DOLAR 34.369
  • EURO 36.518
  • ALTIN 2872.218
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, kaymakamlık bünyesinde faaliyet yürüten Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM), “Kadınlar Üretiyor, Kadınlar Kazanıyor” projesi kapsamında, Ahmed-i Hani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde biber tarlası kurdu.

İlçe Milli Eğitim ve Halk Eğitim müdürlüklerinin de destek verdiği proje kapsamında biber bahçesinde çalışan 13 kadın,  Antep ve Urfa biberi yetiştirmeye başladı.

Bahçenin bakımını aylardır yapan kadınlar, şimdi de ürünleri toplamaya başladı. İlk hasatlarını yapan kadınlar, organik biberleri satarak, ev bütçesine katkıda bulunuyor. Projeye katılan kadınlar, projenin devam etmesini istiyor.

“Çok güzel ve örnek bir davranış”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Aslan, kadınların üreterek çalışmasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“3-4 tane kurumun bir araya gelip ve projeye destek vermeleri çok güzel ve örnek bir davranıştır. Bizler bu tür çalışmalara destek vermeye devam edeceğiz. Ayrıca hem kurumlarımıza hem de bahçede çalışan kadınlara çok teşekkür ediyorum.”

“Kadınlar aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar”

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Abdulkadir Gümüş ise “Okulumuzda bulunan uygulama bahçesinde, öğrencilere bahçe işlerinin nasıl yapıldığını gösteriyoruz. ÇATOM ’un bu güzel projesine onay verdik. İŞKUR ile koordineli bir şekilde 13 kursiyerimize bahçecilik alanında kurs açtık. Kadınlarımız burada hem üretiyor hem de ürettiklerinden para kazanıyor.  En önemlisi bu kadınlarımız aile bütçelerine katkı sunuyorlar. Böyle güzel bir çalışmanın ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

“Birçok kadının hayatına dokunduk”

ÇATOM Müdürü Bahar Yıldız da “Kızıltepe ÇATOM´un denetiminde yürütülen bir proje ama Halk Eğitim Merkezi ve Milli Eğitim Müdürlüğünün de desteği çok fazla. Çünkü, İŞKUR odaklı kursun açılması Kızıltepe İlçe Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteği ile oldu.” diye konuştu.

Projeden 13 kadının faydalandığını anlatan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlarımıza kısa bir süre bile olsa bir can suyu vermeyi hedefledik. Projemiz sayesinde kadınlarımız hem kazansın hem de üretmeyi öğrensin istedik. Proje çok faydalı oldu. Birçok kadının hayatına dokunduk. Bu bizi çok mutlu etti. Bir diğer sevindirici nokta ise, okulumuzda tarım bölümü vardı ama uygulama sahası yoktu. Bu çalışma sayesinde okuldaki öğrenciler bir alana sahip oldu. Bu uygulama sahasını çocuklarımıza kazandırmış olduk.”

“Proje sayesinde okulumuzun uygulama alanı oldu”

Ahmed-i Hani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Seyithan Özdemir de “Bu alan daha önce boştu. Yani bu alan çorak bir araziydi. ÇATOM sayesinde burada 13 kadın çalıştı ve bu kadınların hepsi öğrencilerimizin de velileri oluyor. Proje sayesinde bir uygulama alanımız oldu.” ifadelerini kullandı.

“Projenin devam etmesini istiyoruz”

Bahçede çalışan kadınlardan Türkiye Kovan, çalışmadan önce sürekli hasta olduğunu, ancak çalışmaya başladıktan sonra kendini iyi hissetmeye başladığını söyledi.

Kovan, “Eskiden çok hastaydım, bazen saat 3’e kadar kahvaltı yapamıyordum, sürünerek yürüyordum. Sonra buraya çalışmaya başladım ve bana çok iyi geldi. Bahçede dikim yaptım, çapa yaptım, sonra da biber toplamaya başladık. İki çocuğum var, onları buradan aldığım parayla okutuyorum. Çok memnunum. İnşallah bu proje devam eder de biz de çalışırız.” diye konuştu.

“Bahçeden kazandığımızla çocuklarımızı okutuyoruz”

Bahçede çalışan Sultan Kaya da, kendi çabalarıyla üretip aile bütçelerine katkıda bulunduklarını kaydetti.

Projenin devam etmesini isteyen Fatma Doğan, bahçeden kazandığı parayla çocuklarının eğitimine katkıda bulunduğunu söyledi.  Doğan, projenin devam etmesini istedi.

Songül Demir de kızının eğitim masrafları için işe başladığını dile getirerek, biberleri hem kuruttukları hem de salça yaprak sattıklarını aktardı. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız