• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ağustos ayı olağan meclis toplantısında konuşan Başkan Şekib Avdagiç, hem küresel hem de Türkiye ekonomisi hakkında görüşlerini dile getirdi. Geçtiğimiz yıl ağustostaki spekülatif kur atağını da hatırlatan Avdagiç, “Ekonomi yönetimimiz müdahale etti ve ekonomiyi kıskaca almayı hedefleyenler, amaçlarına ulaşamadı. Biz de üyelerimizle birlikte istihdamı, üretimi ve ihracatı canlandıracak faaliyetlere giriştik” diye konuştu. Avdagiç, “Küresel piyasalarda finansal koşullar iyileşirken faiz oranları da düşürüldü. Bu iki unsur, 4. çeyrek büyümesini olumlu yönde etkileyecek. Küresel ekonomide genişlemeci dalga ihtimali, Türkiye ekonomisinin toparlanmasını olumlu etkileyecek” dedi. Fed’in 11 yıl sonra ilk kez geçtiğimiz haftalardaki 25 baz puan faiz indirimi kararını hatırlatan Avdagiç, “Bu açıklamayla uluslararası piyasalarda petrol fiyatları gerilerken, altın fiyatlarında sıçrama yaşandı. Avrupa ekonomilerinde ise durgunluk derinleşiyor” dedi. Avdagiç, Avrupa ekonomilerinde enflasyon ile birlikte büyümenin düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, Brexit’in getirdiği belirsizlikler ile ABD-Çin gerginliğinin de Euro Bölgesi’nde yakın dönem için beklentileri olumsuz etkilediğini kaydetti.

BÜYÜME OLUMLU

Türkiye ekonomisinin ise iki şansı olduğunu vurgulayan Avdagiç, şunları söyledi: “Bir yandan küresel piyasalarda finansal koşullar iyileşiyor. Diğer yandan faiz oranları düşürüldü. Bu iki unsur, 4. çeyrek büyümesini olumlu yönde etkileyecek. Küresel ekonomide yeni bir genişlemeci dalga ihtimali, Türkiye ekonomisinin toparlanmasına olumlu etkide bulunacak. Bizim için bir diğer önemli parametre enflasyon. Temmuz’da TÜFE yüzde 1.36 ile beklentilerin altında arttı. Yurtiçi üretici fiyatları ise 0.99 oranında geriledi. Merkez Bankası da faizleri indirerek, önemli bir adım attı...”

İTO’DAN ÜÇ ÖNEMLİ ADIM

Geçen ay, İTO’nun üç umut verici faaliyete imza attığını belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Birincisi, turizm sektöründe önemli bir projeye imza attık. Oneİstanbul Projesi’nden sonra TripAdvisor Projesi ile İstanbul’un ziyaretçi sayısını artırma yolunda dijital bir hamle başlattık. İkincisi ise Güney Kore’nin önde gelen şirketlerinden Halla Holding’i Odamız’da ağırladık. Halla Grup, İTO’nun devreye girmesiyle ihracatımızı 1 milyar dolar artıracak bir yatırım yapacak. Grup yetkilileriyle, bu amaçla kurulacak şirketin kuruluş sözleşmesini imzaladık. İTO olarak, ülkemize döviz kazandıracak böyle bir yatırıma öncülük ettiğimiz için mutluyuz. Üçüncü olarak da Hamilik Projemizin güzel sonuçlarını paylaşmak isterim. İTO’nun başlattığı Hamilik Projesi’nden sonra gençlerimizin mesleki eğitime olan ilgisi arttı. Okulların doluluk oranı yüzde 100’e yaklaştı. Mesleki ve teknik liseler artık başarılı öğrencilerin de tercih ettiği okullar haline geldi.”