AFAD vatandaşları deprem konusunda bilgilendirdi
Siirt Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce (AFAD) "Afetlere Hazırlık Yılı" programı kapsamında vatandaşları bilgilendirmek amacıyla stant açıldı.
15 Temmuz Demokrasi Meydanı ve Güres Caddesi'nde açılan stantlarda görevliler, vatandaşlara Ağustos ayının ana teması olan "Afet Risklerini Anlamak" konusunda bilgiler verdi.
Açılan stantta, "Afet Risklerini Anlamak" temalı farkındalık faaliyetleri kapsamında 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle de vatandaşlar bilgilendirildi.
AFAD Başkanlığı'nın 2019 yılının "Afetlere Hazırlık Yılı" ilan ettiğini hatırlatan Siirt Afet ve Acil Durum Müdürü Cahit Akkoyun, 81 ilde olduğu gibi Siirt'te de vatandaşları bilgilendirmek amacıyla etkinlikler hazırladıklarını söyledi.
"Amacımız vatandaşlara afet bilinci oluşturmaktır"
Vatandaşları bilgilendirmek amacıyla stant açtıklarını dile getiren Akkoyun, "Vatandaşlarımızda afet bilinci oluşturmak için bir takım bilgilendirmeler yaptık. Dün akşam 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'ndaki etkinliğimize de olduğu gibi bugün de etkinliğimize vatandaşlar büyük rağbet gösterdi. Buradaki amacımız vatandaşlara afet bilinci oluşturmaktır. Ülkemiz birinci derece deprem kuşağında yer alıyor. 3 tane aktif fay hattı ülkemizde yer almaktadır. Dolayısıyla başta deprem olmak üzere diğer afetlerde de farkındalık oluşturmak amacıyla vatandaşlarımızı bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.
1999 yılında 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki yer sarsıntısı, Türkiye tarihinin en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçti. Merkez üssü Gölcük olan deprem, Marmara Bölgesi'nin genelinde hissedildi. Kuzey Anadolu fay hattının kırılmasıyla meydana gelen deprem, İstanbul, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da can ve mal kaybına neden oldu.
Depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti 48 bin 901 kişi de yaralandı
17 Ağustos depreminden yaklaşık 3 ay sonra, bu kez 12 Kasım'da yine Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde merkez üssü Düzce olan bir başka deprem daha meydana geldi. 7.2 büyüklüğünde olan ve 30 saniye süren Düzce Depremi'nde 845 kişi hayatını kaybetti.
3 ay içerisinde meydana gelen büyüklüğü 7'nin üstündeki bu iki deprem, Türkiye'deki riskin ve özellikle de İstanbul'un güneyinden geçen fay hattında meydana gelmesi beklenen kırılmaya karşı alınacak önlemlerin daha fazla tartışılmasına neden oldu.
17 Ağustos Depremi, gerek nüfus yoğunluğu gerekse de ekonomik faaliyet açısından Türkiye'nin en önemli bölgesini etkiledi.
Resmi rakamlara göre, depremde 18 bin 373 kişi hayatını kaybetti, 48 bin 901 kişi de yaralandı. 5 bin 840 kişi de kayboldu. Ancak bölge halkı, can kaybının çok daha yüksek olduğunu öne sürüyor. Resmi olmayan kaynaklar, can kaybının 50 bin civarında olduğunu iddia ediyor. (Murat Orhan-İLKHA)