• DOLAR 32.825
  • EURO 35.244
  • ALTIN 2450.671
  • ...
Katliamdan kaçıyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Suriye’nin kuzeyindeki İdlib’den Türkiye sınırına kaçış sürüyor. 4 milyondan fazla sivilin yaşadığı vilayet, rejim güçleri ve destekçisi Rusya’nın yoğun saldırılarına maruz kalıyor. Son bir yılda 750 binden fazla sivil yerlerinden edilirken, rejim güçlerinin İdlib’in güneyindeki Han Şeyhun bölgesine yönelmesiyle birlikte sadece Kurban Bayramı’nda 120 bin sivilin Türkiye sınırına doğru hareket ettiği bildirildi. Artan saldırılarla birlikte yerlerinden kaçan ve sınıra yönelen sivil sayısının da artması bekleniyor.

HAN ŞEYHUN

BAAS ve müttefiklerinin kuşatmaya çalıştığı Han Şeyhun kasabasının acı bir geçmişi var.

İdlib’in Han Şeyhun kasabasına 4 Nisan 2017'de kimyasal silahlarla bir saldırı yapıldı. Yerel saatle 06.00 civarında düzenlenmesi sebebiyle Han Şeyhun sakinlerinin büyük kısmı, saldırıya uykuda yakalandı. Saldırıda yüzden fazla kişi hayatını kaybetti, 5 yüzden fazla kişi de kimyasal silahtan etkilendi. BAAS rejimi ve destekçileri reddetseler de gerek Birleşmiş Milletler gerekse de uluslararası gözlemciler Sarin gazı kullanılan kimyasal saldırının Suriye rejimi tarafından gerçekleştirildiğini kesin bir dille ifade ettiler.

SAVAŞ UÇAKLARI VURMAYA DEVAM EDİYOR

Rejim güçlerinin karadan saldırısına Ruslar da savaş uçaklarıyla destek veriyor. Nitekim Rus savaş uçaklarının önceki gün İdlib’de bir köye düzenlediği saldırılarda 13 sivil hayatını kaybetti, 20 sivil de yaralandı. Söz konusu saldırıda hamile bir kadının hayatını kaybettiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Aynı gün rejim güçlerinin İdlib’e saldırılarında 2 sivil yaşamını yitirmiş, 23 sivil yaralanmıştı.

Öte yandan rejim güçlerine ait savaş uçaklarının dünkü saldırılarında da 6 sivil katledildi. Hayatını kaybedenlerin hepsinin aynı aileden olduğu ve birinin de çocuk olduğu belirtildi.

Böylece son iki günde katledilen sivil sayısı 21 oldu. Bu sayının artmasından endişe ediliyor.

Rejim ve destekçilerinin, Marratinnuman ilçesi, Temaniye beldesi, Marrıthırme, Hazarin, Rekaya, Nukeyyer, Şeyh Mustafa ve Deyr Şarki köyleri ile Hama'nın kuzey kırsalında Kefer Zita ve Latamine ilçelerine ve Latmin köyüne kara ve hava saldırıları sürüyor.

İDLİB’DE SON DURUM

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayeti uzun süredir muhaliflerin elinde bulunuyor. Ülkenin hemen her yerinden bölgeye göç eden yaklaşık 4 milyon sivil var.

Rejim güçleri, ülkedeki birçok kenti, katliamlarla ele geçirdikten sonra İdlib’e yöneldi. Muhaliflerin aynı zamanda son kalesi olarak bilinen İdlib’e son bir yıldır büyük çaplı saldırılar düzenleniyor.

Vilayette yaşayan 4 milyon sivilin zarar görmemesi için Türkiye, Rusya ve İran defalarca üçlü zirve düzenledi. Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresi "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edildi. Rejim güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı. Eylül 2018'de Rusya'nın Soçi kentinde imzalanan mutabakata rağmen, rejim güçlerinin saldırıları hız kesmeden devam etti.

Rejim ve destekçilerinin Eylül 2018’deki ateşkes anlaşmasından bu yana İdlib’e düzenlediği saldırılarda yüzlerce sivil katledildi. Suriye İnsan Hakları Ağı’nın raporuna göre, rejim ve destekçilerinin, İdlib’e 26 Nisan-27 Temmuz'da düzenlediği saldırılarda 208'i çocuk, 140'ı kadın 781 sivil yaşamını yitirdi.

Diğer yandan, anlaşmadan şu ana kadar geçen yaklaşık bir yıl içerisinde 750 binden fazla sivil yerlerinden edildi. Sadece Kurban Bayramı’nda 124 bin sivilin bölgeden kaçtığı belirtiliyor.

Rejim ve destekçileri, son günlerde İdlib’in güneyindeki Han Şeyhun’a yönelmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir