• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep'te de bu yıl etkili olan yağışlar, fıstık bahçelerine yaradı. Suya doyan Antep fıstığı ağaçlarında bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen yüksek rekolte, kaliteli ürün çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Yüksek getirisi dolayısıyla son dönemlerde üreticinin rağbet gösterdiği Antep fıstığı, başta Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye'deki birçok ilde yetiştiriliyor. Baklavadan yemeğe, çerezden tatlıya kadar hemen her alanda mutfakların değişmez lezzetleri arasında yer alan Antep fıstığı hasadı başladı.

Antep fıstığı üretiminde Türkiye'de önemli bir yere sahip Gaziantep'te fıstık hasadı başlarken çiftçiler, bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen, yüksek rekolte ve fiyatlardan dolayı bu sezondan memnun olduklarını dile getiriyor.

Dünyanın dört bir yanına ihraç edilen Antep fıstığındaki rekolte düşüklüğü üreticiyi üzerken, fiyatların yüzde 50 artması ise yüzleri bir nebze de olsa güldürüyor.

Bölgede "yeşil altın olarak" da bilinen Antep fıstığı rekoltesi geçen yıla oranla yüzde 70 düştü. Bölgede Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde ağırlıklı olarak bulunan Antep fıstığının hasadı bu yıl bereketli geçiyor. "Boz" olarak adlandırılan fıstıkların hasadına ilk olarak Gaziantep'in Karkamış ve Oğuzeli ilçesinin de bulunduğu Barak Ovası'nda başlandı.

Oğuzeli ilçesi Ekinveren Mahallesi'nde Antep fıstığı hasadına başlayan üreticiler, bu yıl "yok yılı" olmasına rağmen rekoltenin beklenenin aksine yüksek olduğunu, bu durumun da kendilerini memnun ettiğini söylediler.

Antep fıstığı yetiştiricilerinden Şefik Öztürk, hasat döneminin başladığını ve Antep fıstığındaki rekolte düşüklüğüne rağmen fiyatların yüzde 50 artmasının yüzleri güldürdüğünü belirtti.

Antep fıstığının kullanım amacına göre farklı dönemlerde hasat edildiğini belirten Öztürk, şu an "boz" olarak adlandırılan ve baklavada kullanılan fıstığın hasadına başladıklarını söyledi.

"Bu yıl fiyatlar üreticiyi memnun etti"

Öztürk, "Antep fıstığı iki dönem olarak hasat ediliyor. Şu anda baklavalık olarak 'boz' dediğimiz fıstık hasadı yapılıyor. Yaklaşık bir hafta veya 10 gün sonra da kuruyemiş ve diğer ürünlerde kullanılan 'ben' hasadı başlar. Bu yıl Antep fıstığı verimi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 civarında bir rekolte var. Bu yıl 'yok yılı' olduğundan dolayı yüzde 30 rekolte var. Ama fiyat olarak piyasada Antep fıstığının güzel bir fiyatı var. Rekolte düşük olmasına rağmen bu yıl fiyatların üreticiyi memnun ettiğini düşünüyorum. Bu yıl hasat döneminden memnunuz." dedi.

Hasat döneminin çok sıcak geçtiğini belirten Öztürk, ilerleyen günlerde havanın serinlemesiyle hasat döneminin daha iyi geçeceğini belirtti.

"Antep fıstığı yetiştirmek emek ve sabır istiyor"

Antep fıstığının yetişmesi için 15 yıl beklediklerini belirten Öztürk, "Antep fıstığı ağacının yetiştirilmesi gerçekten zor. Antep fıstığı ağacını bir çocuk gibi büyütmek gerekiyor. 10-15 yılda mahsul almadan yetiştiriyorsunuz. 15'inci yıldan sonra yavaş yavaş mahsul alıyorsunuz. Bu 10-15 yıl içinde hiçbir gelir elde etmeden devamlı masraf yapıyorsunuz. Antep fıstığı ağacını yetiştirmek gerçekten emek ve sabır istiyor. Ama yetiştikten sonra da Antep fıstığının getirisi güzel." ifadelerini kullandı.

Üreticiler olarak bu yılki fıstık fiyatlarından memnun olduklarını belirten Öztürk, bu yıl rekoltenin az olmasına üzüldüklerini ancak fiyatların geçen yıla göre istedikleri seviyede olmasının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.

"Bu yıl fiyatlar yüksek olduğu için çiftçiler emeğinin karşılığını alacaktır"

Gaziantep'in "yeşil altını" olarak bilinen Antep fıstığının hasadının başladığını ve fıstık bahçelerinde de hummalı bir çalışmanın olduğunu belirten Serkan Güler de şunları söyledi:

"Antep fıstığı hasadı başladı. Geçen yıla göre bu yıl Antep fıstığı az olsa da, fiyatları gayet makul. Antep fıstığının hasat edilmesi zor ama güzel. Bu sene fazla Antep fıstığı yok. Geçen yıla göre rekolte düşük ama Antep fıstığına talep çok olduğu için fiyatları da yüksek. Bu da çiftçiyi memnun ediyor. Çiftçiler olarak o kadar emek veriyoruz, ama çiftçi olarak emeğimizin karşılığını alamayınca üzülüyoruz. Bu yıl fiyatlar biraz yüksek olduğu için inşallah çiftçiler emeğinin karşılığını alacaktır."

Fıstık hasadı büyük uğraş gerektiriyor

Sabahın erken saatlerinde başlayan fıstık hasadında işçiler, 42 derece sıcaklıkta günde yaklaşık 12 saat çalışıyor. Kadın, erkek, çocuk ve yaşlı her kesimden işçinin çalıştığı fıstık bahçelerinde işçiler, 70-90 lira yevmiye karşılığında çalışıyor.

Çiftçinin sabahın erken saatlerinde tarlasına gitmesiyle başlayan fıstık hasadı, ağaçların altlarına yaygı serilmesi ile devam ediyor. Ardından ağaçların üstlerine çıkan işçiler, fıstık salkımlarını tek tek kırarak yaygıların üzerine atıyorlar. Yaygılarda biriken fıstıklar, elendikten ve yaprakları ayıklandıktan sonra çuvallara doldurulup, araçlarla fıstık haline götürülüyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız