• DOLAR 32.334
  • EURO 35.217
  • ALTIN 2247.294
  • ...
Uzmanlar sıcak havaya karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, termometrelerin 45 dereceyi gösterdiği Gaziantep'te sıcaktan bunalan bazı vatandaşlar üzerlerine su dökerek serinlemeye çalışıyor. Uzmanlar ise artan sıcaklarda sık yaşanan güneş çarpmalarına karşı vatandaşları uyarıyor.

Ağustos sıcaklarının yaşandığı bu dönemde uzmanlardan da sıcaklık uyarısı geldi. Aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Erdoğmuş, Gaziantep'te son günlerde 45 dereceyi bulan sıcaklıklara karşı bol sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Aşırı sıcakların özellikle kalp-damar sağlığını olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Erdoğmuş, önemli sağlık sorunlarının yaşanmaması için aşırı sıcaklara karşı önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

"Sıcak hava kalp krizi riskini artırıyor"

Erdoğmuş, "Sıcak hava ve nem, vücutta sıvı ve tuz kaybı, kalpte ritim bozukluklarının yanı sıra tansiyonda dengesizlik, kan akışkanlığında azalma, kanın koyulaşması ve kolestrolün yükselmesine sebep olabiliyor. Yaz aylarında, sıcağın etkisi ile vücudun ısı dengesini sağlamak için kalp daha fazla çalışıyor. Bu nedenle aşırı sıcaklar, kalp hastalarının şikâyetlerini artırabildiği gibi sağlıklı insanların da kalp sorunu yaşamalarına neden olabiliyor. Kalbin iş yükünü artıran sıcak havalarda, kalp hastalığı nedeniyle ölümlerde de artış görülüyor." dedi.

"Güneşin etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır"

Aşırı sıcak havalarda kalp sağlığının korunması ve kalp krizi riskinin azaltılması için de dikkat edilmesi gerekenler konusunda da uyarılarda bulunan Erdoğmuş, şunları söyledi:

"Özellikle güneşin etkili olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarıya çıkılmaması gerek, eğer çıkılacaksa mutlaka güneşin etkisinden korunmaya dikkat edilmeli ve şapka takmanın yanı sıra özellikle nem emebilen, açık renkli kıyafetler tercih edilmeli. Vücut; nem ve sıcakla birlikte aşırı su, tuz kaybettiği için mutlaka su tüketiminin bol olmasına dikkat edilmeli. Fazla yağ ve et tüketiminden uzak durulmalı. Ağır yemekler yerine hafif, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Özellikle kalp krizini tetikleyen sigara ve kafein tüketilmemeli. Sıcak ortamlardan klimalı ortama özellikle de terli isek hızlıca geçmek hem kalp hastalarında kalp krizi riskini artırabilir hem de üşütme ve gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarabilir. Bu nedenle klimalı ortama girilecekse, klima ısısının en düşük 20 derece olmasına dikkat edilmeli."

"Kalp krizinde doğru müdahale hayat kurtarır"

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, fenalaşma ve bayılma gibi şikâyetlerin de kalp krizinin en önemli belirtileri arasında yer aldığını dile getiren Erdoğmuş, "Kriz esnasında zaman çok önemlidir. Belirtiler baş gösterdiğinde hasta sıcak ortamdan uzaklaştırılıp serin bir yere alınmalı ve bir an önce en yakın hastaneye götürülmelidir. Hasta çok kötü durumdaysa hemen 112 acil servis aranmalıdır. Ambulans beklenirken, kalp krizi geçiren kişi uygun bir yere yatırılmalı ve hava alması kolaylaştırılmalıdır. Sıkı kıyafetleri gevşetilerek vücut dolaşımı rahatlatılmalıdır. Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak kalbe daha çok kan akışının olması sağlanmalıdır. Hasta kusuyorsa, soluk borusuna kaçmaması için başı yana yatırılmalı." diyerek ani bir krizle karşılaşıldığında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir