İSO açıkladı: İhracatta talep, yeterli olmasa da devam etti
İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi temmuz ayında 51,3 oldu. İhracatçıların talep koşulları temmuzda iyileşmeye devam etti ancak iyileşme, küresel ekonomik büyümedeki yavaşlama nedeniyle ılımlı düzeyde oldu.
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Temmuz 2019 dönemi sonuçları açıklandı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak açıklanan verilere göre, haziran ayında 51,5 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi temmuzda 51,3 olarak gerçekleşti. Endeks, ihracat ikliminde iyileşmeye işaret etmekle birlikte bu iyileşme önceki aylara göre sınırlı gerçekleşti. Küresel ekonomik büyümedeki yavaşlamaya bağlı olarak iyileşme hızı üst üste beşinci ay yavaşladı. Türk imalatçılarının en büyük 10 ihracat pazarının 7’sinin bulunduğu Avrupa’daki büyüme hızı nispeten düşük kalmaya devam etti.
KÜRESEL EKONOMİK SIKINTILAR
Almanya’da imalat sektörü üretimindeki sert düşüşe bağlı olarak Haziran 2013’ten beri en düşük büyüme kaydedildi. Fransa, İspanya ve Hollanda’daki büyüme de ivme kaybetti. Hem Birleşik Krallık hem de İtalya’nın talep koşullarında üçüncü çeyreğin başında ılımlı düzeyde iyileşme gözlendi, ancak ekonomik aktivite zayıf büyüme temposunu sürdürdü. ABD’de özel sektör faaliyetlerinin büyüme hızı temmuzda son üç ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Buna rağmen dünyanın en büyük ekonomisinin imalat sektöründe zayıflık görüldü ve üretimde Haziran 2016’dan beri en düşük büyüme kaydedildi. Bir diğer Kuzey Amerika ülkesi olan Kanada’da imalat üretimi üst üste dördüncü ay düşüş gösterdi.
ORTA DOĞU POZİTİF TABLO ÇİZMEYE DEVAM ETTİ
Türkiye imalat sektörü ihracatının yüzde 7’sini oluşturan Orta Doğu, talep koşulları açısından görece pozitif bir tablo çizmeye devam etti. Hem Birleşik Arap Emirlikleri hem de Suudi Arabistan’da ekonomik aktivite güçlü artışlar kaydederken Mısır’da da son üç ayın ilk artışı gerçekleşti. Buna karşılık, Lübnan ve Katar’da zorlu talep koşulları devam etti.