• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Et ve Süt Kurumu, kurban pazarlarına getirilen ancak yetiştiricilerin elinde kalan kurbanlık hayvanları satın alacaklarını duyurdu. Et ve Süt Kurumunun hayvan yetiştiricilerinin elinde kalan kurbanlıklar için açıkladığı fiyatı düşük bulan hayvan yetiştiricileri, fiyatın arttırılması talebinde bulundu.

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, ESK'nin yetiştiricilerin elinde kalan kurbanlık hayvan fiyatlarını ve kurbanlık satışlarını değerlendirdi.

Kurban Bayramı'nın genel olarak yetiştiriciler için güzel geçtiğini belirten Türkman, ancak Gaziantep'e bölge illerinden gelen yetiştiricilerin bazı kurbanlıklarının elinde kaldığını söyledi.

Gaziantep'te bu yıl yaklaşık 65 bin civarında küçükbaş 13 bin civarında da büyükbaş kurbanlık kesildiğini tahmin ettiklerini belirten Türkman, şunları söyledi:

"Gaziantep büyük bir metropol şehir olduğundan dolayı sadece Gaziantep'te yetiştiricilik yapan üreticiler değil, çevre illerden de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerden de birçok yetiştirici Gaziantep'e kurbanlık hayvan getirdi. Bizim özellikle Gaziantep bölgesinde insanlar 'hallik' olarak adlandırılan ivesi cinsi küçükbaşları tercih ediyor. Genelde bu cins hemen hemen kalmadı, kaldıysa da çok az kaldı. Tercih daha çok bu yönde olduğu için bu cins kurbanlıklar satıldı."

"Bazı üreticilerimizin hayvanları ellerinde kaldı"

Bu yıl için kurbanlık taban fiyatının 23 TL olarak belirlendiğini hatırlatan Türkman, "Bu rakam zaten iyi bir rakamdı. 'Hallik' cinsi ortalama 23 ve 25 TL arasında satıldı. Diğer ırklarda genelde 2 TL daha aşağı olduğu için, onlarda ortalama 20 TL civarında satılıyordu. Ama dışarıdan gelen bazı üreticilerimizin hayvanları ellerinde kaldı. Hatta yetiştiricilerimiz kurbanlıklarını satabilmek ve ellerinde kalan kurbanı bitirmek için arife günü akşam saatlerinde bayramın birinci ve ikinci günlerinde de fiyatları biraz daha da aşağı çektiler." ifadelerini kullandı.

"Kurbanlık fiyatları yüksek değildi"

Girdi maliyetlerine rağmen kurbanlık fiyatlarının pahalı olmadığını belirten Türkman, "Bizim açıklamış olduğumuz rakam ideal bir rakamdı. Yani üretici ve tüketicinin kurban kesebilmesi için bu şartları çok önemsiyoruz. Çünkü alım gücü olmadığı takdirde üreticilerimiz çok mağdur olacaktı. Bizim belirlemiş olduğumuz fiyat aslında girdi maliyetlerine rağmen düşük bir fiyattı. Tüketiciyi düşünerek bu rakamı belirledik. O yüzden biraz daha tüketicinin alım gücünde geçen yıllara göre biraz azalma olduğundan dolayı böyle bir fiyat belirlemiştik. Yine de her şeye rağmen çok şükür satışlar fena geçmedi." şeklinde konuştu.

"Et ve Süt Kurumunun belirlediği rakam çok düşük"

Et ve Süt Kurumunun elde kalan kurbanlıklar için belirlediği rakamların özellikle küçükbaşta çok düşük olduğunu belirten Türkman, "Et ve Süt kurumu elde kalan kurbanlıklar için bir fiyat açıkladı. Büyükbaş hayvanda canlı 400 kilo ve üzerini 17 TL ve 400 kilo altı olanları da 16 TL olarak açıkladı. Aslında bu rakama baktığımızda karkas olarak bayramdan önceki kesim fiyatı büyükbaşta yüzde 50 randıman hesapladığımızda 33-34 TL bandına geliyor. Bu fiyat çok iyi olmasa da büyükbaş için 'kötünün iyisi' diyebiliriz. Ama küçükbaş için Et ve Süt Kurumunun açıklamış olduğu rakam çok kötü. Bugün erkek toklu için 14 TL fiyat açıkladı, damızlık vasfını yitiren dişi koyunlar için 12,50 TL fiyat açıkladı. 10 TL'de keçi için fiyat açıkladı. Zaten maliyetler 20 TL üzerinde. 20 TL ve üzeri maliyeti olan küçükbaş hayvanı Et ve Süt Kurumu olarak 14 TL'ye nasıl alacaksınız? Bu zararı vatandaş nasıl kapatacak? Bunun hesaplanması lazım."

"Fiyatların acilen gözden geçirilmesi gerekiyor"

"O yüzden özellikle Et ve Süt Kurumunun küçükbaş hayvan alım fiyatlarını kesinlikle acilen gözden geçirmesi, fiyatı yeniden revize etmesi ve fiyatı en azından 20 TL bandına çekmesi lazım." Diyen Türkman, "Yoksa elinde kurbanlık kalan özellikle küçükbaş hayvan üreticilerimiz gerçekten çok büyük zarar ederler. Bu fiyattan da zaten Et ve Süt Kurumuna kimse küçükbaş hayvan götürüp de kestirmez, üretici zarar edeceğini göze alır ama bu rakamlara kesinlikle kestirmez." (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız