Bakanlıktan "Sağlıklı Bayram" önerileri
Sağlık Bakanlığı, "Kistli sakatatları derin bir çukura gömün. Et pişirirken ızgara, haşlama, buğulama, fırınlama gibi sağlıklı yöntemleri tercih edin." şeklinde sağlıklı bir bayram için bazı önerilerde bulundu.
Sağlık Bakanlığı, vatandaşların sağlıklı bir bayram geçirebilmesi için bazı öneri ve tavsiyelerde bulundu.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Genel Müdürlük tarafından "Sağlıklı Bayram" etkinliği kapsamında 11-14 Ağustos 2019 tarihleri arasında dört gün sürecek Kurban Bayramı için kist hidatik hastalığının önlenmesi, kesim işleminin uzman kişiler tarafından yapılması, kesim ve taksim işlerinde eldiven kullanılması, etlerin uzun süre dış ortamda bırakılmaması, sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi ve önerilen miktarlarda tüketilmesi, güvenli yolculuk gibi konularda broşür, branda, afişler ve videolar hazırlanmış olup eş zamanlı olarak 81 İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla kurban satış ve kurban kesim yerlerinde bilgilendirmeler yapılıyor. Ayrıca bayram namazında okunacak hutbe için sağlıklı bayram öğütleri eklendiği hatırlatıldı.
Açıklamada, söz konusu materyallerde şu başlıkların öne çıkarıldığı belirtildi.
"Kistli Sakatatları Çukura Gömün
Kist hidatik, insanların iç organlarında kistler oluşturan bir hastalıktır.
Kistli sakatatları hayvanlara yedirmeyin derin bir çukura gömün.
Kurban kesimi için özel kesim yerlerini kullanın. Kesimi veteriner gözetiminde yapın.
Çocuklarınızın ellerini eve gelince sabunlu suyla yıkamalarını sağlayın.
Hayvanlara dokunduktan sonra ellerinizi sabunlu suyla yıkayın.
Köpeklerinizi yılda dört kez iç parazitlere karşı aşılatın.
Sebze ve meyveleri iyice yıkadıktan sonra yiyin ve kaynağını bilmediğiniz suları içmeyin.
Yaralanmalara dikkat
Kurban kesimi sırasında yaşanan yaralanma vakalarını en aza indirgemek için uyarıda bulunulan açıklamada, kesik ve yaralanma durumlarında vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği ifade edildi.
Sağlıklı beslenme
Açıklamada, Kurban Bayramında sağlıklı beslenmek için şu önerilerde bulunuldu:
"Buzluktan çıkarılmış ve çözdürülmüş etleri tekrar dondurmayın.
Et pişirirken ızgara, haşlama, buğulama, fırınlama gibi sağlıklı yöntemleri tercih edin.
Etleri oda sıcaklığında ve dış ortamda uzun süre bekletmeyin.
Günlük tüketilen et miktarına dikkat edin.
Hutbede sağlıklı bayram öğütleri
Açıklamada, etkinlik kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı ile iletişime geçildiği ve bayram namazında okunacak hutbeye, "Kesilen kurbanlıktan çıkan kistli, hasta görünümlü et ve sakatatları mutlaka derin çukurlara gömün, hayvanlara yedirmeyin. Hayvanların bu kistli etleri yemesi, hastalığın hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşmasına sebep olmaktadır. Özellikle ellerinizde kesik, çatlak ve yara olması durumunda çiğ etlerden hastalık kapılabilir. Bu sebeple et kesim ve taksimini mutlaka eldivenle yapın. Ayrıca kurban etleri birkaç gün soğuk ortamda bekletildikten sonra tüketilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için kırmızı et tüketimine ek olarak yeterli miktarda su içmeye ve sebze-meyve tüketmeye de özen gösterilmelidir." şeklinde sağlıklı bayram mesajlarının eklendiği kaydedildi.
Sürücülere bayram uyarısı
Açıklamada, bayramda araçlarıyla yolculuğa çıkacak sürücüler için bir video hazırladığı ve şu uyarıların yer aldığı ifade edildi:
"Araçtaki ilk yardım çantanızda eksik malzeme olup olmadığını kontrol edin.
Ayak numaranıza uygun, rahat bir ayakkabı ile araba kullanın; araç sürerken terlik giymekten kaçının.
Yetersiz uyku, sürüşe odaklanmanızı güçlendirir. Uykunuzu aldıktan sonra yola çıkın.
2-3 saatte bir kısa molalar vererek bedeninizi ve zihninizi dinlendirin.
Öğlen saatlerinde yolculuk yapacaksınız yolun ve güneşin gözününüzü kamaştırmaması için güneş gözlüğü kullanın.
Araç klimasını kendinize değil, ön cama yönlendirin." (İLKHA)