• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Büyük Bitlis buluşmaları kentin tanıtımına ve ekonomisine katkı sundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis Belediyesi, Bitlis Valiliği ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) tarafından düzenlenen kutlama etkinlikleri 5 Ağustos günü kortej yürüyüşü ile başladı. Gökmeydan’da açılan 8 ilin Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin stantları gezilerek konserler verildi.

Etkinliğin ikinci gününde 36 ev hanımının katıldığı yöresel yemek yarışmaları düzenlenirken, Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşu etkinliklerinin son gününde ise, Bitlis Belediyesi tarafından sünnet ettirilen 150 çocuk için şenlik düzenlendi.

Şenlikte Hacivat ile Karagöz, Keloğlan ve palyaço gösterileri ile çocuklar doyasıya eğlendiler.  Etkinliklerin akşamlarında ise konserler verildi. 3 gün boyunca kurulan stantları yaklaşık 15 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, konserlere ise yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını söyledi.

Gazetecilere etkinlikleri değerlendiren Tanğlay, Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunu her yıl festival haline getireceklerini söyledi.

Tanğlay, “Şenliklerimiz bugün itibari ile son buldu. 5 Ağustos itibari ile 103’üncüsünü kutladığımız Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşu güzel ‘Büyük Bitlis Buluşmaları’ ile beraber devam etti ve çok güzel bir şölen havasında kutlandı. 5 Ağustosta çok kıymetli merhum Fuat Sezgin hocamızın anısına yaptığımız bir panel vardı. Bu panel çok güzel ve verimli geçti. Bu panel ilk defa Bitlis’te olması Fuat Sezgin’in Bitlisli olması ve bu yıl da Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı ilan edilmesi bizi ayrıca mutlu etti.” dedi.

“Biz tarihimize sahip çıkamamışız”

Türkiye’nin hiçbir mutfağında bulunmayan yemeklerin Bitlis mutfağında olduğunu dile getiren Tanğlay, şunları söyledi:

“Dün Bitlis’imizin yöresel yemek yarışması vardı. Bitlis’in mutfağı çok geniştir. Bitlis’in mutfağında olanlar, Türkiye’de hemen hemen hiçbir yerde yoktur. Çok güzel bir yarışma oldu. Bugün 150 tane çocuğumuzu sünnet ettirdik. Şuanda festival alanlarımızda gerçekten yer yok. Çok güzel bir şekilde kutlamalar yapılıyor. Bitlis’in bu sosyal etkinliklere ihtiyacı vardı. Bitlisli de bu etkinliklere gerçek manası ile cevap verdi. İnşallah biz bunu devamlı hale getirmek ve her yıl Bitlis’in kurtuluşunda bir festival havası oluşturmak istiyoruz. Şunu söylemek istiyorum, stant alanlarımızı üç günde 15 bin civarında kişi ziyaret etmiş. Çok şükür yaptığımız bu etkinlik halkta karşılık buldu. Şunu da gördük bir özlem varmış, bir beklenti varmış, biz de bunu yaparak bu özlemi giderdiğimiz için gerçekten çok memnunuz. Bütün illerimizdeki Bitlis derneklerimizi davet ettik. En az 10 binin üzerinde davet yaptık. Tabi bütün Bitlislilerimize ulaşma şansımız yoktu. Ama sosyal medya aracılığı ile bütün Bitlisli hemşerilerimizi buraya davet ettik.”

Düzenlenen etkinliklerin hem Bitlis’in tanıtımına hem de ekonomisine büyük katkı sunduğunu hatırlatan Tanğlay, Bitlis’in 7 bin yıllık bir tarihe sahip olduğuna dikkat çekti.

Tanğlay, “Dünkü konserimiz gece saat 23’te bitti. Bu saatte çarşıdaki esnaf açıktı ve insanlar iş yapıyordu. Ben bunu görünce gerçek manasıyla mutlu oldum. Çünkü bir hareketlilik oluyor. Turizm yönünden baktığımız zaman tabi bu festivali insanlarımız eğlensin diye yaptık, ama gelen insanlarımız buradaki tarihi eserlerimizi de görüyor. Bizim geçmişten gelen kadim şehrimizin gerçek manada hak etmediği yeri görüyoruz. 408 tane tescilli tarihi yerimiz var ve Bitlis 7 Bin yıllık bir şehir. Mardin’de 200 civarında bir tarihi eser var turizmde patlama yapıyor. Burada bizim hatamız da var. Çünkü biz tarihimize sahip çıkamamışız.” diye konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir