• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Mardin’de Ebabil kuşu bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kur’an-ı Kerim’in Fil Suresi’nde geçtiği üzere Kâbe’yi yıkmak için gelen Ebrehe’nin filler ordusunu, gagalarında taşıdığı taşlarla dağıtan ve doğada nadir görülen Ebabil kuşu, Mardin’de göründü.

Dünyanın en nadir kuşlarından biri olan, kendine has özellikleri ile halen esrarını koruyan Ebabil kuşu, neredeyse tüm ömrünü uçarak geçirdiği için havada sıklıkla görülse de yerde çok nadir görülebiliyor.

Mardin merkez Artuklu ilçesinde,  Nurettin Özdemir adlı vatandaş, otobüs durağında bitkin düşen bir kuş buldu. Kuşun susuz kaldığını düşünen Özdemir, kuşa su içirdi. Kuşun cinsinin Ebabil olduğu öğrenince şaşıran Özdemir, kuşu tedavi etmek için harekete geçti. Özdemir, eve götürdüğü kuşu eliyle besleyerek, tedavi etmeye çalıştı.

Özdemir, “Cuma günüydü, işten çıkıp eve gidecektim. Saat: 19.00-20.00 arası otobüs durağında beklerken yanıma bir kuş düştü. Yorgun bir haldeydi. Yaralı olabilir veya susuz kalmıştır diye alıp su verdim. Çok farklı bir kuş olduğu için alıp eve götürdüm, internette araştırma yaparken Ebabil kuşu olduğunu öğrendim ve çok şaşırdım. Kuşa çok iyi baktım, önce patates ezmesi verdim, fazla yemedi, sonra kıyma verdim. Kıymayı çok sevdi ve yedi. Böylece etçil bir kuş olduğunu öğrenmiş oldum. 3 gün bende kaldı, kuşa çok iyi baktığımı düşünüyorum. İlk aldığımda çok bitkindi, hareket edecek hali yoktu, sonra yemek ve su verince kendine geldi. Ancak kuş uçmuyordu, bu yüzden hayvan barınağına teslim ettim. Onlar tedavisini yaptıktan sonra Orman ve İşletme Müdürlüğüne teslim edecekler. Onlar da doğaya bırakacaklar.” dedi.

Kuşu çok sevdiğini ve beslemekten keyif aldığını kaydeden Özdemir, Kur’an-ı Kerim’de adı geçen ve nadir görülen Ebabil kuşunu gördüğü ve beslediği için mutlu olduğunu söyledi.

Ebabil kuşunun özellikleri

Ebabil kuşu, kırlangıçlara göre kanatları daha uzun ve kavisli bir kuş türüdür. Gece-gündüz havada kalır ve uçarken uyurlar. Geceleri gören bir türdür. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Ayaklarının üstünde diğer kuşlar gibi dik bir şekilde duramazlar. Türkiye’de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler. Çıkardıkları sesler, görüntüsüyle görenleri büyülemektedir. Genellikle şehirlerde yaşayan bu kuş türü, kırlangıç kuşuyla benzediği için zaman zaman karıştırılmaktadır. Ebabil kuşu yaşam sürelerinin yüzde 90’ınını havada süzülerek geçirirler. Ebabil kuşlarının çok sayıda türü vardır. Türkiye’de ise bu türlerden 4 tanesi yaşamaktadır. Bu kuşlar göçmen kuşlar arasında yer almaktadır. Türkiye soğuk olduğu için kış aylarında Afrika’ya göçerler. İlkbaharın sonuna doğru da tekrar Türkiye’ye gelir. Ebabil kuşlarının ortalama ömür süreleri ise 27 yıldır. Yuvalarını kalabalık yerlere yapmazlar. Uçarken kanatlarını asla kapatmazlar yuvaları çatıların uzak noktasındadır ve çok hızlı hareket ederler. Ebabil kuşu tüm canlılardan kaçmaya çalışır ve bunun için hızlı ve çevik bir vücut yapısına sahiptir. Onları beslenirken ya da yerde yürürken görmeniz mümkün değildir denilemez ancak çok da nadirdir.

Kur'an’da adı geçiyor

Ebabil kuşu Kur'an-ı Kerim’de adından söz edilen ender kuşlardan bir tanesidir. 570 yılında Yemen Valisi Ebrehe, Kâbe’yi yıkmak için fil ordusu ile Kâbe’ye hareket eder. Kâbe’nin girişinde Ebabil kuşlarından oluşan sürü gagaları ile taşıdıkları taşları fil sürüsünün üzerine bırakır. Ebrehe’nin fil ordusu atılan taşlarla yenik düşer. Fil suresinde de bu olay anlatılmaktadır. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir