• DOLAR 32.469
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2445.527
  • ...
Soğan hasadı başladı fakat kış çetin geçebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye geçen yıl yaşadığı soğan krizini yaşamak istemiyor.

Üretimin yüzde 60’nın yapıldığı Polatlı’da çiftçiler yaz soğan hasadına başladı. Fakat su yetersizliğinden şikayetçiler.

Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Yeniköseler Köyü'nde yaz soğan sökümü başlamasının ardından kış soğanlarının yetişmesi için ihtiyaç duyulan suyun teminini sağladıkları Sakarya Nehri'nin kurumasından dolayı endişeli.

Çiftçiler kış soğanı ekme sürecinde ciddi bir su sorunu yaşayacaklarını belirtiyor.

Var olan kanal sisteminin yeterli olduğunu lakin sulama yöntemlerinden kaynaklı olarak problem yaşadıklarını belirten Mürsel Özkan, "Şu an hasat yeni başladı. Çiftçi, fiyatların düşük olmasından dolayı sıkıntı yaşıyor. Bu hasat Ağustos ayının 20'sinden sonra artış gösterecek. Daha sıkıntılı günler bizi bekliyor. Şu anda büyük ölçüde su sıkıntısı çekiyoruz. Porsuk Çayı ve Sakarya Nehrinden gelen su bize yetmiyor. Devletimizin bu duruma el atmasını istiyoruz. Kışın 4-5 ay su boşa akıyor" dedi. Sakarya Nehri'nin geçtiği köylerde yanlış sulama yapıldığını söyleyen Özkan, "Devlet Su İşleri'nin 20 sene önce kurduğu kanalda sulama olayı yapılıyor. Bu vahşi sulama oluyor. Oralarda yağmurlama sistemiyle sulanmış olsa toplam suyun 3'te 1'i harcanır. Vahşi sulama yapıldığı için su aşağılara yetmiyor. Bunun araştırılarak çözülmesini istiyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız su sorunu. Bizim su sorunumuz çözüldüğünde buranın halkı mahsulüne çok güzel bakar" ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir