Yaralı hayvanları tedavi edip doğaya salıyor
Batman’da yaralanan ve hastalanan kanatlı hayvanları imkânsızlıklar içinde tedavi edip doğaya salan Nesih Taş, yaptığı işi severek yaptığını söylüyor.
Batman’da avcılar tarafından vurulan veya hastalanan kanatlı hayvanların bakım ve tedavisi imkânsızlıklar içinde yapılıyor. Tedavi edilen hayvanlar sağlıklarına kavuştuktan sonra doğaya bırakarak tekrar özgürlüklerine kavuşuyorlar.
Batman kırsalında yaralanan ve hastalanan hayvanlar için bir tedavi merkezi yok. Batman’da bir hayvan barınağı olmadığından dolayı duyarlı vatandaşlar, yaralı hayvanları Batman Kanatlı Hayvanları Koruma ve Yetiştirme Derneği’ne götürüp dernek başkanı Nesih Taş’a teslim ediyorlar. Taş, hayvanların tedavisini yaptıktan sonra doğal ortamlarına salıyor.
Yaptığı bu davranış ile takdir edilecek bir örnek sergileyen Kanatlı Hayvanları Koruma ve Yetiştirme Derneği Başkanı Nesih Taş, ayrıca kanatlı hayvanları periyodik olarak aşı yapıp hastalıklara karşı korunmalarını sağlıyor.
Durumu olmamasına rağmen tedavi ettiği yaban hayvanları kırmızı et ile beslediğini söyleyen Taş, günlük 10 liraya kırmızı et aldığını söyledi.
“Şahin, baykuş ve atmaca gibi kuşlar bana getiriliyor, gönüllü olarak tedavi ediyorum”
Batman’da yaklaşık 6 yıldır yaralı hayvanları tedavi ettiğini dile getiren Taş, “Daha önceleri dükkânım vardı ve hayvanları orada tedavi ediyordum. Şu anda kiracı olarak bir evde kalıyorum. Kendi imkânlarımla hayvanlara kafes yaptırdım. Bu sıcakta şahin, baykuş, atmaca ve saksağan gibi kuşlar bana getiriliyor, gönüllü olarak tedavi ediyorum.” dedi.
“Hayvanları tedavi edebilecek bir yer temin edilirse gönüllü olarak bu işi yaparım”
Birçok yaban hayvanı tedavi edip doğaya saldığını ifade eden Taş, “Bana yaralı bir saksağan ve 2 kumru geldi, tedavi edip doğaya saldım. Bir ayağı komple derisinin bir kısmı da olmayan yaralı bir güvercin tedavi için getirildi. İmkânlarımız dâhilinde güvercini iyileştirdik. Bu güvercini de en kısa zamanda doğaya salacağız. Bu tedavileri çok sıcak bir ortamda yaptığım için sıkıntılı yaşıyorum. Hayvanları tedavi edebilecek bir yer temin edilirse tekrar gönüllü olarak hayvanları tedavi ederim. Hiç kimseden bir beklentim yok. Ama bize bir yer temin edilirse iyi olur. Kendi imkânlarımla nereye kadar devam edebilirim, bilemiyorum. Yetkililer bir yer temin ederse bir arazi veya boş bir ev verirlerse, bütün yaban hayvanları ne olursa olsun gönüllü olarak tedavi ederim.” ifadelerini kullandı.
Bu gün belediye tarafından kedi köpeklerin tedavisi için imkân sağlandığını söyleyen Taş, “Kanatlı hayvanlara neredeyse hiçbir imkân sağlanmamış. Belediye, Doğa Kuruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden veya herhangi bir yetkiliden rica ediyorum, bize imkânlar dâhilinde bir yer versinler. Bu hayvanların bakım ve tedavisini damda yapacağıma doğa ortamında tedavi ve bakımını yaparım. Bu imkânlar sunulursa gönüllü olarak tedavilerini yapmaya devam ederim.” şeklinde konuştu. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)