• DOLAR 32.541
  • EURO 34.962
  • ALTIN 2454.882
  • ...
İşte Avrupa...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pek çok Avrupa ülkesi burka ve peçe yasağı uygulamaya başladı. İşte yasak uygulayan ülkeler...

Hollanda

Hollanda'da resmi dairelerde, hastanelerde ya da banliyö trafiğinde "yüzü kapatan kıyafet" giyenlere 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren 150 euro para cezası verilebilecek.

Almanya

Almanya'da 2017 yılından beri trafikte araç içinde yüzü kapatmak yasak. Ayrıca asker ve hâkimlerin görev sırasında yüzlerini kapatmalarına da izin verilmiyor. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yeni bir yasal düzenleme ise duruşmalara katılan tüm kişilere örtünmemiş olma zorunluluğu öngörüyor.

Danimarka

Danimarka'da 1 Ağustos 2018 tarihinden beri kamusal alanda tümüyle örtünmek yasak. Mayıs 2018'de Danimarka parlamentosu 75 lehte 30 aleyhte oyla yasayı kabul etti. Yasaya uymayanlar için 135 euroluk para cezası öngörülüyor, tekrar edilmesi halinde ise para cezası 10 kata kadar artırılabiliyor.

Avusturya

Avusturya'da yüzün örtülmesi Ekim 2017'den bu yana "Yüzün kapatılmasına karşı yasa" ile yasaklandı. Yasaya göre kamusal alanda yüzün hatları çeneden saça kadar tanınabilir olmak zorunda. Olmadığı takdirde 150 euroluk para cezası öngörülüyor.

Bulgaristan

Hollanda gibi Bulgaristan'da da örtünme yasağı 2016 yılında benimsendi. Yasaya uymayanlara 750 euroya kadar para cezası verilebiliyor. Ancak yasanın uygulanmasında spor, meslek ve ibadete göre kimi istisnalar söz konusu.

Belçika

Temmuz 2011'den beri Belçika'da kamusal alanda yüzü kapatmak yasak. Yasaya uymayanlara para cezası ya da 7 güne kadar hapis cezası verilebiliyor. Tahminlere göre bir milyon Müslümanın yaşadığı Belçika'da burka ya da nikap giyen insanların sayısı yaklaşık 300.

Fransa

5 milyon Müslümanın yaşadığı  Fransa’da yasakçılığın tarihi daha eski. 2004 yılından beri okullarda başörtüsü yasağı uygulanıyor.

Fransa Avrupa'da burka ve nikabın kamusal alanda taşınmasını yasaklayan ilk ülke. Yasak Nisan 2011'den beri yürürlükte. 

Diğer ülkelerde tartışmalar

Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinde bu yasakçılık artarken  İsviçre, Estonya, Letonya, Litvanya ve Norveç gibi ülkelerde ise burka ve peçe yasağı tartışıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir