• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
“Sözleşmeli personelin sorunları çözülmelidir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hükümet ile memur sendikaları arasında yarın Toplu Sözleşmeleri görüşmeleri gerçekleştirilecek.

Memur-Sen Van Şubesi tarafından konuyla ilgili basın açıklaması yapıldı.

Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte Edremit’teki bir kahvaltı salonunda basın mensuplarıyla bir araya gelen Memur-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali Uca, önce Van’ın içinde bulunduğu duruma değindi.

Uca, şunları söyledi: “İlimiz şu an birçok problemle karşı karşıyadır. Çevreyolu, sahil yolu, eğitim ve sağlık, ulaşım ve alt yapı ile ilgili ciddi problemler yaşıyoruz. Biliyorsunuz ki, Van son zamanlarda ciddi göçler aldı. Göçlerle birlikte kültür çatışmaları da zaman zaman meydana geliyor. Bu kültür çatışması nedeniyle sizlerin de desteğiyle ciddi bir uyum çalışması yapmamız gerekiyor. Başka ülkelerden gelen vatandaşlar ile hayatımızı uyumlu bir şekilde idame ettirmemiz gerekiyor. İnşallah hep birlikte Van’ın problemlerini dile getirmeye devam edeceğiz.”

“Hükümetle İle Sadece Yetkili Sendika Masaya Otursun”

Daha sonra Toplu Sözleşmeleri görüşmelerine dikkat çeken Uca, konuşmasına şöyle devam etti: “Önümüzde bizi bekleyen toplu sözleşme görüşmeleri var. Bu süreç 31 Ağustos’a kadar devam edecektir. Bu süreçte de hükümetle yetkili sendika olan Memur -Sen görüşme gerçekleştirecek. Toplu sözleşme itibariyle geldiğimiz noktada çok iyi bir ivme yakalamış durumdayız. Çünkü daha önce toplu görüşmeler mevcuttu ve öncesinde hiç bir şey yoktu. Memurların kaderini sadece hükümet belirlerdi. Sonraki süreçte toplu görüşme süreci, bir nebze memurların lehine döndü. En son 2010 yılında yapılan halk oylamasıyla da toplu sözleşmeye dönüştü. Bu toplu sözleşmede en büyük üç sendika başkanı bulunuyor masada, ancak en büyük yetkili sendikanın sözü geçiyor. Onların teklifleri değerlendiriliyor. Diğer iki sendika başkanları da masada bulunuyorlar. Şu ana kadar da analiz ettiğimiz kadarıyla da kriz çıkartmaktan başka bir işe de yaramıyorlar. Dolayısıyla biz şunu söylüyoruz: Yetkili sendika kimse, o, masada bulunsun. Onun dışındaki başkanlar masaya gelmesinler. Çünkü onlar masada memurun lehine değil maalesef aleyhinde bulunuyorlar. Bu da hem bizim çalışmalarımızı hem de hükümetin çalışmalarını sekteye uğratıyor.”

“Ek göstergeler tekrar düzenlenmelidir ”

Uca, sendikanın taleplerini de, şöyle dile getirdi: “Toplu sözleşmeye değinmişken taleplerimizi buradan gündeme getirmek istiyorum. 2020 yılı için yüzde 8 + yüzde7, 2021 yılı için yüzde 6 + yüzde 6’lık bir oran talep ediyoruz. Bunun yanı sıra 2020 yılı için 200 TL taban aylığı zam istiyoruz. Özellikle taban aylık istiyoruz. Çünkü emeklilerimiz de bundan faydalansın istiyoruz. Ayrıca 2020 yılı için refahtan yüzde 3, 2021 yılı için de refahtan yüzde 2 ekstra artış talebimiz vardır. Yine bu oranların dışında olası bir enflasyonun yüksek çıkması durumunda enflasyon farkının tekrar ödenmesi ve ayrıca Eşel-Mobil sisteminin tekrar geri getirilerek enflasyonun açtığı aydan itibaren memurlarımıza enflasyon farkının ödenmesini talep ediyoruz. Eşel-Mobil sistemi biliyorsunuz ki, Çiller döneminde getirilmiş ve Ecevit döneminde tekrar kaldırılmış bir sistemdir. Bu sistemin yeniden memurlara kazandırılması gerektiğini özellikle istiyoruz.

Giyim yardımı, yemek ücreti ve ulaşım masraflarının bütün memurlara ödenmesi talebimiz de mevcuttur. Yine bilindiği üzere son günlerde Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği üzere öğretmenlere, imamlara, polislere ve hemşirelere ödenmesi düşünülen 3600 ek göstergenin artık gerçekten ciddi anlamda gündeme getirilmesini ve bu göstergenin bütün memurları kapsayacak şekilde uygulanmasını da istiyoruz. Tabi bütün hizmet kollarının ekstra talepleri de var.  En önemli taleplerimizden biri de, toplu sözleşme aidatının yetkili sendikaya iki kat artırımlı ödenmesidir. Şu an işçilerde bu mevcuttur. İşçilerde yetkili sendika kimse bu aidat iki kat ödenmektedir. Bu da yetkili sendikanın daha güçlü ve daha verimli çalışmasını sağlıyor. Şu an 103 TL olarak ödenen toplu sözleşmenin 206 TL olarak sendika üyelerine verilme talebimiz var. Bayram ikramiyesinin de bütün memurları kapsayacak şekilde verilmesini istiyoruz. Emeklilere yılda iki defa bayram ikramiyesi veriliyor. Bu ücretin emeklilerde olmak üzere ek göstergeye bağlı olarak her yıl arttırılması talebimiz ile birlikte yılda 2600 TL olarak bütün memur işçi ve emeklilere ödenmesi gerekiyor.”

“Sözleşmeli personelin ciddi sıkıntıları var”

Sözleşmeli olarak çalışanlara da değinen Uca, şunları kaydetti: “Sözleşmeli olarak çalışan personellerimizin çok ciddi sıkıntıları var. Aile bütünlüğünden özlük haklarına kadar ve maaşlardaki dengesizliğe kadar birçok ciddi problemle karşı karşıyalar. Sözleşmeli personelin bazı Belediyeler tarafından herhangi bir neden gösterilmeden işlerinden atılması da sözleşmeli personelliğin aslında ne kadar güvenceden yoksun olduğunu gösteriyor.  Dolayısıyla sözleşmeli personelin biran önce kadroya geçirilmesi gerekmektedir.”

Uca, Van’daki belediyelerin çalışmaları ve son zamanlarda yapılan bazı tartışmalara dair görüşlerini de belirterek, “Biliyorsunuz 31 Mart seçimlerimden sonra bazı illerimizde ve beldelerimizde belediye başkanları değişti. Görevi yeni devralan başkanlarımıza başarılar diliyoruz. Onların başarılı olması insanlarımızın daha iyi imkânlarda hizmet almaları demektir. Bundan dolayı parti gözetmeksizin biz bütün başkanlarımıza başarılar diliyoruz. Ama kendi işlerini yaptıkları sürece biz onların yanındayız. Kendilerinden olmayanları dışlamakla daha önceden başka bir parti tarafından alınmış personeli bu bizden değildir diyerek görevden almakla onları sürgüne göndermekle bu iş yapılmaz. Bunu hangi parti yaparsa yapsın biz bunun karşısındayız.” şeklinde konuştu. (Sedat Karatay –İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir