• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
FETÖ en çok cemaatleri vurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FETÖ darbesi gençliğin beynini allak bullak etti. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, ‘İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Dini Grup Algıları' araştırmasına göre grup ve camaat müntesipliği hızla azalıyor.

farklı bölgelerden seçilen dokuz ilahiyat fakültesinden 1595 öğrenci ile yapılan anketin sonuçlarına göre 15 Temmuz sonrası ülkenin sosyolojisi değişmiş!
FETÖ darbe girişimi öncesinde, dini bir grupla ilişkisi olmayan ilahiyat öğrencilerinin oranı yüzde 19,9 iken darbe girişiminden sonra bu oran yüzde 70,3'e yükseldi. Dini bir gruba üye olanların oranı ise yüzde 63,6'dan, yüzde 10,4'e düştü.

Öğrencilerinin yüzde 10,4'ü dini gruplara mensup olduğunu, yüzde 6,7'si bir dini gruba sempatisi olduğunu, yüzde 8,7'si bir dini gruptan istifade ettiğini söylüyor.

İslama hizmet amaçlı ortaya çıkan ve hayır hareketleri olmaya çalışan İslami grupların FETÖ darbe girişiminden en büyük darbeyi yediği anlaşılıyor.

Zira “FETÖ darbe girişiminden sonra cemaat kavramı sizde en çok hangi duyguyu uyandırmaktadır” sorusuna ilahiyat öğrencileri bile yüzde 63,5 oranında  "şüphe" cevabını verebiliyor. Cemaatlere güven duyuyorum diyenler ise maalesef sadece yüzde 6

İlahiyat okuyan öğrencilerin yüzde 26,9'u toplumda dini grupların varlığını gerekli bulurken, gereksiz bulanların oranı ise yüzde 18,5 oldu. Öğrencilerin yüzde 21,7'si ise dini grupları "potansiyel bir tehlike" olarak gördüklerini söyledi.

Araştırmanın "dini grupların toplumdaki varlığının" değerlendirdiği bölümünde ise öğrencilerin iki seçeneği tercih ettikleri görüldü. Öğrencilerin yüzde 32,9'u dini grupları kültürel bir zenginlik olarak gördüğünü ifade etti.

"Bir ilahiyat öğrencisinin dini gruplara katılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 8,7'si "gerekli", yüzde 17'si "faydalı" diye yanıt verirken, yüzde 23'ü "gereksiz", yüzde 48,1'i "doğru değil" şeklinde cevapladı. Yanıtlar, ilahiyat fakültesi öğrencilerin dini gruba katılmasının, okul arkadaşları tarafından olumlu karşılanmadığı şeklinde yorumlandı.

Çalışma, öğrencilerin yüzde 59,8'le yarısından fazlası, dini grupları "toplum için gerekli" ya da "kültürel bir zenginlik" olarak gördüğünü ifade ederken, “İslam toplumunda dini gruplara ihtiyaç yoktur” önermesine yüzde 51,4'lük bir kesimin katılmadığı ortaya çıktı.

Dini grupların ortaya çıkış sebeplerine dair soruya yanıt veren öğrencilerin favori cevabı ise Manevi tatmin ihtiyacı oldu. Katılımcıların yüzde 29,65 bu seçeneği tercih ederken, yüzde 22,77'si ‘dini bilgi ihtiyacı' yanıtını doğru buldu. İki seçeneği işaretleyenlerin toplam oranı yüzde 52,42 olarak belirlendi.

Benzer yöne işaret eden “toplum ıslahı” seçeneğini işaretleyenler de ilave edilince öğrencilerin yüzde 70,28', dini grupları var eden sebepleri toplumdaki dini ve manevi ihtiyaçlara bağladığı sonucuna ulaşıldı.

İlahiyat gibi gelecekte toplumu şekillendirecek ilim adamlarının çıktığı yerlerde bile FETÖ darbesinin iyi anlatılamadığı anlaşılıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir