• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
​Vatandaşlar yeni ürün almak yerine tamirata yöneldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye´de birçok ürünün dövize endeksli olması fiyatların artışına neden oluyor. Bu durum hem vatandaşı hem de imalatçıları olumsuz yönde etkiliyor. Enflasyonla mücadeleye katkı verip, piyasanın hareketlenmesi için değişik arayışlara giren imalatçılar, fiyat yüksekliğinden istedikleri malzemeyi temin edemeyince imalatı bırakıp tamir işiyle yetinmek zorunda kalıyorlar.

Batman’dan Siirt’e bir buçuk yıl önce gelip mobilya imalatı yapmak için 3 kardeşleriyle iş yeri açtıklarını belirten İslam Gümüş, ekonomideki belirsizlik ve malzemedeki fiyat artışı yüzünden vatandaşların eskiyen mobilyalarını tamir etmeyi tercih ettiklerini bu nedenle de imalatı bırakıp tamir işine girişmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

“Malzemenin pahalı olması nedeniyle imalatı kısıtlı bir şekilde yapıyoruz”

Doların bahane edilerek malzeme fiyatlarının aşırı bir şekilde yükseldiğini ve doların düşmesine rağmen fiyatlarda bir değişiklik olmadığına dikkat çeken Gümüş, imalatı kısıtlayıp tamir işine ağırlık verdiklerini söyledi.

Gümüş, “Batman’dan 1,5 yıl önce Siirt’e mobilya imalatı yapmak için işyeri açtık. İlk dönemlerde kanepe koltuk imalatı üzerine iş yapmaya başladık ama doların ve fiyatların yükselmesiyle birlikte imalatı askıya alıp tamirata başladık. Şu anda kanepe ve koltukların yüz değişimi üzerinde ağırlıklı olarak çalışıyoruz. Yalnız bizim asıl mesleğimiz imalatçı ama imkânlar kısıtlı olması, özellikle doların bahane edilerek fiyatların aşırı derecede pahalılaşması,  ham maddenin fiyat yüksekliği ve malzemenin pahalı oluşundan dolayı imalatı kısıtlı bir şekilde yapıyoruz.” dedi.

“Vatandaşlar eski kanepe ve koltukları yenilemeyi tercih ediyor”

Müşterilerimize sıfırdan kanepe ve koltuk tavsiye ettiğimizde fiyatların yüksek oluşundan dolayı evlerinde bulunan eski kanepe ve koltukları yenilemeyi tercih ettiklerini dile getiren Gümüş, “Bu müşterilerimize daha ekonomik geliyor, fiyat yarı yarıya iniyor. Çünkü yeni imal edilen bir mobilya takımına verecekleri para iki katını buluyor. Yüz değişimi yapılan ve tamir edilen bir mobilya takımı ise müşterilerin o takımı 5-6 yıl daha kullanmalarına bu şekilde de ev ekonomisine katkı sağlamış oluyor.” İfadelerini kullandı.

“İmalata geri dönebilirsek istihdam da sağlamış oluruz”

Vatandaşların ekonomik belirsizlikten dolayı eskiyen mobilyalarını yenilemek yerine tamir etmeyi tercih ettiklerini ifade eden Gümüş, “Müşterinin yenileyeceği bir kanepe takımı 500-600 TL gibi bir maliyetle tamir edilirken sıfır alacakları bir kanepe bin 1200 TL’ye mal oluyor. Tabi bu kullanılacak kumaş ve malzemeye göre değişebiliyor. Şimdi tamiratı yapılmış bir kanepenin fiyatı 500 TL iken sıfırdan yapılmış bir kanepenin fiyatı ise bin 200 TL, ister istemez müşteriler tamiratı tercih ediyor. Bizim burada tek beklentimiz bir an önce piyasalardaki belirsizliğin düzelmesi ve fiyatların geriye çekilmesidir. Bu şekilde piyasaların biraz olsun rahatlamasına ve canlanmasına neden olur. Bizlerde tamiratı bırakır kendi asıl işimiz olan imalata geçeriz. İmalata geçtiğimizde de en az 5-6 kişiye iş imkânı sunmuş oluruz.” diye konuştu

“İmalatçı olduğumuz için mağazadan daha uygun fiyata veriyoruz”

Kullanılan malzemeye ve kumaşa göre her bütçeye uygun fiyat listelerinin bulunduğuna vurgu yapan Gümüş, “Vatandaşlarımız, büyük firmalardan hazır olarak yüksek bir meblağa mobilya takımlarını alırken biz mağazalardan daha uygun bir fiyata istedikleri modeli alma imkânı sunabiliyoruz.  Çünkü biz imalatçıyız. Buda müşterilerimize artı bir avantaj sağlıyor. Araya aracılar, mağazacılar, komisyoncular girmiyor ve buraya giren müşteri direk imalattan istedikleri modeli talepte bulunup evlerine teslim alabiliyorlar.” şeklinde konuştu. (Murat Orhan-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir