• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Allah’ Teâlâ’nın müminlere hediye olarak sunduğu iki bayramdan birisi olan Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. 27 Temmuz itibariyle İstanbul'a girişlerine izin verilen kurbanlıklar görücüye çıktı.

İlk insan Hazreti Âdem'in (Aleyhisselam ) çocuklarıyla başlayıp Hazreti İbrahim (Aleyhisselam) ile devam eden ve Allah’u Teâlâ’nın emriyle Hazreti Muhammed'e (Sallalahu Aleyhi Vesellem) farz kılınan Kurban ibadeti, Müslümanlar için büyük önem arz ediyor.

Allah’a yaklaşmanın diğer bir adı olan kurban ibadetini yerine getirmeye gücü yeten Müslümanlar, senede bir kez ihya edilen Kurban Bayramı'nda Rablerine yaklaşmak ve fakirlere kurban eti ulaştırabilmek için bu hayırlı ibadeti yerine getiriyorlar.

Bayrama sayılı günler kala Anadolu ve Trakya'dan İstanbul’a getirilerek görücüye çıkan kurbanlıklar, kurban pazarlarında satışa çıktı. Kurban pazarında yapılan alışverişlerde sıkı pazarlıklar yapıldı.

Kurbanlıklarda geçen seneye oranla fazla bir fiyat farkı olmasa da yem fiyatları, nakliye ve yer kiralarının artması gibi faktörler hayvan fiyatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Artan masraflardan hem alıcılar hem de satıcılar şikâyetçi oldu.

Pazarda büyükbaş kurban satın alan Ferhat Sarı, “Kurban fiyatları geçen sene ile hemen hemen aynı. Çok pahalı değil. Kurban olduğu için 3’e 5’e bakmıyoruz. Allah herkesin kurbanını kabul etsin. Allah alamayanlara da alabilmeyi, satamayanlara da satabilmeyi nasip etsin. Kolay değil, burada insanlar günlerce hayvanlarla iç içe yatıyorlar. Allah onlara da bol kazançlar versin. Herkese hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Pazara kurban almak için geldiklerini ve geçen seneye göre fiyatların pahalı olduğunu söyleyen Tevfik Kurt, "Kendi bütçemize bir tane bulup aldık. Piyasalardan haberim yok ama parasal anlamda halka biraz fazla yansıyor. Geçen senen Zeytinburnu’nda vardı. Bu sene orası yasaklandığı için buraya geldik." diye konuştu.

Her yıl Bitlis’ten kurbanlık hayvan getirdiğini söyleyen Nurettin Taş, ise şöyle konuştu;

“Bu sene 28 hayvan getirdim. Yaşı 2’den 3’e girmiş olan hayvanlar. Hepsi kapaklı, kapaksız olan hayvanları hiçbir zaman getirmiyorum. Her yıl getirip müşterilerime veriyorum. Çok şükür müşterim de memnun, biz de onlardan memnunuz. Hayvanları getirmeden 1 hafta 10 gün önce müşterilerimi arıyorum. Herkes gelip malını alıp gidiyor. Bu yıl mallar hafta sonu piyasaya girdi. Önceden gelseydi hafta sonu hareketlilik olurdu. İnşallah önümüzdeki cumartesi-pazar çok yoğun olacak. Herkes gelip rahatlıkla kurbanını alabilecek. Fiyatlar da geçen yıl gibi. Hayvan başı bin lira bin 200 lira kadar fark olabilir. Bu farkın sebebi de yemlerin zamlanmasıdır. Geçen sene 50 TL olan yem bu sene 90 TL. 700 kiloluk bir büyükbaş hayvan 17-18 bin lira arasında fiyat biçiliyor.”

Esnaf artan masraflardan şikâyetçi

Hayvanları Bingöl’den kendi meralarından getirdiklerini belirten Hasan Yakoğlu, artan masraflardan şikâyet etti.

Yakoğlu, “Piyasa çok kötü, geçen sene 50 TL olan yem torbası bu sene 90 TL. Bu yer bize tahtalarla birlikte 40 bin TL’ye mal oldu. Bir TIR’ın nakliyesi 7 bin 500 TL. 4 TIR mal getirdik. Sadece nakliye parasına 30 bin TL ödedik. Hayvan fiyatları kiloya göre değişiyor. Fiyatlarımız 9 ile 25 bin TL arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.

Artan masraflardan şikâyetçi olan Deniz Yıldırım ise şunları söyledi: “Biz daha bugün kurbanlıklarımızı getirdik. Dün pazar olduğu için biraz hareketlilik olmuş. Piyasa iyi ama yer pahalı, şartlar zor. Buraya geldik ama her şey sıkıntı. Devlet zorluk çıkartıyor. 14 bin TL’ye yer tuttum. 10 bin TL kamyon parası, köprü cezası verdim. Fiyatlar 11 ile 17 bin TL arasında değişiyor. Malına göre fiyat değişiyor. Ne kadar masrafımız olursa hayvan fiyatına o kadar ekleniyor.  Canlı kilo bazında isteyene de hayvanı satıyoruz.” (Nizamettin Aşkın- İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız