• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Havaalanı Meteoroloji Müdürleri Toplantısı Diyarbakır’da düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen 73 Havaalanı Meteoroloji Müdürleri Toplantısı Diyarbakır’da düzenlendi.

Diyarbakır merkez Sur ilçesinde özel bir otelde düzenlenen ve 3 gün sürecek olan Havaalanı Meteoroloji Müdürleri Toplantısının açılış konuşmasını Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürü Dursun Bozkurt yaptı. Ardından toplantıya katılan Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun meteorolojinin önemine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Meteorolojinin tarihsel süreci hakkında bilgi aktaran Coşkun, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1937 yılında kurulmuş stratejik bir kuruluştur. Daha önceleri Anadolu meteoroloji meslek liseleri vardı. Bu liselerden her sene 30-40 mezun veriliyordu ve kurumda da işe başlıyordu. Hükümetin politikası ile ziraat, tapu ve meteoroloji meslek liseleri kapatıldı. Şu anda İstanbul teknik Üniversitesi ile Samsun Üniversitesi Meteoroloji bölümünden mezun olan arkadaşlarımız bu kurumda işe giriyorlar.” dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kurumsal gelişimi açısından değerlendirmelerde bulunan Coşkun, “Meteoroloji, birçok mühendislik işini içinde barındıran büyük bir alandır. Bizler 3 bin kişilik aileyiz. 15 adet bölge müdürlüğü, 81 ilde müdürlükler ve 73 tane de askeri ve sivil havaalanlarında meydan müdürlüklerimiz var. Havacılık sektörü, meteoroloji genel müdürlüğünden veri alır. Veri alınmazsa uçaklar uçamaz. Sivil havacılık genel müdürlüğü ise ulusal ve uluslararası arenada havacılık sektöründeki izin, ceza ve kontrolleri yapan bir birimdir.” ifadelerini kullandı.

Havacılık sektörünü farklı kategorilerde ele aldıklarını belirten Coşkun, “Belirtilen 73 havaalanı içerisinde A,B ve C sınıfı olarak nitelendirdiğimiz havaalanlarımız bulunmaktadır. A ve B sınıfı olarak nitelendirdiğimiz havaalanları büyükşehirlere hitap eden 24 saat esasına göre hizmet veren havaalanlarıdır. C sınıfı havaalanları ise, gün doğumu ve gün batımı esasına göre çalışan havaalanlarıdır.” şeklinde konuştu.

Coşkun, “Diyarbakır’da 3 günlük program belirledik. İlk gün havacılık meteorolojisi, ikinci gün havacılık sektörü, devlet hava meydanı, sivil havacılık, THY’nın sorunları masaya yatırılacak. Son günde Diyarbakır’ı gezme fırsatı olacak.” diye belirtti.

“Dünya meteoroloji örgütü kongresinde 194 ülke arasında ilk 27’ye girdik”

2002 yılından günümüze kadar havacılık sektöründe oluşan gelişmeleri ve vatandaşların istifade etme oranlarını istatiksel verilere dayandıran Coşkun, “2002 yılında 33 milyon 755 bin kişi istifade etti. Bunun 9 milyon kadarı iç hat, 25 milyon civarı da dış hat yolcularından oluşuyor. 2018 itibariyle yolcu sayısı 210 milyon 498 bine ulaşmış iken bunlardan iç hat 112 milyon, dış hat yolcuları da 97 milyonu aştı. Havacılık meteorolojisinin çok yakından takip edilmesi gerektiğinden bu konuyla ilgili bin 866 tane otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 20 radar ve 11 tane de uydu takibimiz var." dedi.

Coşkun, Dünya Meteoroloji Örgütü kongresinde Türk Meteoroloji Servisi ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak 194 ülke arasında ilk 27’ye girdiklerini belirtti.

73 havaalanı meteoroloji müdürünü Diyarbakır’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek konuşmasına başlayan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 3 gün sürecek olan toplantının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Toplantının sonunda meydan müdürlerine, yaptıkları başarılı çalışmalarından dolayı başarı sertifikaları verildi. (Ramazan Zeren-İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir