• DOLAR 34.215
  • EURO 38.134
  • ALTIN 2899.417
  • ...
İstanbul'da kaydı olmayan Suriyelilerin il dışına çıkarılması kararı protesto edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Fatih Saraçhane parkında düzenlenen protesto gösterisine Özgür-Der, MAZLUMDER, Hukukçular Derneği ve Mülteci Hakları Derneği destek verdi. Protesto gösterisinde sık sık "Müslüman zulme boyun eğme", "Muhacirler Allah'ın emanetidir", "Kahrolsun ırkçılık, yaşasın kardeşlik" sloganları atıldı.

Yapılan protesto eylemi, bazı kişiler tarafından 2 kez provoke edildi. Provoke eylemi sırasında kısa süreli arbede yaşanırken, eylemi yapan kişiler polis tarafından alandan uzaklaştırıldı.

"Biz yıllardan beri mazlum ve muhacirlere sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz"

Protesto eyleminde bir konuşma yapan Hak-Söz Yazarı Kenan Alpay, "Birkaç sene önce 6-8 Ekim olaylarında 50'den fazla insan hayatını kaybetti. Yasin Börü ve arkadaşlarını hatırlayalım. Burada bilinçli ya da bilinçsiz olarak kışkırtma yapan 3-5 genci provoke eden asıl aktörlerin hesap vermesi gerekir. Sinan Oğhan gibi açıkça yalan ve kışkırtma üzerinden halkı kin ve nefrete teşvik eden yerli malı Neo-Nazilerin, Lophen'lerin savcılık tarafından ciddi bir soruşturmaya tabi tutulması gerekiyor. Çünkü bu ırkçılar, gençleri kışkırtarak maalesef eylemlerde kışkırtma yapmaya kalkışıyorlar. Biz bu kışkırtmalara gelmeyeceğiz. Biz yıllardan beri mazlum ve muhacirlere sahip çıktık ve çıkmaya devam edeceğiz. Ancak suçlular varsa bunların ırkına, kimliğine bakılmaksızın savcılık tarafından takibat yapılmalıdır." şeklinde konuştu.

"Irkçı zihniyet maalesef iktidarın bazı kararlarıyla cesaret buldu"

3 hafta önce yine aynı yerde toplanarak ırkçılığı teşvik eden ve tahrik oluşturanlara karşı toplandıklarını belirten Özgür-Der Başkanı Rıdvan Kaya, kışkırtmaların toplumda nefrete sebep olacağını ve büyük sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Kaya, "Maalesef karşı çıktığımız ırkçı mantık bu süre içerisinde iktidarın bazı kararlarıyla cesaret buldu. Sadece burada yaşadığımız olay bu kararların somutlaşmış tezahürüdür. Siz eğer Suriyeli muhacirleri sorun olarak tanımlarsanız ırkçı ayrımcı duygularla kirlenmiş zihinler bundan cesaret alıp hareket edeceklerdir." dedi.

"Son 3-4 günde yaşadığımız sorunların çözümü kesinlikle polisiye tedbirler değildir"

Hukukçular Derneği Başkanı Cavit tatlı ise, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Biraz önce hoş olmayan bazı olaylar oldu. Bunların hiçbirisi buraya gelme amacımızın önüne geçmemeli. Şu anda dünyanın karşılaşmış olduğu en büyük problemlerden birisi şüphesiz düzensiz göçtür. Amerika, Meksika ve AB sınırında yaşanan olaylar bu sorunun küresel bir sorun olduğunu göstermektedir. Suriyelilerle ilgili yaşanan sorun ne Türkiye'nin ne de sadece Suriyelilerin sorunudur. Bu sorunun çözülmesi için tüm dünya devletlerinin ortak hareket etmesiyle mümkün olur. İç hukuk yollarında düzeltmemiz gereken sorunlarımız var. Uluslararası sorunlar da var. Son 3-4 günde yaşadığımız sorunların çözümü kesinlikle polisiye tedbirler değildir. Polisiye tedbirler yerine tarafları dinleyerek, STK'ları bu işin içine katarak ve Suriyelilerin de insan olduğunu kabul ederek ve devletin kamu düzenini göz önünde bulundurarak bir çözüm üretmektir." (Nizamettin Aşkın- İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir