• DOLAR 34.427
  • EURO 36.427
  • ALTIN 2842.583
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden olan Gaziantep’te, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi pazarlarda kurbanlık satışları kısmen de olsa başladı. Hayvan pazarında başlayan kurbanlık satışlarında küçükbaş kurbanlıkların fiyatı bin ile bin 500 TL arasında değişirken, büyükbaş kurbanlıkların fiyatı ise 6 bin TL’den başlayıp 17 bin TL’ye kadar çıktı.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıklar hayvan pazarlarındaki yerini aldı. Hayvan yetiştiricileri, bin bir zahmetle yetiştirdikleri küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkları Organize Besi Bölgesi’ndeki hayvan pazarına getirip müşteri beklemeye başladı. Hayvan pazarında da satıcı ve alıcılar hararetli kurban pazarlıkları yapmaya başladı. Satıcılar fiyatların geçen yıla göre aynı olduğunu savunurken, müşteriler de en uygun kurbanlıkları araştırdı.

Pazarda alıcılarını bekleyen kurbanlıkların fiyatlarının geçen yıla göre arttığını söyleyen satıcılar, bu yıl kurban fiyatlarının yüksek olmasının yem ile arpa fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını dile getirdiler.

Küçükbaş kurbanlık satıcısı Ali Er, kurbanlıklara yaptıkları masrafları karşılayabilecek fiyatların altında satışların yapıldığını ve bundan dolayı zarar ettiklerini söyledi.

“Satışlar başladı ama iç açıcı bir durum henüz daha yok”

Bekledikleri satışların henüz başlamadığını belirten Er, “Bizim bu sektör artık öldü. 2 yıl önce kendim Brezilya’dan büyükbaş hayvan aldım. İnancınız olsun sermayem yarıdan yarıya düştü. Ben bu yıl son kez kurbanlık satışı yapacağım. Hayvanlarımı satabilirsem, hanı kapatacağım. Çünkü yem fiyatları aldı başını gitti. Torbasını 50 TL’ye aldığımız yemin fiyatı şu anda 85-90 TL oldu. Et fiyatı yine 3 yıl önce kestiğimiz fiyat ile aynı gidiyor. Yani ne yapacağımızı bilmiyoruz. Dışarıdan güzel görünüyor. Enflasyon aldı başını gitti ama bizde tam tersi aşağı geliyor. Ama eğer yetkililere soracak olursanız her şey güllük gülistanlıktır, üretici kazanıyor. Kesinlikle bir kazancımız yoktur. Hayvan sayısı yeterli de olsa bir alış veriş yoktur. Bu durumdan ne alan ne de satan razı. Günlük pazara hayvanlarımızı getiriyoruz. Bize sadece yorgunluğu kalıyor. Satamayan geri götürüyor. Satışlar başladı ama iç açıcı bir durum henüz daha yok. Bayrama 20-25 gün gibi bir süre kaldı. Ama umduğumuzu bulamıyoruz, bulacağımızı da sanmıyorum.” dedi.

“Yem ve saman fiyatları yüksek olunca kurbanlık fiyatına yansıyor”

Kurbanlık satışlarının henüz başlamadığını, vatandaşların arife ve bayramın birinci gününü beklediğini söyleyen İhsan Yıldız da “Piyasanın durumu çok kötü. Hayvanlarımız para etmiyor. Alan ve satan yok. Dışarıdan ithal hayvan geliyor. Yoksa hayvan neden para etmesin? Pazar sakin ve ne alan ne de satan var. Zaten yem fiyatları piyasayı bu duruma getirdi. Yemin fiyatı 85-90 TL, samanın tonu 550-600 TL olmuş. Hayvanı kim ne yapsın? Yem ve saman fiyatları yüksek olunca kurbanlık fiyatına yansıyor. Şu an satışlarımız yok, arife günü belki satış olursa olur, yoksa şu an için satış yok.” ifadelerini kullandı.

“Bayram yaklaştıkça satışlar artar”

Beklentilerinin altında bir satış olduğunu belirten Veysel Ekinci ise Kurban Bayramı'na birkaç gün kala satışların artacağını belirterek, şunları söyledi:

“Satışlar az da olsa başladı. Birliklerimiz bir fiyat belirlemişler. Kimi vatandaşlar bu fiyata inanıyor kimi de inanmıyor. Bizi düşünen kalmadı, boşa çalışıyoruz. Yem, ilaç fiyatlarına bakan yok. Kesime geldiği zaman yetkililerimiz önünü durduruyorlar. Ama biz ise zararına çalışıyoruz. Büyükbaş kurbanlıklar, bu yıl firesiz olarak 20 TL olarak açıklamışlar. Bu fiyatlar halk ile paylaşılırsa alan ve satan sıkıntı çekmez. Yem fiyatları çok yükseldi. 1 TL 50 kuruştan aşağı yem yok. Satışlar kısmen başladı ama önümüzdeki hafta satışların daha çok olmasını bekliyoruz. Bayram yaklaştıkça satışlar artar.”

Dini vecibesini yerine getirmek için büyükbaş kurbanlık aldığını belirten Salih Girgil de fiyatların şu an için normal olduğunu belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız