• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
"Yargı reformuyla avukatlık mesleğinin saygınlığı artacak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Çakan, reform paketinde fikir ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması yönünde olumlu hükümlerin bulunduğunu, yine hâkim, savcı yardımcılığı müessesesinin kurulması gibi yargıyı rahatlatacak projelerin olduğunu belirtti.

Çakan, kendilerini heyecanlandıran, yargı paketinde kendilerini en çok ilgilendiren maddelerin avukatlık mesleğiyle ilgili hükümler olduğunu söyledi. Son yıllarda hukuk fakültelerinin aşırı derecede artığını, avukat sayısının ihtiyacın çok üstünde olduğunu, bu durumun avukatlık mesleğinin saygınlığına gölge düşürdüğünü vurgulayan Çakan, yeni yargı reformundaki avukatlık mesleğiyle ilgili hükümlerin hayata geçirilmesi durumunda avukatlık mesleğinin saygınlığının artacağını kaydetti.

“Bizi heyecanlandıran konu avukatlık ile ilgili hükümler”

Çakan, “Bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yeni yargı reformu stratejisi ortaya konuldu. Bizlerde yargı reformunun açıklandığı toplantı salonunda hazır bulunduk. Açıkçası heyecanlandık. Çünkü ilk defa bir yargı reformu paketinde bire bir avukatlık mesleğine ilişkin düzenlemeler de vardı. Elbette yargı reformunun avukatlık dışındaki hükümleri de önemlidir, önemsenmelidir. Özellikle fikir ve düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, yine yargıçlara getirilen yer güvencesi, getirilmesi düşünülen hâkim, savcı yardımcılığı müessesesi önemlidir. Asıl bizi orada ilgilendiren ve heyecanlandıran konu avukatlık ile ilgili hükümlerdi.” diye konuştu.

“Bağımsız savunma güçlüyse yargı da güçlüdür”

Bağımsız savunmanın güçlü olduğu ülkelerde hukuk, hukukun üstünlüğünün çok daha güçlü olduğuna işaret eden Çakan, “Çünkü avukatların, bağımsız savunmaların yargıyı düzenleme gibi bir işlevi de var. Bağımsız savunma güçlüyse yargı da güçlüdür, yargı daha tarafsız ve bağımsızdır. Bu anlamda bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri hızla artan avukat sayısıydı. Şu anda Türkiye’de görev yapan avukat sayısı 110 bindir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana geldiğimiz sayı 110 bin, ancak hızla son dönem artan hukuk fakülteleri sebebiyle şu an hukuk fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı 85 bin ve bunlar 4-5 yıl sonra mezun olacaklar. Bir 4-5 yıl sonra mevcut sayımız kadar avukat sayısı artacak.” dedi.

“Eskiden hukuk fakültesi için Türkiye’de ilk 10 bine girmeniz gerekiyordu”

Avukat sayısının hızla artmasının mesleğin itibarını ve niteliğini azalttığını aktaran Çakan, şunları söyledi:

“Şu an avukatlıkla ilgili hukuk fakültesine gitme barajı 190 bin, yani Türkiye’de 190 bininci olursanız bir hukuk fakültesi tercih edebiliyorsunuz. Ben hukuk fakültesine 1998 yılında girdim, o zamanlar Türkiye’de 10 adet hukuk fakültesi vardı ve hukuk fakültesini tercih edebilmeniz için Türkiye’de ilk 10 bine girmeniz gerekiyordu. Bugün geldiğimiz noktada 190 bin… İlk 10 bine giren öğrencinin niteliği ile 190 bininci öğrencinin niteliği aynı olmaz. Kapasitesi de analiz yeteneği de aynı olmaz. Ama bu her iki kişi de üniversiteden mezun olacak ve hiçbir sınava tabi olmadan avukatlık stajına başlayıp avukat olacak. İşte ne yazık ki bu bizim avukatlık mesleğinin niteliğini ve itibarını azaltıyor.”

“Hukuk fakültesini bitiren kişilere mutlaka sınav getirilmeli”

En büyük taleplerinden birinin hukuk fakültesi sınavındaki barajın indirilmesi olduğunu belirten Çakan, “Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde bu hüküm var. 190 binlik barajın 100 bine indirilmesi… Bunu çok önemsiyoruz. Bir diğeri de avukatlık sınavıdır. Avukatlık sınavı olarak ismi bildirilmedi, hukuk fakültesi bitirme sınavı olarak Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde adlandırıldı. Önemsiyoruz, önemlidir. Artık hukuk fakültesini bitiren kişilere de mutlaka sınav getirilmelidir. Bu getirilecek sınavla eğer bir kişi avukat olmak istiyorsa o sınavdan başarılı olmak zorunda. Bir kişi hâkim, savcı yardımcısı olmak istiyorsa o sınavdan başarılı olmak zorunda. Bu önemli.” ifadelerini kullandı.

“20 kişiye verilecek staj eğitim ile 75 kişiye verilecek eğitim aynı olmaz”

Bu yıl hâkimlik sınavına yaklaşık 20 bin insanın girdiğini ve bunlardan 3 bin insanın sadece 70 barajını açtığını kaydeden Çakan, “Bu 3 binden bin kişi mülakatı geçecek, 2 bin kişi geçemeyecek. 19 bin kişi avukat adayı olarak gelip aramıza katılacak. Bugün baromuzda bizim stajyer sayımız 75’tir. Hâlbuki olması gereken sayı, eğer sınav olsaydı ya da hukuk fakültesi bu kadar artmasaydı 15-20’yi geçmemeliydi. Biz Batman Barosu olarak 20 kişiye vereceğimiz staj eğitim ile 75 kişiye vereceğimiz staj eğitimi aynı olmaz.” şeklinde konuştu.

“Avukatları güçlendirecek her sistem yargıyı da güçlendirecektir”

Bağımsız savunmanın önemli olduğunu vurgulayan Çakan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Adil yargılanmanın olmazsa olmaz koşulu bağımsız savunmadır. Bağımsız savunmanın temsilcileri biz avukatlarız. Avukatları güçlendirecek her sistem yargıyı da güçlendirecektir, adil yargılamaya katkı sunacaktır, adil yargılamayı sağlayacaktır. Bu yüzden biz Yargı Reformu Strateji Belgesi’ndeki özellikle avukatlara ilişkin hükümleri çok önemsiyoruz. Bir an önce yasallaşması anlamında hem kendimiz çaba sarf edeceğiz, hem de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve iktidarın somut adım atmasını istiyor ve önemsiyoruz.”(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir