• DOLAR 35.437
  • EURO 36.323
  • ALTIN 3061.17
  • ...

Kuru meyve alanında dünyanın en önemli üretim merkezleri arasında yer alan Türkiye'den daha fazla kuru meyve ve mamulleri ithal etmeyi planlayan Çinliler, Türkiye'de incelemeler yapmaya başladı.

Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından organize edilen bir alım heyeti Gaziantep'e geldi. Çinli heyet, kentte kuru meyve ihracatçılarıyla görüştü.

Antep fıstığı, kayısı, fındık, kuru incir, kuru üzüm ve kuru dut ithalatı talebinde bulunan Çinli yetkililer, ürünleri inceleyerek Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci ve Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz'dan kuru meyve üretimi ve sektörle ilgili bilgiler aldılar.

Dünyadaki en önemli pazarlar arasında yer alan Çin'le ilişkilerin gelişmesi, tüm sektörler açısından yapılacak ihracatın artışını sağlayacağı belirtildi.

Çinli heyetin Gaziantep'e yaptığı ziyaret ile ilgili gazetecilere bilgi veren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Uzak Doğu pazarının birçok sektör için büyük bir önem taşıdığını ifade etti.

Dünya gıda pazarlarında doğal ürünlerin öncelikli olduğunu belirten Kileci, doğal ürünlerin yanında bu ürünlerin işlenmiş hallerinin de ihracatını hedeflediklerini belirtti.

Kileci, "Çin'in önemli tedarikçi firmalarından birisi olan Cofco Sundry'nin satın alma heyetini birliğimizde ağırladık. Kuru meyve üretici ve ihracatçı firmalarımız alım heyetiyle görüşerek talep edilen ürünlerin numunelerini gösterirken, ürünleri hakkında bilgiler verdiler. Yapılan ikili görüşmelerin kuru meyve ihracatımıza olumlu yansıyacağını umuyoruz. Dünyanın birçok ülkesi artık doğal ürünler talep etmeye başladı. Bu anlamda Türkiye önemli bir üretim merkezi durumunda. Bizlerin temel amacı; kuru meyve ürünlerimizi doğal halleriyle ihraç ederken, bir de bunların işlenmiş mamul halini ihraç etmektir. Asıl önemli olan bu." dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ve özellikle de Gaziantep'ten dünyanın birçok ülkesine gıda ihracatı gerçekleştirildiğini anımsatan Kileci, "Bu gıda ihracatına yüksek katma değerli ürünlerimizi eklersek asıl başarıyı o zaman yakalamış oluruz. Antep fıstığı, kayısı, fındık, kuru incir, kuru üzüm ve kuru dut gibi ürünlerimizden ürettiğimiz yüksek katma değerli ürünlerimizi Çin alım heyetiyle paylaştık. Amacımız; Antep fıstığını, Malatya kaysısını ve Türkiye'deki kendi öz kaynaklarımızdan ürettiğimiz kuruyemişleri tanıtmak. Antep fıstığı ve Antep fıstığından yapılabilecek ürünleri ön plana çıkarmaktır. Bu gibi özel nitelikli alım heyeti organizasyonları ürünlerimizi tanıtmak, farkındalığı sağlamak ve iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek açısından faydalı olacaktır düşüncesindeyiz. Alım heyeti tarafından istenilen gerekli teknik bilgiler ve raporlar firmalarımız tarafından hazırlanarak gönderilecek. Görüşmelerin verimli geçtiğini, önümüzdeki günlerde Çin alım heyetinden özellikle katma değerli ürünlerimize yönelik önemli talepler geleceğini umuyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çin kuru meyve ihracatı açısından önemli bir pazar"

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz da Çin'in Güneydoğu Anadolu'nun bereketli topraklarında üretilen kuru meyvenin ihracatı açısından önemli bir pazar olduğunu belirtti.

Çin'den gelen alım heyetinin kuru meyve üretici ve ihracatçı firmaları ile bir araya getirildiğini belirten Çıkmaz, "Çin'in en büyük kuruluşlarından birisi olan Cofco Sundry'nin üst düzey bir alım heyetini Gaziantep'te ağırladık. Özel nitelikli alım heyeti; kuru meyve ürünlerinden Antep fıstığı, fındık, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve kuru dut alımı için inceleme yapmak istediğini bildirdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kuru meyve ihracatçısı üyelerimize heyetin geleceğini duyurduk ve firmalarımızın heyetle buluşmasını sağladık. Firmalarımız, ürünlerimizin tanıtımını yaparak bu ürünlerden elde edilen mamulleri de tanıtma fırsatı buldu. Burada kendilerine bölgemizin kuru meyvelerini yani kaysıyı, dutu ve özellikle Antep fıstığını tanıttık. Çin'den gelen alım heyeti hem ön incelemelerde bulundu hem de ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Sonrasında ise heyet, sunulan raporlar üzerinden değerlendirmelerini yapacak. Kendilerinin bizden bir takım talepleri oldu, sağlıklı ürünler için özel raporlar. Biz de bu talep çerçevesinde gerekli aksiyonları alacağız. Kaysı ihracatını ve Antep fıstığının tanıtımını daha da ileriye götürmek için çalışıyoruz. Görüşmelerin ihracatımıza olumlu yansımasını diliyorum." diye konuştu.

Karşılıklı görüşmelerin ardından Çin alım heyeti Gaziantep'ten ayrıldı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)