"Gaziantep İçin Harekete Geçme Zamanı Çalıştayı"
Gaziantep’te “Türkiye'de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında "Gaziantep İçin Harekete Geçme Çalıştayı" düzenlendi.
Türkiye ile Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye’de Yolcu Taşımacılığı Hizmetlerinin Erişilebilirliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında “Gaziantep Harekete Geçme Çalıştayı” Gaziantep’te gerçekleştirildi.
Glutensiz Bir Başka Kafe çalışanlarından oluşan mehter takımının gösterisiyle başlayan çalıştay, işitme engellilerin işaret diliyle İstiklal Marşı okumasıyla devam etti.
Ankara ve İzmir’den sonra çalıştayın üçüncü durağı olan Gaziantep’te engellilerin ulaşıma erişebilirliği masaya yatırıldı. Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, üçüncüsü düzenlenen farkındalık odaklı çalıştayın, daha öncekilerde olduğu gibi başarıya ulaşacağını söyledi.
İskurt, “Bugün dünden gelen uzun bir çalışmanın sonucunun topluca ortaya konulduğu bir safhadayız. Bu son değil ve gittiğimiz yol açık ve net. Biz bakanlık olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Gaziantep’te görüyorum ki hem bireysel hem toplu anlamda resmi birimler ve kurumlar dışında çok iyi bir destek var. Bu konuda özellikle başkanımıza teşekkür ediyorum. 3’üncüsünü gerçekleştirmekte olduğumuz farkındalık odaklı çalıştayımız daha öncelerde olduğu gibi sizlerin ilgisiyle başarıya ulaşacak. Gaziantep insanının samimi enerjisi bizlere yansıyor. Bize verdiğiniz enerji için çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Türkiye’nin en büyük engelsiz yaşam ve rehabilitasyon merkezinin Gaziantep’te olduğunu ifade eden İskurt, “Kimsesiz ve yetersiz geliri olanlar için yapılan yaşam merkezinin yanı sıra yaşlı vatandaşlarımız için aktif yaşam merkezi inşa edilmiş. Engelli bireylerin istihdam edildiği kafe tarzı korumalı iş yerleri hizmete sunulmuş. Bu örnek uygulamaların ülke genelinde yaygınlaşması bizim en büyük temennimiz. Proje uzmanlarının raporlarında Gaziantep birçok ilde olmayan kaliteli erişilebilir uygulamalara sahip. Proje sonunda çıkarılacak yol haritasında en kolay uyum sağlayacak illerin başında geliyor. Çalışmaların engelli ve yaşlı bireyler tarafından takdir edilmesi bizim ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor. 2003 yılından itibaren Türkiye’nin geç kaldığı hizmetlerle buluşturmanın büyük bir gayreti içerisinde olduk.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Valisi Davut Gül de kentte engelliler konusunda önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini ve yaşanan bazı eksikleri de gidermek için yoğun bir çabanın ve gayretin ortaya konduğunu belirtti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise engellilerin ulaşıma erişebilirliğini artırıcı projeleri ile ilgili katılımcılara detaylı bir şekilde anlattı.
Ulaştırma Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Erol Yanar, projenin katılımcıların desteği ve ilgisiyle başarıya ulaşacağını belirtti.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu da engellilere yönelik TBMM’de yapılan düzenlemede kendisinin de katkısının bulunduğunu belirtti.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdullah Nejat Koçer, farkındalık yaratan bu çalıştayın önemine değinerek, engellilerin toplumun vazgeçilmez unsuru olduğuna işaret etti.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı, Büyükşehir Belediyesi Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı Engelliler ve Yaşlılar Şube Müdürü Yusuf Çelebi, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından İşaret Dili uzmanı Emrah Kaymaz, işaret dili atölye çalışmasıyla salondakilere işitme engellilerle sağlıklı bir iletişime geçebilmek için temel birkaç hareket gösterdi.
Çalıştay sonunda protokol, erişilebilir yolcu taşıma hizmetleri deneyimini tramvayda yaşamak için engelli ve yaşlılardan oluşan bir grup yolcuyla tramvay seyahati yaptı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)