• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Özellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan kurutmalıklar, askılardaki yerini almaya başladı. Batman’da bir kenar mahallede yaklaşık 10 aşamadan geçerek binbir zahmetle doğal yöntemle kurutulan biber ve patlıcanlar, askılarda güzel bir görüntü oluşturuyor.

Gaziantep, Mersin, Adana başta olmak üzere çevre illerden Sebze ve Meyve Hali’ne gelen ve tarlalardan toplanan patlıcan, biber, kabaklar kurutmacılar tarafından alınarak ev kadınları tarafından büyük bir zahmetle içleri oyulup iğne aracılığıyla 50’şerli olarak iplere diziliyor.

Bir müddet suda bekletilen sebzeler, daha sonra güneş gören boş arazilerde hazırlanan askılara kurutulmak üzere bırakılıyor. Askılarda adeta görsel bir şölen oluşturan kurutmalıklar burada günlerce kavurucu güneşin altında bırakılıyor.

Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek neredeyse tüm Türkiye’nin illerine satılıyor.

Batman'da kurutmalıkları yapıp Türkiye'ye satışını gerçekleştiren kurutmacı Tahir Fidan, kurutmalığın çok lezzetli olduğunu, bunun vatandaşlar tarafından büyük bir rağbet gördüğünü belirtti.

Yaklaşık 150 kişiye iş imkânı sağladığını söyleyen Fidan, yer sıkıntısının olduğunu, kendisine güzel bir alanın tahsis edilmesi halinde bu sayıyı yaklaşık 500’e çıkarabileceğini kaydetti.

“Sebzeleri ev ev dağıtıyoruz”

Fidan, “Her sene 20-30 dönüm tarla ekiyoruz. 2-3 senedir Aydın’dan Batman’a geldim. Buradaki halde, Mersin’de ve dışardan da mal uygun bulduk mu getirip burada kurutmalığı yapıyoruz. Yaklaşık 150 işçimiz var. Haziran ayında başlıyoruz. Getirdiğimiz sebzeleri evlere veriyoruz, onlar dizi bazında yapıyorlar. Haftada bir onların hesabını görüyoruz. Mal geldiği zaman yine ev ev dağıtıyoruz. Çocuklarım arabalarla gidip evlerden sebzeleri alıyorlar. Getirilen sebzeleri önce suya bandırıyoruz acısı alınsın diye, sonra asıyoruz.” dedi.

“İnternet üzerinden satış yapıyoruz”

Havalar elverişli olduğu müddetçe bu işi yaptıklarını aktaran Fidan, “Genelde biber, patlıcan, kabak, acı, süs biberleri, bamya kurutuyoruz. İnternet üzerinden müşterilerimize bunları satıyoruz. Batman’da da toptancı arkadaşlara satıyoruz. Genellikle İstanbul’da satıyoruz. Orada pazar yerlerimiz var. Bu işi 2007’den beri yapıyoruz. Kayseri’den, Çorlu’dan, Kastamonu’dan, Maraş’tan isteyen var.” diye konuştu.

“Kurutmalığın lezzeti de farklı olur”

Kurutmalığa rağbetin olduğunu vurgulayan Fidan, şunları söyledi: “Bu sene fiyatlar aşırı uçuktu, piyasada mal yoktu. Geçen sene pahalı olduğundan dolayı bizde az yapmıştık. Bir dizi 20-25 TL arası satılıyor. Bir dizide yaklaşık 50 tane var. Ekimin sonuna kadar bu işi yapıyoruz. Kurutmalığın lezzeti de farklı olur. Kurutmalığa rağbet var. Sadece yer sıkıntımız var. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyoruz. En azından 3-5 dönümlük bir yerimiz olsa çalışan sayımızı 500’e kadar da çıkarabiliriz. Yetkililerden destek bekliyoruz. Bunun Batman’ın ekonomisine de faydası olacaktır.”

“İşimizi seviyoruz”

Ailesiyle birlikte her yıl kurutmalık işi yaptıklarını ifade eden Osman Fidan, “Patlıcan, biber, bamya, çarliston biber çeşidinin kurutmasını yapıyoruz. Yazın 3-4 ayı buradayız. 4-5 ay İstanbul’dayız. Burada kuruttuğumuz malları İstanbul’da perakende ve toptan olarak satış yapıyoruz. Kendi kazancımızı bu patlıcan ve biberlerden çıkarıyoruz. İşimizi seviyoruz, güzel. Ancak zorlukları baya oluyor. Bazen sabahlara kadar mal asıyoruz, yorucu oluyor. Ancak insanın kendi işi olduğu zaman bir problem olmuyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu işten ekmeğimizi çıkarıyoruz”

İşçilerden Fikriye Keskin ise kurutmalık sayesinde geçimlerini temin ettiklerini söyledi. Keskin, “Burada patlıcanları ipe diziyoruz. 3 yıldır bu işi yapıyoruz. Bir aydır yapmaya başladık. Gelinlerim, çocuklarımla beraber yapıyoruz. Bunu ücret karşılığı yapıyoruz. Bu işten ekmeğimizi çıkarıyoruz. Çok da yoruluyoruz ama ekmeğimizden dolayı da mecburuz çalışmaya. Eşlerimiz de maaşlı değil. Bu sene inşaat da olmadığı için çocuklarımız boşta kaldılar. Bizde kimseye muhtaç olmamak için çalışmak zorunda kalıyoruz.” dedi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız