• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
"Hac kardeşlik buluşmasıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hac, kardeşlik, dayanışma, paylaşma, hoşgörü, sabır gibi değerlerin ve güzel ahlakın tahkim edildiği bir yolculuk ve İslam'ın en önemli ibadetlerinden birisidir. 

Hac ibadetinin önemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman, Haccın Müslümanların, her yıl iman ve tevhid ekseninde bir araya geldiği kardeşlik buluşması olduğunu vurguladı.

Haccın müminler ve İslam ümmeti için birleştirici, vahdeti sağlayan ve kardeşliği pekiştiren birçok güzel yönünün olduğunu belirten Yaman, hac yolculuğunun kutsal bir yolculuk olduğunu söyledi.

Hac ibadetinin, İslam'ın beş esasından biri olduğunu ve Müslümanlara farz kılındığını belirten Yaman, "İslam'ın beş şartından biri de Hac ibadetini yerine getirmemizdir. Hac ibadeti; ziyaret etmek, yönelmek, yüce Allah'ın bizler için yeryüzünde ilk mabedi olan Kâbe'yi tavaf etmek, yine Arafat'ta vakfe yapmak gibi içerisinde çeşitli farzları barındıran bir ibadettir. Hac ibadeti, ömürde bizlere bir defa farz kılınan bir ibadettir. Yine Hac ibadeti, biz Müslümanların ve müminlerin; Rabbimizin varlığına, birliğine, tevhidine şahitlik etmek, işaret etmek, sözümüzü, ahdimizi yerine getirmek ve milyonlarca farklı renklerden, tenlerden Müslüman kardeşlerimizin Arafat'ta toplanması, Kâbe'de hep beraber tavaf etmeleri de ümmetin vahdetine, birliğine işaret etmektedir. Bu yönleriyle Hac, senede bir defa bütün Müslümanların, mü'minlerin bir şurası, istişari bir ibadeti anlamını da taşımaktadır." dedi.

Hac ibadetinin, Müslümanlar için taşıdığı değere değinen Yaman, "Yeryüzündeki bütün Müslümanlar, kendisine Hac farz olan ve tabi ki belli şartları taşıyanlar bu ibadeti yerine getirirler. Bu ibadetin şartlarını taşıyan bütün Müslümanlar, diğer Müslüman kardeşleri adına, onların birer elçisi olarak İslam ülkelerinden Hac ibadeti yapmak üzere Mekke'ye, Kâbe'ye, Arafat'a gelmekteler. Zilhicce'nin 9'uncu ve 10'uncu günlerinde de Arafat'ta vakfe yaparak, Mina'da şeytan taşlayarak, Müzdelife'de vakfe yaparak Hacı olmaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Yaman, "Haccın biz müminler ve İslam ümmeti için birleştirici yönü vardır. Kardeşliğimizi pekiştirici yönü var. İnandığımız İslam'ın, Kur'an-ı Kerim'in indiği mekânlara, topraklara ve Hazreti Muhammed Mustafa'nın (Sallallahu Aleyhi Vessellem) yaşadığı topraklara ziyaret anlamı var. Tarihe, Rabbimize, ahiretimize ve kardeşlerimize yolculuk gibi muhteva ettiği anlamları var." şeklinde konuştu.

Gaziantep'ten bu sene bin 738 kişinin kutsal topraklara gitme sevincini yaşadığını belirten Yaman, hac ibadeti için kutsal topraklara giden hacı adaylarının kazasız ve belasız bir şekilde tekrar ülkelerine dönmelerini ve haclarının mebrur bir hac olmasını dileyerek, şunları söyledi:

"Hac ibadeti önemiyle birlikte Rabbimizin bize farz kıldığı bir ibadettir. Ayet-i Kerimede de Rabbimiz, 'Allah'ın Hac olarak size farz kıldığı Hac, malum vakitlerdedir.' buyuruyor.

İşte o vakitlere yaklaşıyoruz. Bizler de Gaziantep'imizden bin 738 hacı adayı kardeşimizi kutsal topraklara uğurladık. Hacılarımız buradan, Gaziantep Havalimanı'ndan uçakla, Cidde Havalimanı'na oradan da Mekke'ye otobüslerle intikal ediyorlar. Hacılarımız, başlarında kafile başkanlarımız, grup hocalarımız ve bayan irşad görevli hocalarımız vasıtasıyla ve önderliğinde kendilerine Hac ibadetini noksansız yapmaları için rehberlik sunuluyor. Yine hacılarımıza yönelik Kur'an-ı Kerim okumayı bilmeyenlere eğitim veriliyor. Kur'an-ı Kerim'i bilenler ise günlerini Kâbe'de Kur'an okuyarak devam ettirmiş oluyorlar."

Yaman, "Bu şekilde bizler 2019 yılının geçmiş yıllarda olduğu gibi hacılarımızın sağlıkla, sıhhatle ve hacı olarak memlekete, Gaziantep'e dönmelerini niyaz ediyoruz. Rabbim bütün hacca giden kardeşlerimizin haclarını mebrur eylesin. Gitmek için sıra bekleyen birçok kardeşimiz var. Rabbim onlara da bir sonraki yılda gitmeyi nasip etsin. 2019 yılı Hac mevsimi ve tabi Hac mevsimi deyince kurban da aklımıza geliyor. İkisini de ümmetin birliğine ve vahdetine, birliğimize, dirliğimize vesile kılsın. Yine kurban ibadeti konusunda bizler Türkiye olarak hem hacda kesilen kurbanları hem de vekâlet olarak aldığımız kurbanları dünyada ihtiyaç sahibi Müslümanlara ulaştırmak için vakfımız çalışmalar yapmaktadır." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir