• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yeraltı barajlarına dikkat çekmek ve faydalarını kamuoyu ile paylaşmak adına düzenlenen "Yeraltı Barajları Eylem Planı" lansman toplantısına katıldı. Konuşmasına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün son 17 yılda yaptığı hizmetleri hatırlatmakla başladı Bakan Pakdemirli; "563 adedi baraj, 547 adedi HES, 347 adedi gölet ve bent, 1.332 adet sulama tesisi başta olmak üzere, 8 bin 31 tesis ve proje hizmete alınmıştır" dedi.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'Nİ "GIDA ÜRETİM ÜSSÜ" YAPACAĞIZ

"Sulanmadık Arazi Bırakmamak, Şehirlerimizin İçme Suyu Problemine Köklü Çözüm, Asrın Projesi İle Yavru Vatana Cansuyu, Hidroelektrik Enerjide Dev Hamleler, Taşkın Koruma Tesisleri, Atık Su Arıtma Tesisleri, Toplulaştırmada Başarıyı Yakalamak, Afrika'ya Cansuyu, Cibuti Amboulı Dostluk Barajı, Fırat Kalkanı Harekâtı Kapsamında; Suriye'de Çobanbey El-Bab İçmesuyu İhalesi ve GAP'la, Güneydoğu Anadolu bölgesini "Gıda Üretim Üssü" yapmak da Bakan Pakdemirli tarafından açıklanan hedefler arasında yerini aldı.

100 ADET YENİ YERALTI BARAJI İNŞA EDİLECEK

Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetle inşa edilebilen yeraltı barajlarının yapımına, ülkemizde 70'li yıllarda başlandığını ve şu ana kadar sadece 10 civarında yeraltı barajı yapıldığını hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Başlatılan eylem planı ile İzmir, Aydın, Mardin, Ankara, Konya, Çankırı, Malatya, Elazığ, Edirne, Tekirdağ, Bartın, Balıkesir başta olmak üzere birçok şehirde 100 adet yer altı barajı inşa edilecek" dedi. Pakdemirli "100 proje ile yaklaşık 50 milyon m³ su depolanacak, bu suyun tamamı içme suyuna tahsis edilmesi halinde, 750 bin kişiye içme suyu sağlanabilecek, tamamı sulamaya tahsis edilmesi halinde ise, 80 bin dekar arazi sulanabilecek ve yıllık 60 Milyon Lira net zirai gelir artışı sağlanabilecektir" dedi.

YERALTI BARAJLARININ HEM MALİYETİ DÜŞÜK HEM DE YAPIM SÜRESİ KISA

Suyun, topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu alanlarda, çevre dostu yeraltı barajlarının yapımına başlanacağını belirten Pakdemirli, 11. Kalkınma Planına, yeraltı su havzaları ve barajlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların da eklendiğini söyledi. Yeraltı barajının ne demek olduğunu da; "suyun bulunduğu akiferin tabanına kadar, bir perde veya kil dolgu inşa edilerek, bu yapının gerisinde suyu depolayıp, ihtiyaç anında kullanmamızı sağlayan, kıyı bölgelerimizde, yeraltından suyun denize boşa akıp gitmesini ya da tatlı suyun tuzlanmasını önleyen mühendislik yapılardır" diye tanımladı. Bu yapıların hem maliyeti düşük hem de yapım sürelerinin oldukça kısa olduğunu da sözlerine ekledi.