UMUTLAR SONBAHARA KALDI
TBMM 11. Kalkınma Planı görüşmelerinin sona ermesiyle birlikte meclis 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Kamuoyunun özellikle beklediği genç evlilerin sorunları ise hala çözüm bekliyor. Seçim öncesi verilen sözlerin tutulmasını bekleyenlerin umutları ise başka bahara kaldı.
DOĞRUHABER
Meclis tatile girdi! UMUTLAR SONBAHARA KALDI
Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Seçim sonrası için söz verilen bazı sözler ise başka bahara kaldı. 18 yaşından küçük yaşta evlendikleri için eşleri cezaevinde olanların hayalleri de suya düştü.
GENÇ EVLİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLMEDİ
Tek suçları genç yaşta nikah kıyarak evlenmek olan genç evliler adalet bekliyor. Yasa gereği erken yaşta evlendikleri gerekçesiyle eşleri cinsel istismar suçuyla cezaevine atılan kadınlar, eşlerinin bir an önce salıverilmesini ve bu yaşadıkları mağduriyetin son bulmasını istiyor. Seçimden sonra birçok düzenleme meclisten geçerken genç evlilerin mağduriyeti ise tozlu raflardan indirilmedi.
Tutku Şendil
“RESMİ NİKÂHLI EŞİM ‘TECAVÜZCÜ’ DİYE CEZAEVİNDE”
Genç Evlilik Mağdurları Platformu adına konuşan Tutku Şendil, severek evlendiği eşinin ‘tecavüzcü’ suçlamasıyla cezaevinde tutulmasını kabul etmediklerini belirterek tepki göstermişti. Genç yaşta evlendiği için eşi cezaevine giren ve 4 yıldan beri türlü zorluklarla karşılaşan Tutku Şendil, “Ben eşimle (imam nikâhlı) evlendiğimde 15 yaşındaydım, tarih 2010 yılıydı. Evden kaçtığım için annem şikâyette bulunmuştu. Daha sonra ailelerimizi ikna ettik ve annem şikâyetini geri çekti. Ardından 17 yaşında ailemin rızasıyla resmi nikâh kıydık. Resmi nikâh kıydığımızda ben kızıma hamileydim. Kızım bir buçuk yaşındayken ise hakkımızda dava açıldığını öğrendik. Toplamda dört duruşmaya gittik ve her seferinde ailem şikâyetçi olmadıklarını söyledi. Eşimi gece dört buçukta eve baskın yaparak cezaevine götürdüler. Eşim içeri girdikten sonra zorluklar da başladı. Ev bizimdi çok şükür ama kızıma mama alamayacak duruma geldim. Bir ara kızımı komşulara bırakarak çalışmaya başladım. Ama bu şekilde de çok zor oluyordu. Şu an devletin verdiği 500 lira ile geçimimi sağlamaya çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
Sevim Eraydın
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SÖZ VERMİŞTİ
Sorunlarını dile getirmek için kapı kapı dolaşan mağdurlar eşlerinin cezaevinden çıkıp çocuklarına kavuşması için her yolu deniyor. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslerini ulaştırmayı başaran genç yaşta evlendikleri için eşleri cezaevinde olan mağdurlar Şubat ayında bir görüşme gerçekleştirdi. Meclisteki görüşmeyi anlatan mağdurlardan Sevim Eraydın, "Biz genç evlilik mağdurları olarak 37 kişi Meclis'e giderek bizzat Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük. Kendisine yaşadığımız mağduriyet hakkında bilgi verdik. Bize konu hakkında çalışma yaptıklarını, gerekli hazırlıkların seçim öncesine yetişemeyeceğini ve seçimden sonra konunun çözüleceğini söyledi. Ayrıca konu ile ilgili CHP’li vekillerle de görüştük. Konuya dair önlerine önerge geldiğinde imzaya hazır olduklarını söylediler." dedi.
Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Ergincan
SÜRESİZ NAFAKA MAĞDURLARI DA SONBAHARI BEKLEYECEK
Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Ergincan, “Cumhurbaşkanımızın 100 günlük sürece dâhil etmesi ile başlayan 350 gün geçtiği halde kanunlaşmaması ve ülkemizde yapılan her seçim öncesi verilen vaatler ile ertelenen umutlar hayal kırıklığına sebep olmuştur. 30 yıldır kanayan yara olan süresiz nafaka ve çocuk haczi kaç siyasi parti iktidara gelse de çözülmemiştir. Aile politikaları konusunda yanlışlıklarımız sonucunda evlilikler azalmış, boşanmalar artmıştır. Erkeği gelir kapısı gören nesillerin yaptığı evlilikler kısa sürede ayrılıklarla sonuçlanmış ve sonucunda maddi-manevi tazminat, nafaka ve altın davalarını kazanarak ömür boyu kendilerini garantiye alacak kıyak emekliliğe dönmüştür. Söz konusu poşet olunca bir gecede kanun çıkaranlar, toplumun temel taşı Aile için somut hiç bir adım atmamasını kınıyoruz. Milletin vekilleri temsil ettikleri vatandaşın huzuru, refahı, güvenliği ve adalet karşısında eşit olmasından sorumludurlar.” ifadelerini kullandı.
BAKAN HAL YASASI İÇİN ‘UZUN SÜRMEYECEK’ DEMİŞTİ
Fiyat artışlarının başlıca sebepleri arasında gösterilen ‘Hal Yasası’ da mecliste bekleyen yasalar arasındaydı. Özellikle kış aylarında soğan, patates, patlıcan, biber gibi ürünlerdeki fiyat artışlarının önüne geçilmesi için hal yasasının gerekli olduğu açıklanırken 2,5 aylık tatilden sonraya bırakılması ise çelişki oluşturdu. Kasım 2018’de Hal Yasası taslağıyla ilgili konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Çıkarılacak yasayla üreticiyi ve tüketiciyi korumaya, sistemi kayıt altına almaya ve zayiatı azaltmaya çalışıyoruz. Bu, hem sağlıklı ürün hem gıda güvenliği hem de enflasyonla mücadele yolunda hizmet veren bir paket. Hal Yasası'nın çıkmasının uzun sürmeyeceğini düşünüyorum.” dedi.
MEMURLARIN BEKLENTİSİ İSE 3600 EK GÖSTERGE
Ayrıca milyonlarca memurun gözü de meclisten çıkacak yasalardaydı. 3600 ek gösterge bekleyen memurların umutları da meclisin tatile girmesiyle başka bahara kaldı. Hükümet bu konuda da söz vermişti. Ancak memurlar bu sözün tutulması için uzun süre bekleyecek gibi görünüyor.