• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala kurbanlık fiyatları da netleşmeye başladı. Bu yıl kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarını sorguluyor. Kurbanlık fiyatlarını belirlemek için bir araya gelen sektör temsilcileri, büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların fiyatında geçen yıla oranla pek fazla bir artışın olmadığını söylediler.

Şehitkamil ilçesi Sinan Mahallesi’ndeki Çaybaşı Organize Besi Bölgesi’nde bulunan hayvan pazarında bir araya gelen Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner, Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Şimşek ve Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat, kurbanlık fiyatlarını açıkladılar.

Sektör temsilcileri, geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarında 2 ve 4 TL gibi bir artışın olduğunu ve buna göre erkek koyunun kilo fiyatının 23 TL, diğer ırklardan olan erkek koyunun fiyatının 22 TL ve erkek keçinin kilo fiyatının 21 TL ve dananın kilo fiyatının ise 20 TL olmasına karar verildiğini açıkladılar.

Bu fiyatlardan kesinlikle firenin düşülmeyeceğinin altını çizen sektör temsilcileri, diğer illerde olduğu gibi Gaziantep genelinde de fire düşme olayının kaldırıldığını kamuoyu ile paylaştı. Sektör temsilcileri, bu fiyatları belirlerken tüketicinin azalan alım gücünü de göz önünde bulundurduklarını dile getirdi.

Kurbanlık fiyatları ile ilgili İLKHA’ya konuşan sektör temsilcileri, gerçekleştirilen et ihlatına rağmen et fiyatlarının düşmediği sektörde, kurbanlık hayvan fiyatlarının çok fazla yükselmeyeceğini ve Kurban Bayramı’nda fiyatların geçtiğimiz yıla göre çok değişmeyeceğini söylediler.

Gaziantep canlı hayvan pazarında iki ayrı bölümün olduğunu ve bir bölümde büyükbaş diğer bölümde de küçükbaş hayvanların olduğunu belirten Türkman, “Bugün canlı hayvan pazarına, Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve Gaziantep Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak bir araya geldik. Bugün burada üreticilerimizin yetiştirmiş olduğu kurbanlık hayvanların fiyatlarını belirledik.” dedi.

“Bu fiyatlardan kesinlikle fire düşülmeyecektir”

Yem fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttığını ve geçen yıl bu zamanlar kilo fiyatı 75 kuruş olan arpanın fiyatının şu anda 1 TL 30 kuruş, geçen yıl kilo fiyatı 35 kuruş olan beyaz samanın kilo fiyatının şu anda 55 kuruş ve geçen yıl kilosu 70 kuruş olan mercimek ve samanının ise fiyatının şu anda 1 TL 10 kuruş, geçen yıl 60 TL olan bir torba yemin fiyatı şu anda 90 TL’ye kadar yükselmiştir. Yem giderlerinin bu kadar arttığı bir ortamda kurbanlık fiyatlarında geçen yıla göre 2-4 TL’lik bir artış olmuştur. Buna göre hallik erkek koyun kilo fiyatı 23 TL, diğer ırklardan olan erkek koyun fiyatları 22 TL, erkek keçi kilo fiyatı 21 TL ve dana kilo fiyatının 20 TL olmasına karar verilmiştir. Bu fiyatlardan kesinlikle fire düşülmeyecektir. Yani Gaziantep genelinde diğer illerde olduğu gibi fire düşme olayı kaldırılmıştır. Bu fiyatları belirlerken tüketicinin azalan alım gücünü de göz önünde bulundurduk.” ifadelerini kullandı.

Kurbanlık alacak olan vatandaşların bizzat gidip kurbanlıklarını görerek almalarını tavsiye ettiklerini belirten Türkman, alacak olan vatandaşların, kurbanlık hayvanların kulaklarında bulunan küpe numaralarını “https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr” adresine yazarak hayvanın kime ait olduğunu, nerden geldiğini, türünü, ırkını, yaşını ve yapılan aşıları detaylı olarak görebileceklerini belirtti.

“Kurumlarımızın kendi üreticilerimize destek olmasını bekliyoruz”

Farklı oda ve grupların kurbanlık fiyatı belirlemesine tepki gösteren Türkman, “Onlar kendi işlerine baksınlar. Üreten olarak koyun bizim, dana bizim, et bizim, kurbanlık bizim, fiyat bizim ve dolayısıyla kurbanlık ve benzeri hayvan fiyatlarının üretici birlikleri tarafından açıklanması gerekmektedir. Ayrıca Diyanet ve Kızılay gibi benzeri kurumların vekalet yolu ile yurt içinde kesmeleri gereken kurbanlıkları yurt içinde temin edip kesmelerini bekliyoruz. Bu ülkede toplamış oldukları kurban paraları ile yurt dışından kesim yaparak etlerini Türkiye’ye getirmelerini doğru bulmuyoruz. Bu kurumlarımızın kendi üreticilerimize destek olmasını bekliyoruz. Fiyatların üreticilerimize ve tüketicilere hayırlı olmasını dileriz.” temennisinde bulundu.

Kurbanlık büyükbaş hayvan satımlarında kesilen yüzde 8 firenin kaldırıldığını vurgulayan Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner de bundan sonra kurbanlık büyükbaş hayvan satışlarının firesiz olarak gerçekleşeceğini belirtti.

“Büyükbaş hayvanın taban fiyatını firesiz 20 TL olarak belirledik”

Çetiner, “Kurban fiyatları ile ilgili taban fiyatı belirlemek için bir araya geldik. Gaziantep'te büyükbaş hayvan satışımız taban fiyatı firesiz 20 TL olarak belirledik. Üreticilerimizin 21-22 TL, bunun üstündeki satış fiyatına karışmıyoruz. Ama taban fiyatımız fiyatı 20 TL’dir. Üretici arkadaşlarımız kesim, hisse ve organizasyon yapıyorsa bu satış fiyatlarının üzerine satış fiyatını uygulayabilir. Ama bugün iki yaşını doldurmuş, ‘kapak sökmüş’ dediğimiz kurbanlık hayvanları 20 TL’den satacaklardır. Bu fiyat Gaziantep ve Türkiye'nin en ucuz fiyatıdır. İstanbul'da büyükbaş kurbanlık hayvan 26 TL, İç Anadolu'da 25 TL’dir. Gaziantep'te biz taban fiyatı 20 TL olarak ilan ediyoruz. Hizmet ve organizasyon yapan, etin kalitesi ve randımana göre de bu fiyatın üzerine hizmet bedeli olarak 21-22 TL’ye kadar satabilirler. Bu fiyatlar hem tüketicimize hem de milletimize hayırlı, uğurlu olsun.” ifadelerini kullandı.

“Üreticiye sahip çıkılması lazım”

Türkiye genelinde yerli hayvan sayısının azaldığına dikkat çeken Çetiner, “Bugün üreticilerimiz çok zor durumdadır. Türkiye genelinde geçen seneki fiyatlara göre maliyetlerimiz yüzde 30 ve yüzde 40 arttı. Saman fiyatı bile ikiye katlandı. Üreticiye sahip çıkılması lazım. Bu bulvardaki üreticilerimiz bu ülke ve memleket için üretim yapan, katma değer üreten insanlardır. Biz kendimiz ne kadar ciro yaptığımızı izah edemiyoruz. Türkiye'de hayvancılık sektörü, tarımın bütün noktalarına kan ve can veren bir sektördür. Yani hayvancılık sektörü olmazsa tarıma dayalı bütün sanayiler sıkıntıya girer. Bu sektör eğer bedel öderse, diz çökerse memleket için iyi olmaz. Üreticinin yanında olalım. Bu memleketin evlatları bu memleket için üretiyor. Paramız yabancılara değil, kendi vatandaşmıza gitsin.” şeklinde konuştu.

Et ihlatına rağmen et fiyatlarının düşmediği sektörde, canlı hayvan fiyatlarının da bayrama doğru çok fazla yükselmeyeceğini ifade eden Et ve Süt Üreticileri Derneği Başkanı Mevlüt Polat ise bu yıl Kurban Bayramı’nda fiyatların geçtiğimiz yıla göre çok değişmeyeceğini söyledi.

Kurbanlık hayvanların fiyatları belirlenirken her şeyin çok ince detayına kadar düşünüldüğünü belirten Polat, canlı hayvan sıkıntısının kurbanlık için yok denecek kadar olduğunu belirtti.

Vatandaşların kurbanlık alırken dikkat etmesi gereken hususlar ile ilgili de bilgi veren Polat, büyükbaş hayvan alırken kapak sökmesine, hayvanın yaşına ve sağlığına, küçükbaş hayvanlarda küpesine dikkat edilmesi gerektiğini ve kontrolsüz olan hayvanların kurbanlık için alınmaması uyarsında bulundu.

Küçükbaş kurbanlık hayvanın taban fiyatının 20 TL olarak belirlendiğini aktaran Polat, “Ama bir hafta öncesine kadar bu fiyat böyleydi. Ancak son yapılan ihracat ile birlikte küçükbaş hayvanlarda epey bir değişiklik oldu. Şu anda kurbanlık için 22 ve 23 TL civarında fiyat olarak belirlendi. Bu fiyattan aşağısı tüketiciyi korumayacaktır. Bu konunun dikkate alınarak, bu fiyatların ülkemize, memleketimize hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız