• DOLAR 34.382
  • EURO 36.87
  • ALTIN 2968.62
  • ...
"Hüsn-i hat, Kur'an-ı Kerim’i en güzel şekilde yazma sanatıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep’te öğrenciler ve yetişkinler için açılan, hattatlar tarafından “Kur'an-ı Kerim’i en güzel şekilde yazma sanatı” olarak nitelendirilen Hüsn-i hat sanatı kursu, büyük bir ilgi görüyor. 

Şehitkamil Sanat Merkezi’nde açılan ve ücretsiz yararlanılan, yağlıboya, karakalem, temel resim, ebru, bağlama, gitar, keman, piyano ve tambur kurslarının yanı sıra yeni açılan Hüsn-i hat sanatı kursuna da vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Hüsn-i hat sanatına ilgi duyan öğrenciler ve yetişkinler, 8 ay sürecek eğitimlerden faydalanıyor. Hüsn-i hat sanatının tüm inceliklerinin öğretileceği kursa katılanlar, kursta aldıkları etiğimin sonucunda nitelikli güzel bir eser yazabilecek seviyeye ulaşıyor.

İslam dünyasının vazgeçilmez sanatlarından olan Hüsn-i hat sanatını Gaziantep Gümrük Hanı Yaşayan El Sanatları Müzesinde sürdüren ve yanı sıra kentteki çeşitli kurslarda eğitim veren Bali, hat sanatının daha çok tanınması ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.

Bali, “Hüsn-i hat; Kuran-ı Kerim’i en güzel şekilde yazma sanatı olarak başlamıştır ve günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Osmanlı ve Selçuklu döneminde en üstün olduğu noktaya ulaşmış, mükemmel bir yazı sanatı haline dönüşmüş bir yazı sanatıyken 6 yazı çeşidi eklenmiş ve bütün dünyaya Türkler ve Osmanlılar tarafından öğretilmiş bir sanattır. Bu yüzden zaten ‘Kuran-ı Kerim, Hicaz’da indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı’ denilmiştir. Hattatlar birçok Osmanlı padişahı tarafından desteklenmiş ve hatta Osmanlı padişahlarının birçoğu hat sanatını kendileri icra etmişlerdir.” dedi.

“Hat sanatı Osmanlı geleneği olarak icazet sistemiyle devam ediyor”

Dünyanın her tarafında bulunan hattatların Osmanlı döneminde konulan ölçülerle hat yazılarını icra ettiğini belirten Bali, “Bizde halen hat sanatı Osmanlı geleneği olarak icazet sistemiyle devam ediyor. Bütün hat şekillerini en güzel şekilde yazıp malzemeleri de en güzel şekilde kendimiz yaparak, icazet belgemizi alıyoruz. Öğrencilerimize de en güzel şekilde hat sanatını öğreterek, onlara da hem Osmanlı sanatıyla hem İslam sanatıyla hem de Türk sanatıyla bir arada ve en mükemmel bir şekilde öğretmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kurslarımız 8 ay sürüyor”

Hat sanatına Kur’an-ı Kerim harflerinin yazılmasını öğreterek başladıklarını belirten Bali, şunları dile getirdi:

“Bambu kamışı kalem, is mürekkebi kullanıyoruz. İs mürekkebinin içerisinde de ‘lika’ dediğimiz ham ipekten bir parça kullanıyoruz. Kuşe ve aharlı kâğıt üzerine çalışma yapıyoruz. Aharlı kâğıtlarımız 100 yıl çürümez bir özelliğe sahip el yapımı kâğıtlardır. Mürekkeplerimiz de kandillerde toplanan isin ‘La İlahe İllallah’ zikriyle ezip daha sonra içerisine zemzem suyu katılarak hazırlanıyor. İsteyen, bu konuya duyarlı olan, öğrenmeyi gerçekten arzulayan, hat sanatını öğrenmek isteyen herkesi Şehitkamil Sanat Merkezi’ne bekliyoruz. Herkese sıfırdan başlayarak tüm öğrencilerimizi en güzel şekilde bu Hüsn-i hat sanatını öğrenebilecek seviyeye getireceğiz. Kurslarımız, 8 ay sürüyor. Tüm öğrencilerimiz de eğitim süresinin ardından güzel bir eser yazabilecek seviyeye geliyor.”

Hüsn-i hat sanatının detay ve inceliklerini öğrenmek için kursa katıldığını belirten Fadime Yıldırım da “Hat eğitimimi ilerletmek için bu kursa geldim. Daha önce de hat çalışıyordum. Bazı kurslarda eğitim aldım. Burada hocamızdan Hüsn-i hat sanatının tüm detay ve inceliklerini öğrenmek için kursa devam ediyorum. Burada sağlanan ortamdan çok memnunum, çok güzel. Hocamız da çok ilgili. Şimdilik her şey çok güzel ilerliyor.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir