Avrupa’da son 10 yılda dini kısıtlamalar iki katına çıktı
Pew Research Center tarafından 198 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, 2017 yılında Hristiyanlar 143 ülkede, Müslümanlar ise 140 ülkede baskılara maruz kaldı. Bu noktada en fazla artışsa Avrupa ve Sahraaltı bölgesinde yaşandı.
Genel olarak devlet kaynaklı baskıların en yüksek Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, İran, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde olduğu belirtildi.
Araştırma kurumunun 10 yıldır sürdürdüğü çalışma kapsamında dini özgürlükler iki ana başlık altında 8 farklı kategoride incelendi.
BASKININ EN ÇOK ARTTIĞI YER: AVRUPA
Çalışma, dini kısıtlamalar konusunda 2007-2017 arasında en fazla artış yaşanan bölgelerden birinin Avrupa olduğunu vurguladı. Buna göre kıta genelinde dini gruplara yönelik devlet kısıtlamaları iki katına çıktı.
FRANSA, BOSNA HERSEK, ALMANYA
Değişimdeki sebeplere verilen örnekler arasında Fransa'da 2011 yılında yürürlüğe giren çarşaf yasağı ve Bosna Hersek'te yargı mensuplarına getirilen dini kıyafet giyme yasağı var. Rapor ayrıca Almanya'da erkek çocuklarının sünnet edilmesini cezalandıran mahkeme kararına da değindi.
TÜRKİYE'DE DİNLER ARASI GERGİNLİKLER AZALDI
Araştırmada Türkiye dini özgürlüklere karşı en katı kanunlara sahip ülkeler sıralamasında Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Kazakistan ve Katar gibi ülkelerin yanında yer aldı. Devlet kaynaklı baskılar genelde artış gösterirken dini ibadetlere yönelik kısıtlamaların 10 yılda azaldığı gözlemlendi. Türkiye'de en büyük değişimse farklı dini gruplar arasındaki gerginlikler konusunda yaşandı. Buna göre farklı dini gruplar arasında yaşanan çatışmalar yaklaşık 6 kat azaldı.
Kaynak: Timetürk