• DOLAR 34.292
  • EURO 37.444
  • ALTIN 2919.634
  • ...
Cep Telefonu Hırsızlığı Yüzde 95 Azaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
HABER MERKEZİ - Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS) sayesinde Türkiye`de 7 yılda cep telefonu hırsızlığında yüzde 95 oranında azalma olduğu kaydedildi. Bu sürede 160 milyon cihaz kayıt altına alındı. Bu ekonomik büyüklük olarak 32 milyar dolara tekabül ediyor. Bu cihazlardan 9 milyar dolar vergi tahsil edildi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye`de 7 yıldır başarıyla uygulanmakta olan MCKS sayesinde Türkiye`nin, mobil cihaz hırsızlıklarını önlemede dünyaya örnek olduğunu, sistemin uzun süredir cep telefonu hırsızlığı ile mücadele eden birçok ülkeden tam not aldığının söyledi. Acarer, MCKS sistemi sayesinde Türkiye`de 7 yılda cep telefonu hırsızlığında yüzde 95 oranında azalma olduğunu kaydetti.

Mobil Cihaz Kayıt Sistemi Nasıl Çalışıyor?
Mobil Cihaz Kayıt Sistemi, Kara Liste, Beyaz Liste ve ikisinin ortak ele alındığı liste olmak üzere üç farklı şekilde çalışıyor. Kara Liste`de, GSM networküne bağlantısına izin verilmeyen cep telefonları yer alıyor. IMEI numaraları MCKS`ye gönderilen telefonlar sistem tarafından kayıt altına alınmamışsa veya klonlanmış cihazsa Kara Liste`ye alınıyor. Bu tür telefonlar, genellikle kaçak yoldan Türkiye`ye getirilmiş ve sisteme kaydedilmemiş telefonlar oluyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir