• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Türkiye Başardı...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Şüphesiz, Türkiye bölgede güçleniyor. Türkiye ve ABD arasında soruna sebep olan S-400’ler teslim alındı. Bloomberg, ABD Başkanı Trump’ın ekibinin bu hafta Ankara’ya yönelik yaptırımlara hazırladığını duyurdu. Ankara, ABD’nin tehditlerine artık kulak vermez hale geldi. İşte, Yeni Türkiye’nin farkı burada ortaya çıkıyor. 2000’lerin başında bu hadise yaşanmış olsaydı, inanın çoktan S-400’lerden vazgeçip, hala ABD’den “Patriot” füzelerini bekliyor olacaktık. Şimdi, Türkiye kendi hava sahasını kötü niyetli “müttefiklere” kapatmış oldu. Türkiye üzerinden uçmayı düşünen her bir devlet, önce Türkiye’den izin almak zorundadır. Yaptırımlara gelince, zaten yıllarca “Patriot” füzelerini vermeden bir nevi yaptırımlar uygulamıyor muydu? Batı’nın Ekonomik yaptırımlara gelince, Rusya’nın yaptığı gibi, Türkiye’nin de milli üretimi artar. Her zorluğun arkasında bir kolaylık vardır. Türkiye gibi büyük bir pazarı kaybetmeyi göze alanlar buyursunlar yaptırımlar uygulasınlar. 15 Temmuz’da Türkiye’yi dize getiremeyenler, ekonomik yaptırımlarla mı dize getirecekler? Bu milletinin farklı siyasi düşünceleri olabilir ama, dış mihraklara karşı birleşmeyi de unutmuş değildir.

S-400 sandığımız gibi basit bir alış-veriş değildir. Türkiye, tarihinde ilk defa bir NATO üyesi olduğu halde ABD ve NATO’ya rağmen ciddi stratejik adım atmıştır. NATO sadece S-400’leri sebep göstererek Türkiye’nin NATO üyeliğinden çıkarılma konusunu gündeme getirebilir. Ankara bunu gayet iyi düşünmüştür. Ancak, Türkiye ilk defa ABD ve NATO’ya bir ders vermiştir. Ters bir soru soralım, İngiltere veya israil S-400 almış olsaydı bu sıkıntılar gündeme gelir miydi? Asla gelmezdi. O zaman meselenin İslam dünyasının güçlenmesi ve bağımsız hareket etmesiyle alakası var ki, Amerika bunu istemiyor.

Bölgede Türkiye ve Rusya ittifakı şiddetle eleştiriliyor. Yazılarımda ben de ara sıra bu ittifakı eleştiriyorum, Rusya güvenilir bir partner olmadığı için. Fakat, Türkiye bir çadır devleti değildir. Türkiye, Rusya’nın niyetlerini ve menfaatlerini çok iyi biliyordur. Fakat bugün oluşan bölge siyasetinde Türkiye’nin Rusya ile birlikte olması kaçınılmaz ve stratejik olarak daha doğru bir seçimdir. Türkiye, ABD ve NATO’nun istediği gibi hareket etmek veya ABD’nin bölgedeki menfaatlerini korumak zorunda değil, tam tersi kendi çıkarlarını ve güvenliğini düşünmek zorundadır. Bölgeye gelen her bir devlet onu yaparken, Türkiye’nin kendi menfaatini düşünerek S-400 aldıysa, bunu eleştirmeye kimin hakkı olabilir! Hala, ABD’nin desteğiyle Türkiye iktidarını ele geçirmeyi düşünen bazı siyasi çevrelerin Türkiye’nin S-400 alımını eleştirmesini anlayabiliriz. Fakat hem ülke menfaatlerinden söz edip hem de ülke savunması açısından bu kadar önemli bir hamleye karşı çıkmanın anlaşılabilir bir tarafı yoktur. Allah (C.C.) yar ve yardımcımız olsun!

Bu haberler de ilginizi çekebilir