• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Zalim bombaladı! Yüreği dört parça
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış Haberler Servisi

Baas rejiminin “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırları içindeki sivil yerleşimlere düzenlediği saldırılarda dört çocuğunu yitiren annenin yakarışı yürek burktu. Baas rejimi, geçtiğimiz Çarşamba günü “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”ne düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da olduğu 9 sivili daha katletmişti. Cisr eş Şuğur ilçesindeki saldırının ardından kaydedilen görüntülerde, bir anne-babanın dört çocuğunu birden bu bombardımanda kaybettiği anlaşıldı. Evlerini yıkan saldırıdan hafif yaralı olarak kurtulan anne ve babanın, çocuklarının çarşaflara sarılı cansız bedenlerine sarılarak feryat ettiği görüldü. Çocukların isimlerinin Meram, Merve, Muhammed ve Aya olduğu öğrenildi.

İDLİB'E SALDIRILARDA SON 11 HAFTADA 606 SİVİL ÖLDÜ

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Baas rejimi güçleri ve destekçisi Rusya'nın 26 Nisan'dan bu yana “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”ne düzenlediği saldırılarda 606 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Rapora göre, rejim güçleri ve Rusya'nın “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”ndeki sivil yerleşimlerde 26 Nisan'dan bu yana 157'si çocuk, 111'i kadın toplam 606 sivili öldürdü. Rejim güçleri, söz konusu sürede 136'sı çocuk, 97'si kadın olmak üzere 521 sivili katlederken, destekçisi Rusya'nın saldırılarında ise 21'i çocuk, 14'ü kadın toplam 85 sivil hayatını kaybetti.

SİVİL YAŞAM MERKEZLERİNE 294 SALDIRI OLDU

Raporda, sivil yaşam merkezi adı verilen eğitim kurumları, sağlık tesisleri, yollar, parklar, pazarlar, müzeler ve kamplar gibi pek çok noktaya düzenlenen saldırılara da yer verildi. Buna göre, söz konusu sürede 87 kez okullar, 62 kez ibadet merkezleri, 43 kez sağlık merkezi ve 30 kez Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) merkezi ve araçları olmak üzere sivil yaşam merkezleri toplamda 294 kez vuruldu.

REJİM YAKLAŞIK 2 BİN VARİL BOMBASI KULLANDI

Raporda ayrıca rejim güçlerinin saldırılarında bin 995 kez varil bombasına başvurduğu kaydedildi. Raporun tavsiyeler bölümünde Rusya ve rejimin saldırılarına son vermesi istenilirken, sivillerin korunması çağrısı yapıldı.

GUTERRES'TEN İDLİB ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında devam eden ve hastane ve sağlık çalışanlarını da hedef alan hava saldırılarını güçlü bir şekilde kınayarak, İdlib mutabakatının uygulanması çağrısında bulundu. BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden yapılan açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısında koordinatları taraflarla daha önce paylaşılmış olmasına rağmen en büyük hastanelerden biri de dahil birkaç sağlık merkezinin hava saldırılarında vurulduğuna dikkat çekildi. Açıklamaya göre, sivil ve sivil altyapıların korunması, uluslararası insani hukuka saygı duyulması gerektiğini belirten Guterres, hastane ve sağlık çalışanlarını da hedef alan hava saldırılarını güçlü bir şekilde kınadı ve İdlib mutabakatının uygulanması çağrısı yaptı.

“İDLİB GERGİNLİĞİ AZALTMA BÖLGESİ”NDEKİ DURUM

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin kalesi niteliğinde. Halihazırda iç göç ile nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, Mart 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor. Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etti. Rejim güçlerinin ateşkesi sık sık ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vardı. Rejim güçleri, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12'nci toplantı sırasında artan saldırılar aynı yoğunlukta sürdü. Baas rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusya'nın İdlib mutabakatını imzaladığı 17 Eylül 2018'den beri ateşkesi ihlal ederek gerçekleştirdiği saldırılarda ise 553 binden fazla sivil yerlerinden edildi. Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), rejim ve destekçilerinin, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”ne 26 Nisan-23 Haziran'da düzenlediği saldırılarda 487 sivilin hayatını kaybettiğini, bin 495 sivilin yaralandığını duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir