• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sağlık-Sen'den Şanlıurfa Sağlık Müdürlüğünün açıklamalarına cevap
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlık-Sen Şanlıurfa İl Başkanı Abdulkadir Yabir, Şanlıurfa’daki sağlık sorunları ile ilgili gazetecilerle bir araya geldi.

Yabir, İl Sağlık Müdürlüğünün; giden uzman doktor sayısı ve gitme sebepleri, kentteki poliklinik sayısındaki artış, atıl durumdaki Haliliye ek binası ve sözleşmeli personel istihdamıyla ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

Son günlerde Şanlıurfa sağlığı ile alakalı hem yerel ve ulusal basında ciddi haberlerin çıktığını hatırlatan Yabir, bu konuda kendilerinden görüş alındığı zaman, "Şanlıurfa'nın sağlıkta iyi yönetilmediğini" söyledik ve söylemeye de devam ettiklerini belirtti.

Şanlıurfa il Sağlık Müdürlüğünün 5 Temmuz 2019 tarihinde kendi internet sayfasında yayımladığı bildiriye dikkat çeken Yabir, bu metindeki bilgilerin gerçek olmadığını savundu.

Sağlık Müdürlüğü yayımlamış olduğu basın açıklamasında 3 konuya temas ettiğine vurgu yapan Yabir, "Birincisi giden uzman doktor sayısı ve gitme sebepleri, ikincisi Urfa’daki poliklinik sayısındaki artış ve atıl durumdaki Haliliye ek binasındaki yeni doğan ünitesinin aktifleştirilmesi, üçüncü olarak da sözleşmeli personel istihdamıyla döner sermeyenin adaletli bir şekilde dağıtıldığı ifade edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Yabir, basın mensuplarına dağıttığı basın bildirisinde şu ifadelere yer verdi:

"Doktor atamaları rutin işlemlermiş, kendilerinin dahli yokmuş, zaten geçen seneye göre de daha iyi durumdaymışız, 2019 yılında 85 doktor gitmiş! En hafif tabiri ile izansızlık ve insafsızlık. Bu bilgiler için Sağlık Müdürü olmanıza bile gerek yok, Google’den alabilirdiniz. Ama anlaşılan Kamu Hastaneleri Başkanı’nın baskılarına dayanamamışsınız. Bu olayın gerçek hali şudur: Evet, doktor atamaları tüm şehirlerde Bakanlığımızın 2 ayda bir olan zorunlu hizmet atamaları,  eş durumları ya da iller arası yer değiştirme kuralarından oluşmaktadır. Bizim farkımız ise bize her 2 ayda bir defa bakanlığımız tarafından yapılan mecburi hizmet ataması ile gelen doktorlarımızın bu görev tarihi dolar dolmaz gitmeleridir. Gitme gerekçeleri ise çok değişken olmakla birlikte son dönemde neredeyse tek gerekçe kötü çalışma koşulları ve idari baskılar olmuştur. Mobbingi bir idari hak olarak gören Kamu Hastaneleri Başkanı’nın uygulamaları dayanılmaz boyutlara gelmiş, 17 yıldır Urfa’da çalışan hekimler bile istifanın eşiğine gelmiştir."

Yıl içinde 265 hekim ayrıldı

Bu yıl içerisinde Şanlıurfa'dan 130 uzman hekim, 89 pratisyen, 45 diş tabibi, bir uzman diş tabibi olmak üzere 265 hekimin ayrıldığını savunan Yabir, Müdürlüğün iddia ettiği sayının ise sadece uzman hekim kategorisinde toplam 85 olduğunu aktardı.

Doktor sayısında azalma olmasına rağmen poliklinik sayısında artışa gidildiği, atıl olan küvezlerin hizmete alındığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savunan Yabir, "Aslında Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son dönemlerde daha önceden aktif olan kadın doğum servisi kapatılmış şu anda doğum yapılmamaktadır. Poliklinik sayılarında yine son dönemlerde 5 poliklinik kapatılmıştır. Bunlar haricinde daha önce mevcut olan 2. Romatoloji Polikliniği, 2. Hematoloji polikliniği, Algoloji Polikliniği 2. Endokrin Polikliniği yine son dönemlerde kapanan polikliniklerdendir. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 3 veya 4 poliklinik sayısı artışı olmuş ancak bu artış Hilvan Devlet Hastanesi’nde çalışan tek kadın doğumcunun merkeze çekilmesi; Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne atanan nöroloji ve cildiye uzmanlarının Ceylanpınar'a dahi uğramadan merkeze çekilmesi ile sağlanmıştır.  Atıl durumda olduğu belirtilen Haliliye ek binasındaki yeni doğan yoğun bakım ünitesi bu hastane devralındığı tarihten itibaren 80 yatak tescili mevcut olup her dönemde yatan hasta sayıları giderek arttırılmış en son bir önceki Sağlık İl Müdürümüz Op. Dr. Himmet Durgut zamanında sıhhat projesi kapsamında küvöz sayısı 75’e çıkartılmıştır. Yatan bebek sayısında ise son dönemde hastaneye atanan yeni doğan uzmanı sayesinde giderek artış olmuştur. Özetle Haliliye ek binada atıl olan bir yeni doğan ünitesi yoktur ve hiçbir zaman da olmamıştır." ifadelerine yer verdi.

İl Sağlık Müdürlüğünün, "döner sermayenin ve sözleşmelerin kanun çerçevesinde dağıtıldığı" yönündeki iddialarına da değinen Yabir, "Aynı kategoride ve performans şartlarında olan iki doktordan birine ortalamadan verilirken diğerine puan karşılığı ücret verilmiştir. Tek uzman olan alanlarda ve /veya hasta sayısı doktordan bağımsız olarak düşük olan branşlarda döner sermaye mevzuatına istinaden hekimin yaptığı puandan bağımsız ortalamanın yüzde 100 veya yüzde 80’nini döner sermaye olarak dağıtma yetkisi yönetimin inisiyatifindedir. Yasanın verdiği bu yetkiyi kişiye göre farklı uygulamak, çalışma barışını bozduğu gibi çalışanlarda gelir kaygısı oluşturmaktadır." dedi.

"Yan dal uzmanına 88.36 TL ödeme yapmanın açıklanabilir bir tarafı yoktur"

Yabir, "Şehirde sayısı 2 olan bir yan dal uzmanına 88.36 TL ödeme yapmanın nerden bakarsanız bakın açıklanabilir bir tarafı yoktur. Art niyetli ve keyfi bir uygulamadır. 4924 kadrolarında ise şöyle bir durum mevcut: Yan dal uzmanları ve acil uzmanlarına bakanlık tarafından iş ve işlemlerde özellikli hizmet sunmaları ayrıca yoğun iş yükü olması nedeni ile pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Bu anlamda açılan sözleşmeli kadrolar bu iki alanda dağıtıldıktan sonra kalan kadrolar genelde diğer bölümler arasında kura ile dağıtılmaktadır. Ancak maalesef ilimizde bu tamamen eş dost ilişkileri ve torpil ile dağıtılmakta ve bu durumun neticesinde bazı branşlarda herkes 4924 kadrosuna geçmişken bazı bölümlerde bu kadroya hiç kimse alınmamıştır. Adaletsizlik kadro dağılım noktasında da devam etmekte ve huzur bozucu boyutlara ulaşmaktadır." diye belirtti.

"Zorunlu hizmet atamalarına can suyu gözüyle bakmayı bu şehir hak etmiyor"

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü’nün vermiş oldukları bilgileri bilmiyor olmasının kabul edilemez ve vahim olduğunu belirten Yabir, "Bu bilgileri bilerek ve isteyerek hem resmi kurumlardan hem de vatandaşlarımızdan saklama yoluna gitmesi ise çok çok daha vahim ve tehlikeli bir hadisedir. Tüm bunları göz önüne alınca baskı ve mobbinglerin devam edeceğine artık eminiz. Zira açıklamalarını Whatsapp durumu yapmayan idarecileri listeleyen Kamu Hastaneleri Başkanı’nın önümüzdeki günlerde listedekilere neler yapacağını açıkçası biz de merakla bekliyoruz. Zorunlu hizmet atamalarına can suyu gözüyle bakmayı bu şehir hak etmiyor. Ama siz bakanlığın zaten mecburi hizmet adıyla 2 ayda bir yaptığı her atamayı sanki kendi marifetinizmiş gibi bu vatandaşa öyle bir servis ediyorsunuz ki bu lütuf için şükran duymamızı bekliyorsunuz herhalde. Hakkınızı teslim etmek adına algı yönetimi dersinizi abilerinizden iyi almışsınız." açıklamasında bulundu. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir