Sınırın sıfır noktasında Arkeopark açılıyor
Suriye'nin sıfır noktasında bulunan Karkamış Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antik Kent'e yapılan Arkeopark'ın bir bölümünün bu hafta sonu açılacağını söyledi.
Gaziantep'in Karkamış ilçesinde Suriye sınırına sıfır noktadaki dünyanın en önemli antik kentlerinden olan ve yaklaşık 9 yıldır Karkamış'ta süren Karkamış Antik Kenti kazı ve restorasyon çalışmaları ile ilgili düzenlenen basın toplantısıyla bilgi verildi.
Gaziantep'in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde bulunan Karkamış Antik Kenti'nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi vermek için Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kazı çalışmaları kapsamında bu hafta sonu Arkeopark'ın bir bölümünün açılacağını söyledi.
"Karkamış, Türkiye'de Akdeniz'deki en önemli arkeolojik merkezlerden biridir"
Gaziantep'te yerin altının da üstünün de kültürel zenginliklerle dolu olduğunu belirten Şahin, şunları söyledi:
"Karkamış arkeolojik kazılarının sekizinci sezonunun bilimsel sonuçlarını sunmak üzere burada buluştuk. Kazı başkanı Nicolò Marchettı ve Hasan Peker tarafından yürütülen Türk-İtalyan projesinde son sekiz yıldır çok yoğun çalıştılar, bulunan eserler ve sonuçlarını anlatacaklar. Karkamış, Türkiye'de Akdeniz'deki en önemli arkeolojik merkezlerden biridir. Dünyanın ilgisini çekerek yatırım ve kalkınma getirecek kentin bölgemizde bulunması bizim için bulunmaz bir fırsat. Bu fırsatı gerçeğe dönüştürmek için aynı zamanda vizyona sahip olmak gerekmektedir."
"Bütün dünyanın gözü Karkamış'ta"
Karkamış Antik Kenti kazı çalışmalarında gelinen son noktada emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür eden Şahin, "Bu çalışma nasıl başladı? Nereye geldi? Burada yılların emeği var, inancı, aşkı ve çabası var. En büyük zenginliğimiz olan kültürel mirasımızın sonucunu aldık. Geçen hafta Japonya'daydım, herkes bu bölgeyi konuşuyor. Herkes, Karkamış Antik Kenti kazı çalışmalarında ortaya çıkacak olan eserlerin arkeoloji tarihini, dünya tarihini değiştireceğini konuşuyor. Bizlere, buradan çıkan çıktıları yakından takip ettiklerini söylediler. Bütün dünyanın gözü bu noktada." dedi.
"Bölgedeki çalışmaları çok önemsiyoruz"
Şahin, "Bölgedeki çalışmaları çok önemsiyoruz. Belediye olarak şehirdeki 5 antik kentindeki kültürel mirasa sonuna kadar sahip çıkacağız. Bu şehrin iki rekabet etme gücü var. Birincisi sanayisi ve ticaret hayatı, ikincisi ise kültürel mirası ve antik kentleridir. 6 ay gibi kısa bir sürede Gaziantep'in tarihi altyapısı olarak bilinen, yer altı su tesisleri kastellerle içme suyu şebekesi livaslar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) geçici listesine aldırdık. Bu çok büyük başarı ama bu başarıyı konuşamadık. Yesemek Taşocağı ve Heykel Atölyesi ile Zeugma Antik Kenti'ni UNESCO'nun geçici listesinden kalıcı listesine aldırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Asya turistlerinin buraya gelmeye hazır olduğunu biliyorum. Kapadokya'ya, Efes'e gelen Asya turistlerin kente gelmek için büyük bir heyecan içerisinde olduklarını söyleyebilirim. Allah'ın izniyle yetişmiş insan gücüyle hep birlikte bunu başaracağız. Geçmişten aldığımız güçle geleceğe yürüyeceğiz." diye konuştu.
Gaziantep'in UNESCO yolculuğunun devam ettiğini belirten Şahin, "Şahinbey Belediyemiz mağaralarla ilgili çalışmalar yapıyor. Yerin altı da yerin üstü de kültürel zenginliğimizi yansıtıyor. Tarlasını süren bir kişinin tarlasının bir metre altından tarih çıkıyor ve böyle bir şehiriz. Yer altındaki bu kültürel mirası yeryüzüne çıkarmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu hafta sonu açılacak Karkamış Arkeopark'ı sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Karkamış Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolò Marchetti ise şehrin fiziksel özellikleri hakkında bilgi vererek, çalışmalarda güzel sonuçlar aldıklarını ve Karkamış Antik Kenti'nin Geç Hitit Dönemi'ne ait Suriye bölgesinin en büyük merkezlerinden biri olduğunu belirtti. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)